BIST 9.673
DOLAR 35,16
EURO 36,57
ALTIN 2.959,13
HABER /  GÜNCEL

Bank Asya 80 şube kapattı, 1700 kişiyi işten çıkardı

17 Aralık "Rüşvet ve yolsuzluk operasyonu" sürecinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Paralel yapının bankası' olarak adlandırdığı Bank Asya küçülme yoluna giderek hem şube kapattı, hem de birçok çalışanını işten çıkardı.

Abone ol

2006 yılında hisselerinin borsada işlem görmeye başlamasından bu yana ilk kez bu yılın üçüncü çeyreğinde zarar açıklayan Bank Asya küçülüyor.

Bankadan yapılan açıklamada bu yıl içerisinde 80 şubenin kapatıldığı ve 1700 çalışanın da işine son verildiği açıklandı.

Bank Asya'dan Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) gönderilen açıklamada, "Bankamız ölçeğinde meydana gelen söz konusu değişim faaliyet giderlerimizi azaltarak 2015 yılı karlılığımıza katkı sağlayacaktır" dendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Paralel yapının bankası" olarak nitelediği Bank Asya, 17 Aralık "Yolsuzluk ve rüşvet" operasyonundan bu yana Borsa İstanbul'da zor günler yaşıyordu.

Üçüncü çeyrekte 301 milyon lira net zarar açıklayan bankanın mevduatlarında da yılbaşından bu yana yüzde 40'Lık büyük bir erime yaşanmıştı.

Aralarında devlet kurumlarının da bulunduğu birçok Bank Asya müşterisi 17 Aralık sürecinin ardından yaklaşık 4 milyar liralık mevduatı bankadan çekmişti.

Ancak Bank Asya mali yapısının hâlâ güçlü gözüktüğüne işaret ediyor.

300'den fazla yasal süreç

Üçüncü çeyrek sonu itibariyle bankanın sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 18'in üzerinde. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) en az yüzde 12'lik yeterlilik rasyosu öngörüyor. Sektör geneli için ise bu oran ortalama yüzde 15,9 seviyesinde.

Geçen hafta analistlere bir sunum yapan Bank Asya CEO'su Feyzullah Eğriboyun, 17 Aralık sürecinden bu yana banka hakkında basında çıkan haberlere ilişkin 300'ün üzerinde yasal süreç başlattıklarını söyledi.

Eğriboyun o toplantıda, "Artık medyanın bizim peşimizi bırakmasını ve işimiz olan bankacılığı yapmak istiyoruz" demişti.

Gözaltı pazarında

Bank Asya borsada da baskı altında. Yılbaşından bu yana hisse fiyatı yüzde 52 düşen Bank Asya hisseleri Eylül ayında 'Hisse fiyatında yaşanan olağandışı değişimler nedeniyle' Borsa İstanbul tarafından gözaltı pazarına alınmıştı.

Gözaltı pazarındaki hisseler borsa yönetiminin sıkı takibinde oluyor ve işlem hacimlerinin belli seviyeleri aşmasına izin verilmiyor.