Bangladeş'in en büyük İslamcı partisi Cemaat-i İslami'nin lideri Motiur Rahman Nizami, 1971 yılında Pakistan'a karşı yürütülen bağımsızlık savaşı sırasında işlediği savaş suçlarından ötürü idam cezasına çarptırıldı.
Abone olBangladeş'in en büyük İslamcı partisi Cemaat-i İslami'nin lideri Motiur Rahman Nizami, 1971 yılında Pakistan'a karşı yürütülen bağımsızlık savaşı sırasında işlediği savaş suçlarından ötürü idam cezasına çarptırıldı.
71 yaşındaki Nizami, soykırım, cinayet, işkence ve tecavüz dahil 16 suçtan yargılandı. Başsavcı, Nizami'ye verilen cezanın "işlemiş olduğu suçların ağırlığını yansıttığını" kaydetti.
Bangladeş'ın Pakistan'dan ayrılmak için yürüttüğü dokuz ay süreli savaşta ölenlerin sayısı konusunda farklı tahminler yürütülüyor.
Hükümet kaynakları savaşta 3 milyon kadar kişinin öldüğünü belirtirken, kimi kaynaklar rakamın çok yüksek ve doğrulanamaz olduğunu belirtiyor.
Dakka'da büyük bir kalabalığın izlediği ve üç yargıcın yer aldığı savaş suçları mahkemesinde, Nizami, el-Bedr milislerinin baş komutanlığını yapmakla suçlandı. El Bedr kuvvetleri, Pakistan ordusunun Bangladeş'teki bağımsızlık yanlılarını belirleyip öldürmesine destek veren yedek güçlerdi.
İddia makamı, bu güçlerin savaş sırasında sürekli işkence ve idam eylemlerine karıştığını ve öğretmenlerin, mühendislerin ve gazetecilerin hedef olduğunu bildirdi.
Nizami, 2001-2006 yılları arasında Bangladeş Milliyetçi Partisi önderliğindeki hükümette bakanlık da yapmıştı.
Başsavcı Muhammed Ali, Reuters ajansına yaptığı açıklamada, "Motiur Rahman Nizami'nin işlemiş olduğu suçların ağırlığını dikkate alan mahkeme, idam cezası verdi." dedi. Savunma avukatlarıysa kararı temyize götüreceklerini kaydetti. Cemaat-i İslami kararın protesto edilmesi için ülkede üç günlük grev çağrısında bulundu.
Ülkede mevcut hükümetin başındaki Avami Birliği ise, Bangladeş'in geçmişiyle yüzleşmesine destek verilmesi gerektiğini bildirdi.