BIST 8.622
DOLAR 34,35
EURO 37,47
ALTIN 3.028,86
HABER /  DÜNYA

Ban ki-Mun 300 kişilik misyon istedi

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye'de 300 kişilik BM gözlemci misyonunun kurulmasını istedi.

Abone ol

Genel Sekreter Ban, BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) gönderdiği mektupta, BMGK'nın, Suriye'ye öncü gözlemci heyetinin gönderilmesine ilişkin 14 Nisan'da aldığı 2042 sayılı karar gereğince, Suriye'ye ilk etapta 3 aylık bir dönem için 300 kişilik gözlemci misyonunun kurulmasını tavsiye etti.

Ban, mektubunda, "BMGK'nın bu misyonu yetkilendirmesini tavsiye ediyorum, misyonun ne zaman gönderileceğine karar vermek üzere de arazide kuruluşu etkileyecek gelişmeleri değerlendireceğim,. Buna ateşkesin korunabilmesi şartı dahil" dedi.

Genel Sekreter Ban, konuya ilişkin BM'de gazetecilere yaptığı açıklamada ise şunları söyledi:

"Suriye'de durum hala sallantıda ve belirsiz durumda. Suriye yönetiminin, tüm şiddeti durdurmayı kabul etmesine rağmen şiddetin hala devam ettiği yönünde kanıtlar var. Özellikle son birkaç gündür ülkede şiddetin yeniden tırmandığını görüyoruz, sivil alanlar hükümet güçleri tarafından bombalanıyor, silahlı grupların da saldırıları devam ediyor."

BMGK'ya yazdığı mektupta, Suriye'de BM gözlemci misyonu kurulmasını önerdiğini belirten Ban, bu misyonda 300 askeri gözlemcinin bulunmasını istediğini vurguladı.

Ban, şöyle konuştu:
"Bu konuda BMGK'nın çabuk karar almasını arzu ediyorum. Bu, risk taşımayan bir karar değil ama bu kararın ülkede Suriye halkının iradesinin yansıtılarak barış ve siyasi çözüm bulunmasına katkıda bulunabileceğine inanıyorum. Yetkisinin neler olduğunun açıkça bilindiği ve gerekli kapasiteye sahip bir gözlemci misyon, doğru şartlar altında arazide durumun düzelmesine katkıda bulunacak, şiddetin durmasına ve Annan Planı'nın tüm maddelerinin uygulanmasına yardımcı olacaktır."

BM ve Suriye yönetiminin, Şam'da gözlemci misyonun görevlerine ve Suriye hükümetinin sorumluluklarına ilişkin ön protokol üzerinde uzlaştıklarını anımsatan Ban, "Bu misyonun başarıya ulaşması için Suriye hükümetinin tam iş birliğine ihtiyacımız var, özellikle de misyon personelinin tam serbestlik içinde hareket etmesi, her yere ulaşabilmesi, güvenlik içinde görev yapabilmesi, helikopter ve diğer ulaşım araçlarını kullanabilmesi konularında" dedi.

Tüm bu konularda Suriye'nin sorumluluğu olduğunu vurgulayan Ban, Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşşar Caferi ile görüştüklerini ve bu mesajı kendisine ilettiklerini bildirdi.

230 bin Suriyeli yerlerinden oldu

Ban, Suriye'de insani durumun giderek kötüye gittiğine işaret ederek, "yaklaşık 230 bin Suriyeli ya da daha fazlası yerlerinden oldu, ülkede 1 milyon kişinin yardıma ihtiyacı olduğu tahmin ediliyor. Suriye yönetiminden, BM ve ilgili uluslararası yardım kuruluşlarının ülkede acil bir insani yardım operasyonu başlatmasına izin vermesini istiyorum" ifadesini kullandı.

BM ile Suriye yönetimi arasındaki protokolle ilgili bir soru üzerine, bunun bir ön protokol olduğunun altını çizen Ban, "Temelde pek çok konuda uzlaşmaya varıldı. Helikopter gibi hava araçları konusunun Suriyeli yetkililerle daha yakın şekilde konuşulması gerekiyor. Büyükelçi Caferi bana BM misyonunun hareket serbestliği konusunda tam iş birliği yapacaklarını, buna hava yollarının da dahil olduğunu söyledi. Umarım sözlerini tutarlar" diye konuştu.

Gözlemci misyonundaki personel sayısıyla ilgili değerlendirmelerin devam ettiğini dile getiren Ban, "Şu an için misyonun 300 kişilik personele sahip olmasını talep ettim" dedi.

Gözlemci misyonunda yer alacak personelin uyrukları konusunda ise Suriyeli yetkililerin bazı endişeleri olduğunu vurgulayan Ban, "İlke olarak BM'nin misyonlarında bu tür ön koşullar olamaz, ne uyruk konusunda ne de hareket serbestliği konusunda" diye konuştu.