BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Türkiye ve Brezilya'nan İran konusundaki çabaların takdir edildiğini söyledi.
Abone olBM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Türkiye'nin İran'ın nükleer meselesinde yürüttüğü diplomatik çabalarını takdirle karşıladığını söylediğini belirterek, "Uranyum takası kabul edilir ve uygulanırsa önemli güven arttırıcı önlem olabilir ve İran'ın nükleer meselesinin müzakereler yoluyla çözülmesinin kapısını açabilir" dedi.
Genel Sekreter Ban, İstanbul'da düzenlenen Uluslararası Somali Konferansından New York'a dönüşünde, BM'de basın toplantısı düzenledi. İran'ın nükleer meselesinin çözülmesine yönelik olarak Türkiye ve Brezilya'nın çabalarını takdir ettiğini bildiren Ban, "İstanbul'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, İran'ın nükleer programıyla ilgili olarak ortaya çıkan uluslararası gerginliği dağıtmaya yardımcı olma amacıyla Türkiye'nin Brezilya ile birlikte yürüttüğü diplomatik çabaları memnuniyetle karşıladığımı bildirdim" diye konuştu.
"TAKAS ÇÖZÜM KAPISINI AÇABİLİR"
İran'ın uranyum takasına ilişkin bugün Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na (UAEK) mektup sunduğunu anımsatan Ban, şunları söyledi: "Şimdi bu takas önerisi UAEK ve diğer ilgili taraflarca değerlendirilecek. Bu sabah UAEK Başkanı Yukiya Amano ile telefonda görüştüm. Uranyum takası uygulanırsa önemli bir güven arttırıcı önlem olabilir ve İran'ın nükleer meselesinin müzakereler yoluyla çözülmesinin kapısını açabilir."
"İRAN ŞEFFAFLIK GÖSTERMESİ GEREKİR"
İran'ın nükleer programıyla ilgili olarak daha fazla şeffaflık göstermesi gerektiğini pek çok kez söylediğini ifade eden Ban, İran'ın bu kapsamda UAEK ile tam işbirliği yapmasının ve ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarına tam olarak uymasının son derece önemli olduğunu kaydetti. Genel Sekreter Ban, uranyum takas anlaşmasına karşın BM Güvenlik Konseyi'nin İran'a yeni yaptırımlar getirme çalışmalarının devam ettiğinin hatırlatılması üzerine ise başta Türk ve Brezilyalı liderler, UAEK Başkanı Amano olmak üzere ilgili taraflarla görüşmelerinin sürdüğünü belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu konunun özünde tarafların birbirlerine karşı güvensizliği bulunmaktadır. Bu uranyum takas anlaşması, sorunun müzakereler yoluyla çözülmesi yolunda son derece olumlu bir adım olarak kullanılabilir. Bir tarafta güven arttırıcı önlem alanı, bir tarafta da İran'ın nükleer meselenin kalıcı bir şekilde çözülmesi bulunuyor. Bu iki alan arasında bir denge kurulması için, siyasi iradenin bulunması, esneklik gösterilmesi ve bu anlaşmanın teknik açıdan gözden geçirilmesi gerekmektedir."
Uranyum takası anlaşmasıyla ilgili sürece ilişkin bir soru üzerine ise Genel Sekreter, UAEK Başkanı Amano'nun mektubu Viyana Grubuna ilettiğini ve grubun mektubu değerlendirip UAEK'ye geri döneceğini, bunun zaman alacağını söyledi. Bu arada, BM Güvenlik Konseyi üyelerinin de yaptırım görüşmelerine devam ettiğini bildiren Ban, Türkiye ve Brezilya'nın girişimlerinin güven arttırıcı önlem yolunda olumlu bir adım olduğunu belirtti.
"İRAN'IN AÇIKLAMALARI ENDİŞE VERİCİ"
İran'ın uranyumu yüzde 20 oranında zenginleştirmeye devam edeceğini açıklamasının uluslararası toplumda ciddi endişe yarattığını ve kendisinin de bu noktada endişesini açıkladığını kaydeden Ban, müzakerelerin devam edeceğini ifade etti.
Ban, Genel Sekreter olarak işinin müzakerelere dahil olmak değil, müzakerelerin kolaylaştırılmasına uygun ortamı yaratmak olduğunu bildirdi.
Genel Sekreter, İsrail'in Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşmasına (NPT) üye olmadığının hatırlatılması üzerine ise NPT'ye tüm ülkelerin taraf olması gerektiğini söyledi.