BIST 9.627
DOLAR 35,25
EURO 36,70
ALTIN 2.964,50
HABER /  GÜNCEL

'Balyoz' hakimleri birbirine düşürdü!

Balyoz davasına 'tutuklu kararına itiraz' hakimleri karşı karşıya getirdi. Gerginlik nedeniyle mahkeme başkanı izne çıktı.

Abone ol

Balyoz davasında 'tutukluluk kararlarına itiraz' hâkimleri karşı karşıya getirmişti. Sanıkların tahliye edilmesi yönünde daha önce 2 kez görüş bildiren Mahkeme Başkanı Şeref Akçay, 15 Nisan tarihli kararında da aynı görüşü savunmuştu. Akçay, "Mahkememiz üyelerinin nezaket kurallarını aşan tutumları, başkanla konuşmama aşamasında" dedi ve bugün sabah saatlerinde izne ayrıldı.

Balyoz davasında, aralarında eski 1'inci Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da bulunduğu 162 sanık ile hakkında yakalama kararı bulunan emekli Orgeneral Ergin Saygun'un, tutukluluk kararına yaptıkları itiraz, İstanbul 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Şeref Akçay ile üye hâkimler Metin Özçelik ve Birol Bilen'i karşı karşıya getirdi. Sanıklarının tahliye edilmesi yönünde daha önce de 2 kez görüş bildiren Akçay, 15 Nisan tarihli kararında da aynı görüşü savundu.

'DANGALAK' DEDİ

Akçay, 14 sayfalık karşı görüşünde, şunları söyledi: "Yakalama kararlarının kaldırılmasına ilişkin karardan sonra 'Sizin de dangalak bir kararınız gelecek' diyen hâkim mevcut olup, mahkememizin üyelerinin de nezaket kurallarını aşan tutum ve davranışları, başkanla konuşmama aşamasına getirdiler.

Toplanacak bir delil varsa, tensip dahil 29 duruşmada bugüne kadar toplanması gerekirdi. Ancak yapılmamıştır. Çünkü esasa ilişkin tüm deliller, CD'ler ve bunların dökümleridir.

TSK'yı İLGİLENDİRİR

Dava kamuoyuna mal olmuş ve Türk Silahlı Kuvvetlerini ilgilendiren bir karardır. Örnek gösterdiğiniz dosyalardaki gerekçeleri bu dosyada olduğu gibi tek tek ele alıp o karardaki gerekçelerle uygun olmadığını söyleyebiliyor musunuz? Hayır. Ayrıca bu olayın Hanefi Avcı kararı ile ilişkisi nedir?

HAKİMİN TAKDİRİ

Kişinin tutuklanması maddi olgular ile suçun sabit olduğu anlaşıldıktan sonra hâkimin takdirine bağlıdır. Takdir olayının ise subjektif değil objektif olması gerekir. Yani siz, neden tutukladığınızı vicdanların kabul edeceği şekilde izah etmek zorundasınız. Yargılamanın yapılıp sonunda verilecek karara göre sanıkların tutuklanıp tutuklanmayacağına karara verilmesi gerekirken, duruşmanın başında savunmaları dahi alınmadan sanıkların tutuklanmaları ve tutukluluk halinin devamı, sanıkların, adil yargılanma haklarını ortadan kaldırılıyor."

KENDİSİYLE ÇELİŞİYOR

Üye hâkimler Metin Özçelik ve Birol Bilen, oy birliğiyle verilen 9 kararı örnek göstererek Akçay'ın kendisi ile çeliştiğini belirttiler.

Sanıkların tutukluluk halinin devamı yönünde görüş bildiren üye hâkimler Metin Özçelik ve Birol Bilen, kararda şunlara yer verdi: "Mahkeme başkanı Şeref Akçay'ın savunduğu görüşler, ihsas-ı rey (görüşünü önceden açıklamak) oluşturur. Diğer yandan tutukluluğun devamına kararına yapılan itirazı inceleyen mahkeme, yargılamayı yapan mahkemenin yetki sahasına girerek, değerlendirme yapamaz. Akçay'ın geçmişte benzeri hallerde tutuklama kararları verdiğini unutarak, sanıkların özel durumu ve görevlerinden kaynaklanan "kendine özgü" hali dikkate alması, sanıklar/şüphelilerin mahkemeler önünde eşit olmadıkları sonucunu akla getirebilir.

AKÇAY İZNE ÇİKTI

Mahkeme heyeti arasında yaşanan bu gerginlik medyaya yansıdı ve yankı buldu. İstanbul 11. Ağı Ceza Mahkemesi Başkanı Şeref Akçay bu sabah izine ayrıldı. Başkan Akçay'ın dün itibariyle 1 aylık izine ayrıldığı belirtildi. İzine ayrılan Akçay, bugün mahkemesinde görülecek olan bazı emekli ve muvazzaf askerlerinde yargılandığı 'Askeri Casusluk ve Şantaj' davasına çıkmayacak.