BIST 9.900
DOLAR 34,12
EURO 38,11
ALTIN 2.879,89
HABER /  GÜNCEL

Balyoz'u Atatürk'e şikayet ettiler!

Balyoz davasında tutuklanan askerlerin eşleri boş durmadı. İlk durak Anıtkabir. Asker eşleri Balyoz'u Atatürk'e şikayet etti

Abone ol

Balyoz soruşturması kapsamında tutuklanarak Hasdal Cezaevi'ne gönderilen muvazzaf ve emekli general, amiral ve diğer subayların eşleri Anıtkabir'de buluştu. Tutuklama kararının ardından mahkeme salonunda Harbiye Marşı'nı okuyan sanıkların bu kez eşleri Anıtkabir'de aynı marşı okudu.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

Özden Örnek'in eşi Sevil Örnek Genelkurmay Başkanı Koşaner'in Hasdal cezaevine giderek sanıklarla görüşmesiyle ilgili, ''Arkamızdalar ise arkamızda olduklarını göstersinler'' dedi.

Son tutuklamalara gerekçe gösterilen belgelerin bulunduğu iddia edilen Donanma Komutanlığı Gölcük Deniz Üssü'nde görevli amiral ve subayların eşlerinden oluşan yaklaşık 100 kişilik grup iki otobüsle Ankara'ya haraket etti. Ankara'da buluşan sanık ailelerine çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileri de destek verdi.

Türkiye Emekli Subaylar Derneği Başkanı Emekli Tümgeneral Melih Tunca başkanlığında aslanlı yoldan yürüyen aileler Harbiye Marşı'nı söyledi ve alkışlarla ''Türkiye laiktir laik kalacak'', ''Askere uzanan eller kırılsın'' sloganları attı.

TSK'YA KARŞI ASİMETRİK SAVAŞ

Tunca, Atatürk'ün mozolesine çelenk konulmasının ardından, Misak-ı Milli Kulesi'ndeki Anıtkabir Özel Defteri'ne yazdığı yazıda, ''Türkiye Emekli Subaylar Derneği üyeleri olarak, Silahlı Kuvvetlerimize karşı yürütülmekte olan asimetrik savaşın etkilerini her geçen gün, ailelerimizle birlikte derin bir üzüntü içerisinde görüyor, yaşıyor ve esefle karşılıyoruz'' dedi.

ATATÜRK'ÜN SÖZLERİNİ HATIRLATTILAR

Atatürk'ün Afyonkarahisar'da 31 Temmuz 1920 tarihinde subaylara hitaben yaptığı konuşmada, ''Ordunun hayat ve saadet kaynağı, bağımsızlığı takdir eden milletin, kuvvetin lüzumuna olan vicdanı, imanıdır. Orduyu imha etmek için mutlaka ordunun ruhu olan subayları mahvetmek, aşağılamak lazımdır'' dediğini hatırlatan Tunca, Atatürk'ün konuşmasında, ''Şahsi ve özel hayatları itibariyle subaylar, fedakarlar sınıfının en önünde bulunmak mecburiyetindedirler'' direktifini verdiğini söyledi.

Tunca, şöyle devam etti:
''Siz, 'Hayatında bir an olsa bile subaylık yapmış, subaylık izzetinefsini, şerefini duymuş, ölümü küçümsemiş bir insan, hayatta iken kendisine reva görülen muamelelere katlanamaz. Onun yaşamak için bir çaresi vardır o da şerefini korumaktır' demiştiniz. Size ve milletimize bu güç şartlar altında layık olmanın inancı ve gayreti içerisindeyiz.'

AMATÖRCE BİR AKTİVİTE

Daha sonra, eski 1. Ordu Komutanı ve emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın eşi Nilgün Doğan, bir gazetecinin duygularını sorması üzerine, kendilerine destek veren kişilere teşekkür ederek, ''Bu aktivite bizim amatörce yaptığımız bir aktivitedir. Gururlu ve mutluyuz. Bence insanların buraya gelmesi önemli. Bu desteği görmek çok güzel bir duygu. Atatürk sevgimizin hiç bitmeyeceğine inanıyorum'' dedi.

''VARDİYA BİZDE'' PLATFORMU

Törenin ardından Anıtkabir girişinde basın mensuplarına açıklama yapan, Tümamiral Ramazan Cem Gürdeniz'in eşi Rengin Gürdeniz, yaşanan süreci kamuoyuyla paylaşmak için ''Vardiya Bizde'' adı altında bir platform kurduklarını bildirdi. Gürdeniz, ''Bu hukuksuzluğu duyurmak adına kanunun bize izin verdiği her türlü organizasyonda yer almanızı siz duyarlı halkımızdan rica ediyoruz'' dedi.

Gürdeniz duruşmaların televizyonda canlı yayınlanmasını talep ettiklerini ve bunun için destek beklediklerini söyledi.

ARKAMIZDA OLDUKLARINI GÖSTERSİNLER

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek'in eşi Sevil Örnek ise gazetecilerin soruları üzerine, hukuk olmayan bir yerde yargılamanın da olmayacağını söyledi. Öfkeli olup olmadığı yönündeki soru üzerine de Örnek, ''Hukuk istiyoruz, başka bir şey istemiyoruz, adil yargılama istiyoruz'' dedi.

Bir gazetecinin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve kuvvet komutanlarının Hasdal cezaevini ziyaret ederek sanıklarla görüştüğünü hatırlatması ve bunun bir destek olarak değerlendirildiğini belirtmesi üzerine Örnek, ''Arkamızdalar ise arkamızda olduklarını göstersinler'' diye konuştu.