BIST 9.911
DOLAR 35,42
EURO 36,32
ALTIN 3.064,70
HABER /  GÜNCEL

Ban, Birmanya'da Suu Kyi ile görüştü

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, 3 yıl aradan sonra ziyaret ettiği Birmanya'da muhalif lider Aung San Suu Kyi ile görüştü.

Abone ol

Ban "Suu Kyi, herkes için insan hakları umutlarımızın sembolü oldu" dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, demokratik reformları teşvik etme amacıyla düzenlediği üç günlük tarihi Birmanya temasları çerçevesinde ilk defa muhalif lider Aung San Suu Kyi ile görüştü.

Ziyaret Suu Kyi'nin bir ay önce seçildiği mecliste, yemin törenine katılma kararı almasının ertesi gününe denk geldi.

1 Nisan'da milletvekili seçilen Suu Kyi ve lideri olduğu Ulusal Demokrasi Birliği Partisi'nin (NLD) 42 üyesinin çarşamba günü mecliste yemin etmesi bekleniyor.

NLD, yemin metnindeki 'anayasayı korumak' ifadesinin 'anayasaya saygı duymak' olarak değiştirilmesini talep ederek geçen hafta yemin törenine katılmayı reddetmişti. Ancak talep karşılık bulmadı.

BBC'nin Nay Pyi Taw muhabiri Rachel Harvey'e göre eski cunta rejiminin hazırladığı ve silahlı kuvvetlerin siyasetteki rolünü güçlü kılan metin, Birmanya'daki siyasi çekişmelerin odağında olmaya devam edecek.

Siyasi geçiş

Suu Kyi ile Rangoon'daki bir araya gelen Ban, muhalif liderin BM'nin New York'taki merkezini ziyaret etmeyi kabul ettiğini dile getirdi.

Ban, Suu Kyi ile görüşmesi öncesinde muhalif liderin 'çıkarlarından ödün verme kararını' saygıyla karşıladığını belirtti.

Ban, "Gerçek bir lider halkının daha büyük gayeleri için esneklik gösterir. Suu Kyi de dün bunu yaptı. Kararına hayranlık ve saygı duyuyorum" ifadesini kullanıp ekledi: "Milletvekili olarak çok yapıcı ve aktif bir rol oynayacağına eminim."

Pazartesi günü meclise seslenen ilk yabancı olan BM Genel Sekreteri, Birmanya'ya yönelik yaptırımların hafifletilmesi çağrısı yaptı.

Ülkedeki reform çabalarının teşvik edici olduğunu dile getiren Ban, değişim sürecinin hassas olduğunu ve beslenmesi gerektiğini vurguladı.

Suu Kyi ise, reformların devam edebilmesi için bazı kısıtlamalar getirilmesini desteklediğini söyledi.

BBC muhabirleri, Ban ve Suu Kyi'nin halkın Birmanya'nın siyasi geçiş sürecinden faydalanması için gerekli olan gelişime destek verilmesi konusunda anlaştığını belirtti.

Ban, geçen yıl göreve gelen ve bir dizi reforma öncülük eden Birmanya Devlet Başkanı Thein Sein ile de bir araya geldi.

Ban'ın son Birmanya ziyareti 2009'da eski cunta lideri General Than Shwe'nin daveti üzerine gerçekleşmiş, BM lideri bu ziyareti 'çok zor bir görev' olarak nitelendirmişti.

Ban'ın son ziyareti sırasında gözaltında bulunan Suu Kyi'yi ziyaret etme talebi de reddedilmişti.