BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Balyoz duruşması gergin başladı

Balyoz Planı iddialarına ilişkin 196 emekli ve muvazzaf askerin yargılandığı davada savcı ile sanıklar arasında gergin anlar yaşandı.

Abone ol

Balyoz Planı iddialarına ilişkin 196 emekli ve muvazzaf askerin yargılandığı davada Savcı Savaş Kırbaş'ın, tutuklu sanık Emekli Tuğgeneral Mehmet Kaya Varol'a sorduğu sorular duruşmada gergin anların yaşanmasına neden oldu. 

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda yapılan duruşmaya, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ile Genelkurmay Muhabere ve Elektronik Bilgi Sistemleri (MEBS) Başkanı Koramiral Kadir Sağdıç, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu ve Albay Dursun Çiçek'in de aralarında bulunduğu 145 tutuklu sanık katıldı.

Birinci Ergenekon Davası tutuklu sanığı Hayrettin Ertekin ile sanık Mehmet Kaya Varol arasında geçen konuşmaları okuyan Savcı Kırbaş, "Telefon görüşmenizde 'yürekliler üst makama gelemiyor' diyorsunuz. TSK'yı yönetenler yüreksiz mi" diye sordu.

Sanık Varol ise 2007 yılında yaptığı konuşmanın davayla ilgisi olmadığını belirterek telefonla görüşmesiyle ilgili sorulara cevap vermeyeceğini söyledi. Avukatlarda Savcı Savaş Kırbaş'ın sorularının davayla ilgisi olmadığını belirterek savcının sorularına tepki gösterdi.

İŞGÜZARLIK YAPTIM

Seminerde yazılanların gerçekleştirilmediğini belirten Varol, seminerde yazılanların hepsinin hayali olduğunu savundu. Hakimi Ali Efendi Peksak'ın "seminerdeki konuşmasında Tuzla ve Sultanbeyli belediye başkanlarının isimlerinin bulunduğunu" hatırlattığı Varol,
ortada art niyet olmadığını, böyle bir art niyet olması durumunda hiçbir ismin açık yazılmayacağını kaydetti. "Seminer planı hazırlanırken ordu komutanlığından seminerde somut verilerin kullanılması gerektiği" diye emri bulunduğunu ifade eden Varol, "Bazı isimleri sunumumu daha cazip hale getirmek için kullandım. Buna tabiri caizse işgüzarlık da diyebiliriz. Bu isimleri kullanmam onları görevden alacağım anlamına gelmez. Tamamen hayali bir senaryo" diye konuştu.