BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Balyoz: Yargıtay generallerin cezasını onadı

Yargıtay, Balyoz davasında emekli orgeneraller Halil İbrahim Fırtına, Çetin Doğan ve emekli Oramiral Özden Örnek başta olmak üzere 237 mahkumiyet kararını onayladı. 36 sanık beraat ederken, 88 sanık hakkında verilen mahkumiyet kararı bozuldu.

Abone ol

Temyiz incelemesini tamamlayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, "Balyoz Planı Davası'na ilişkin tarihi kararını açıkladı.

Gerekçeli kararını öğleden sonra yayımlayan Daire, eski Hava Kuvvetleri Komutanı Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 361 sanıktan 237'sinin cezalarının "düzeltilerek onanmasına" karar verdi.

Cezası onanan kişiler arasında MHP Milletvekili Engin Alan da yer aldı.

Alan'ın hakkındaki kararın kesinleşmesiyle birlikte milletvekilliği de hukuken düştü.

Yargıtay'da görülen ve ilk darbeye teşebbüs davası olan Balyoz Planı Davası için sabah saatlerinden itibaren Güvenpark ve Vekâletler Caddesi çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Tarihi davayı izlemeye gelen çok sayıda sanık yakını ve basın mensubu Yargıtay önünde hazır bulundu.

Duruşma salonuna girmeden önce avukatlara beyaz, basına sarı, sanık yakınlarına da mavi renkli, üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve barkod bulunan yaka kartları dağıtıldı. Yaka kartı olmayanlar ise duruşmaya alınmadı.

Ekrem Ertuğrul başkanlığındaki 9. Ceza Dairesi heyetinin TSİ 10.10'da yerini almasıyla birlikte salonda heyecanlı bekleyiş başladı.

Başkan Ertuğrul, iki sayfalık karar metnindeki sanık isimlerini tek tek okumaya başladı ve öncelikle 36 sanık için yerel mahkemenin verdiği beraat kararının onandığını açıkladı.

Ardından yine isimlerini tek tek okuduğu 25 sanık için "cezalandırılmasında yeterli, her türlü kuşkudan uzak, kesin ve inandırıcı delil bulunmadığı" gerekçesiyle kararın bozulduğunu bildirdi.

63 sanığın eylemlerinin ise "Suç için anlaşma suçu kapsamında kaldığı ve ceza verilmesine yer olmadığı" gerekçesiyle bozulduğunu, tutuklu bulunanların da tahliye edilmesine karar verildiğini ifade etti.

Haklarındaki mahkumiyet kararı bozulan toplam 88 sanık için İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden yargılama yapılacak.

Ayrıca yine bu 88 sanık arasında tutuklu bulunanlar serbest bırakılırken haklarında yakalama kararı çıkarılanların da yakalama kararları geri alınacak.

Kısa süreli sevinç yerini tepkiye bıraktı

İlk kararların "bozma" şeklinde olması salonda kısa süreli sevinç yarattı.

Ancak Başkan Ertuğrul aralarında eski 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek, eski Hava Kuvvetleri Komutanı Halil İbrahim Fırtına'nın da bulunduğu 237 sanık için verilen kararın onandığını açıklayınca sevinç bir anda yerini hüzne bıraktı.

Salonda ağlayanlar dikkat çekerken kimi sanık yakınlarının da mahkeme heyetini yuhalayarak, "Allah belanızı versin. Sizin çocuklarınız da inşallah bir gün 16 yıl aldığınızı görür" diye bağırdıkları işitildi.

Yargıtay binası önünde toplanan yaklaşık 100 kişi ise kararın açıklanmasının ardından "Hainler Meclis'te komutanlar hapiste", "Kahrolsun AKP diktatörlüğü", "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek" sloganları attı. Grup daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

Sanık avukatlarından Hüseyin Ersöz de Twitter'dan hayal kırıklığını yansıtan bir mesaj yayımlayarak, "Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkımızı kullanacağız ama hukuka olan inanç ciddi anlamda sarsılmıştır" dedi.

Nasıl başladı?

"Balyoz Darbe Planı" ilk kez 20 Ocak 2010'da Taraf gazetesinin "İstanbul'da iki camiye bombalı saldırı düzenlenmesi ve Yunanistan'ın bir Türk uçağını düşürmekle suçlanması suretiyle darbe ortamı yaratılacağı" gibi iddialar içeren haberiyle gündeme gelmişti.

Haberde yer alan iddialar üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma başlatılmıştı.

Hazırlanan iddianame İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmiş, ilk duruşma ise 16 Aralık 2010'da yapılmıştı.

250'si tutuklu 365 sanığın yargılandığı dava bir buçuk yıldan fazla sürdü.

21 Eylül 2012'de biten davada, 325 sanık ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilmiş ancak "eksik teşebbüs" gerekçesiyle cezalarında indirime gidilmişti.

Mahkeme, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'a ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası vermiş ancak gerekçeyle birlikte cezalarını 20 yıla indirmişti.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından bugün mahkumiyet kararları onanan çok sayıda sanık ise yerel mahkeme tarafından 13 yıl 4 aydan 18 yıla kadar hapis cezalarına çarptırılmıştı.