BIST 10.002
DOLAR 35,38
EURO 36,56
ALTIN 3.016,66
HABER /  GÜNCEL

Balyoz davasında karar bekleyişi

''Balyoz darbe planı'' davasında mahkeme heyeti, beklenen kararı açıklamadı...

Abone ol

2003'te 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan'ın liderliğinde hazırlandığı ileri sürülen ve darbe zeminini hazırlama amaçlı Çarşaf, Sakal, Suga ve Oraj kod adlı eylem planlarından oluşan Balyoz davasında karar verilmedi.

Mahkeme kararı bugün saat 14.00'da açıklayacak. Sanıklar duruşma salonuna alınmaya başlandı.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya 7 saat 15 dakika ara verilmesinin ardından, mahkeme heyeti salona geldi.

Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken, mahkemenin hükmü açıklamak üzere ara verdiğini belirterek, ''7 saat kadar üzerinde çalışmamıza rağmen hükmü tamamlayamadık, tam bir neticeye ulaşamadık. Malum sanık sayısı fazla... Hükmü açıklamak için duruşmayı yarın saat 14.00'e bırakıyoruz'' dedi.

ADLİYE ÖNÜ DOLU

Balyoz Davası'nda tahliye umudu taşıyanların yakınları öğle saatlerinden itibaren adliyenin yolunu tuttu. Duruşma salonu önünde heyecanlı bir bekleyiş var.

1.20120921122104.jpg 

DÜN NELER YAŞANMIŞTI

Dünkü duruşmada karar beklenmişti ama olmamıştı. Başkan Diken'in kararı bugüne bıraktığı açıklamanın ardından solanda bulunan izleyiciler alkış tuttu. Bunun üzerine sanıklar da izleyicilere dönerek alkışlamaya başladı. Bu sanıklardan bazılarının sandalyelerin üzerine çıktığı görüldü.

İzleyiciler, alkışlar eşliğinde, ''Türkiye sizinle gurur duyuyor'' ve ''Mustafa Kemal'in askerleriyiz'' şeklinde slogan attı.

Bazı sanıklar ile yakınlarının kararın açıklanmasına tepki gösterdiği görüldü.

GOL SEVİNCİNİ TAHLİYE KARARI SANDILAR...
HABERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

KUVVET KOMUTANLARI SANIK

"Balyoz Planı" iddialarına ilişkin 250’si tutuklu 365 sanıklı davanın 107. duruşması başladı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nin yanında bulunan büyük salonda yapılan duruşmaya 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski MHP İstanbul milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan ve emekli Orgeneral Ergin Saygun’un da aralarında bulunduğu 249 tutuklu sanık katıldı. Tutuklu sanıklardan sadece emekli Albay Ahmet Küçükşahin duruşmaya katılmazken, 16 tutuksuz sanık ise duruşmada hazır bulundu. Davaya Ergenekon Davası kapsamında tutuklu yargılanan bu davanın tutuksuz sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ise katılmadı.

AVUKATLAR YİNE DURUŞMAYA KATILMADI

Dosyada bulunan delillerin değerlendirilmeden, bazı tanıklar dinlenmeden Cumhuriyet Savcıları Savaş Kırbaş ve Hüseyin Kaplan’ın 920 sayfalık mütalaayı mahkemeye sunmasını protesto eden sanık avukatları, duruşmaya yine katılmadı. Duruşmaya sadece 4 avukatın katıldığı görüldü. Mahkeme Başkanı Ömer

BALYOZ DAVASI
Ergenekon davasından sonra kamuoyunu en çok meşgul eden, askeri ve siyaseti en çok geren dava oldu Balyoz. Savcının 250’si tutuklu, 362 muvazzaf ve emekli subayın hepsi için 20 yıla kadar hapis istediği davada gergin duruşmalar oldu.

Diken mahkemeye sunulan dilekçelerin üye hakim tarafından okunacağını belirtti. Üye hakim Ali Efendi Peksak tutuklu ve tutuksuz sanıkların esas hakkındaki mütalaaya karşı mahkemeye sundukları dilekçeleri tek tek okudu.

ADALETİN YERİNİ BULMASINI TALEP EDİYORUM

Savunmasını yapan tutuklu sanık Cengiz Köylü, başkalarının ürettiği sahte CD’ler nedeniyle yargılandığını belirterek, "İftiralar hiçbir zaman başarılı olmaz. Gerçekler ortaya çıkacaktır. Adaletin yerini bulmasını talep ediyorum. Beraatimi istiyorum" dedi.

BERAATİMİ İSTİYORUM

Tutuklu sanık Levent Kerim Uça ise "Hakkımdaki iddiaları reddediyorum. Adaletin varlığından hala söz edebiliyorsak beraatimi istiyorum" diye konuştu. Tutuklu sanık Osman Kayalar ise, "Mahkemeye sunduğum dilekçede beyanda bulunmayacağımı belirttim. Bundan başka söyleyecek bir şeyim yok" şeklinde konuştu. Duruşma

CD'LERİ CEZAEVİNDE NASIL GÜNCELLEŞTİREYİM

Tutuklu sanık emekli Albay Cengiz Köylü, “Tank üzerinde Kızılay'dan Meclis'e giderken tutuklanmadım. Başkalarının ürettiği CD'lerden yargılanıyorum. 2003'te üretilen CD içinde Temmuz 2009'a ilişkin belge ve bilgiler var. CD'lerin güncelleştirildiği söyleniyor. Eğer güncelleştirildiyse ben Temmuz 2009'da Hasdal'da tutukluydum. Cezaevinde nasıl güncelleştireyim. Gün olur gerçekler ortaya çıkacaktır. Adaletin yerini bulmasını talep ediyorum. Beraatimi istiyorum” dedi.

Tutuklu sanıklardan Hakan Büyük de delillerle ilgili yaklaşık 45 dakika beyanda bulunmak istediğini söyledi. Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken, esas hakkında beyanda bulunması için daha önce söz hakkı verildiğini hatırlatarak, Büyük'e söz vermedi.

Duruşmada tutuklu 250 sanığın esas hakkındaki savunmalarının tamamlanmasının ardından beyanda bulunmayan tutuksuz sanıklara söz verildi.

BALYOZ'UN 'B'SİYLE ALAKAM YOK

Tutuksuz sanıklardan İhsan Çevik, “Balyoz'un b'si, darbeni d'siyle hiçbir alakam yok. Çoluğumun çocuğumun rızkını suçsuz yere avukat, yol parası olarak harcamama sebep olanlara hakkımı helal etmeyeceğim” diye konuştu.

Tutuksuz yargılanan Fikret Coşkun da, sağ beyinciğindeki hasar nedeniyle 4 yıl tedavi gördüğünü belirterek, hakkındaki suçlamaların hastalığı dönemine ait olduğunu söyledi.

Tutuksuz Ayhan Türker Koçpınar da, yine suçlandığı dönemin ölümsüz hastalıkla mücadele ettiği bir zamana geldiğini ifade etti.

Bu arada duruşmaya geç katılan tutuklu sanıklardan emekli Orgeneral Ergin Saygun, görevliler eşliğinde tekerlekli sandalyede salona alındı.

VERECEĞİNİZ KARAR HAKKINIZDA HAYIRLI OLSUN

Son sözü sorulan Çetin Doğan, mütalaanın 3 saat 33 dakika gibi kısa bir sürede hazırlandığını savunarak, mütalaayı ve iddianameyi eleştirdi. İddianamede somut bir delilin bulunmadığını belirten Çetin Doğan, "Vereceğiniz karar hakkınızda hayırlı olsun" dedi.

Çetin, savunmasında şunları söyledi:
''Mahkemenizin son perdesinin oynandığı bugünde, bundan 18 ay önce bu duruşmada salonunda söylediklerimi tekrarlayarak sözlerime son vermek istiyorum. Tarih, ülkemizde ve dünyada siyasal iktidarların belirli politik hedefleri uğruna nice kişi ve grupları düzmece bahanelerle yargılandığına şahittir. Adaletin ayaklar altına alındığı, insanların korku ile sindirildiği, özgür basının büyük ölçüde susturulduğu bu gibi durumlarda geçici olarak gerçek suçluların, zorbaların itibar görmesi, hatta yüceltilmesi, toplumların yanıltılması doğaldır. Ancak bugün saygı ve rahmetle anılanlar ise, dünün düzmece davalarının sanık ve mahkumlarıdır. Lanet ile anılan ise Nemrut Mustafa Paşa Divan-ı Harbi benzeri mahkemeler ile bu tür mahkemelere ruhsat verenler, kol kanat gerenler, haksızlık ve hukuksuzluğa alkış tutanlardır. Burada kendi cemaatleri dışında herkesi düşman gören bir zihniyetin, muvazzafı ve emeklisi ile yaşamlarını ülkelerine adamış Mustafa Kemal'ın askerlerinin, cumhuriyete ve onun ilkelerine bağlılıklarının kefaretini ödetmek için kurgulanan bir dava görülüyor. Bu davanın Türk adalet tarihinde önemli bir tutacağına kuşku yoktur. Hatırlayacağınız gibi, burada haksız, hukuksuz yargılanmaya tepki olarak 'Bu haksız ve hukuksuz davayı inatla sürdürmekte cüret ve cesareti nereden aldıklarını' açıkça sorduğumda sizden aldığım yanıt 'Türk ulusundan' olmuştu. Bu yanıtın inandırıcılığını davanın geldiği bu son aşamada bütünüyle yitirdiğini sanırım. Vereceğiniz karar hakkınızda hayırlı olsun.''

MÜDAHİLLİK TALEBİ REDDEDİLDİ

Bu arada üye hakim Ali Efendi Peksak, Fatih'te İsmailağa Camii'nde öldürülen emekli imam Bayram Ali Öztürk'ün oğlu Mahmut Öztürk'ün davaya müdahil olmak için dilekçe verdiğini söyledi. Taleplere ilişkin görüşü sorulan savcı Hüseyin Kaplan, müdahillik talebinin kabul edilmesini istedi. Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti, müdahillik talebini reddetti.

SAYGUN: KUVVET SİZDE, HAK BİZİMLE

Emekli Orgeneral Ergin Saygun ise, "Hüküm zamanı gelmiştir. Kuvvet şu anda sizdedir ancak hak bizimledir" dedi.

MHP İstanbul Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan ise "Söyleyeceğim herşeyi söyledim. Başka bir şey yok" dedi.

Emekli Orgeneral İbrahim Fırtına da "Atılı suçlamayı reddediyorum" dedi.

Emekli Oramiral Özden Örnek de "Söyleyeceklerimi söyledim" dedi.

MHP’Lİ VEKİLLER DURUŞMAYI İZLİYOR

Bu arada duruşmaya MHP Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel ile MHP Tekirdağ Milletvekili Bülent Belen de duruşmaya izleyici olarak katıldı.

MAHKEME KARAR İÇİN ARA VERDİ

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Balyoz Davası'nda 365 sanık son sözünü söyledi.

Mahkeme Başkanı Ömer Diken, "Son sözler söylendi. Esas hakkındaki hükmü açıklamak üzere duruşmaya ara veriyoruz. Ne kadar süreceğini bilemiyorum ama bugün itibariyle duruşmaya devam edeceğiz" dedi.

BALYOZ DAVASI NEDİR? SANIKLAR NEYLE SUÇLANDI? KAÇ YIL CEZA İSTENDİ? AYRINTILAR SONRAKİ SAYFADA

[PAGE] 

Balyoz Davası nedir?
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin içinde bir cunta oluşturulduğu iddiası var. 367 sanık var davada. Bunların 250’si tutuklu.

Sanıklar hakkındaki iddialar
Dava, 2003 tarihli "Balyoz Harekât Planı" başlıklı belgeler ile gündeme geldi. İddialara göre plan, dönemin 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan'ın liderliğindeki cunta tarafından hazırlandı ve darbe zeminini hazırlama amaçlı Çarşaf, Sakal, Suga ve Oraj kod adlı eylem planlarından oluşuyor. 5000 sayfalık belgelerde Fatih ve Beyazıt Camiilerinde bomba patlatılarak hükümetin sıkıyönetim ilan etmeye zorlanması, Yunanistan hava sahası üzerinde bir Türk jetinin düşürülerek halkın galeyana getirilmesi ve darbe sonrası demokrat görüşlü gazetecilerin tutuklanması gibi planların olduğu ileri sürülüyor.

Çetin Doğan hakkındaki suçlamalar
Balyoz darbe planı ve ekleri, 5-7 Mart 2003 tarihleri arasında gerçekleştirilen bir Plan Seminerinin parçası olarak sunuldu. Plan Seminerini hazırlayan ve yöneten Dönemin 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan bu darbe planını hazırlamakla ve seminerde darbe provası yapmakla suçlandı.
İddiaların hedefindeki emekli Orgeneral Çetin Doğan bu haberler üzerine bir internet sitesine yaptığı açıklamada: “Cumhuriyet’i koruma ve kollama görevinin gereği olarak EMASYA (Emniyet ve Asayiş) planları seminerlerde elbette ele alınmıştır” dedi. Ancak darbe suçlamalarını reddetti. Söz konusu darbe senaryolarının seminerde görüşülmediğini belirterek: "Yok böyle bir şey. Bu uydurma bir senaryoyla monte ediyorlar. Meşhur bir tabirle, kopyala ve yapıştır usulüyle." dedi Türk Silahlı Kuvvetleri de haberin ertesi günü yaptığı basın açıklamasında 5-7 Mart 2003 tarihleri arasında gerçekleştirilen Plan Seminerinde "giderek tırmanan bir gerginlik dönemini kapsayan bir senaryo" konu edildiğini doğruladı, ancak bu seminer ile ilgili darbe iddialarını reddetti

3 dava birleşti
1. Ordu Komutanlığı’nda darbe planına ilişkin çalışmalar yapıldığı iddiasını taşıyan haberlerdeki belgeler savcılığa teslim edildi. Belgeler üzerine soruşturma başlatan savcılık, ilk olarak aralarında Çetin Doğan’ın da bulunduğu 194 kişi hakkında dava açtı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen bu dava daha sonra iki dava ile birleşti. Bunlardan biri Orgeneral Bilgin Balanlı’nın tutuklandığı Eskişehir’de ele geçirilen belgelerle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 28 sanık hakkında açılan davaydı. Balyoz ile birleşen üçünü dava ise Gölcük Donanma Komutanlığı’nda ele geçirildiği iddia edilen Balyoz belgelerine ilişkin açılan dava oldu. Bu soruşturmada da Korgeneral Korcan Pulatsü’nün de aralarında bulunduğu 143 asker hakkında dava açıldı.

5 aşamada gerçekleştirilecekti
İddianameye göre, 'Balyoz'un 5 aşamada gerçekleştirilmesi planlanmıştı:
Birinci aşama istihbarat faaliyetlerinin yer aldığı ve tamamlanmış olan aşama.
İkinci aşamada askeri müdahale için zemin hazırlama süreci olduğu öne sürülmekte..İddianamede şöyle deniliyor: "Yapılanma içerisinde yer alan bazı jandarma görevlileri tarafından hazırlanan 'Sakal' ve 'Çarşaf' isimli eylem planlarıyla kargaşa yaratma planlandığı, 'Oraj' ve 'Suga' isimli planlarla hava sahası ve kıta sahanlığı konularında Yunanistan'ın taciz edilerek iki ülke ilişkilerinin gerilmesinin öngörüldüğü... Böylece öncelikle 1'inci Ordu merkezli İstanbul ve çevre illerde sıkıyönetim ilan edilmesini amaçladığı (...) tespit edilmiştir.
Üçüncü aşama askeri müdahalenin fiilen ilan edildiği aşama.
Dördüncü aşama yürütme görevinın 'Milli Mutabakat Hükümeti tarafından devralması.
Beşinci ve son aşama ise yürütmenin tekrar sivil yönetime devredilmesi için 'seçime' gidilmesi.

İlk duruşması ne zamandı?
lk duruşması 16 Aralık 2010’da başladı.

Sanıklar hakkında istenen cezalar
Balyoz davasının savcısı mütalaasında 250’si tutuklu 365 sanığın, "Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüsö suçundan, eski TCK’nın 147. ve 61. maddeleri gereğince 15 ile 20’şer yıl arasında hapis cezasına çarptırılmasını istemişti.

SANIKLARA SON SÖZLERİ SORULDU

HABERİN DEVAMI DİĞER SAYFADA

[PAGE]

SANIKLARA SON SÖZLERİ SORULDU

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Balyoz Davası’nda Mahkeme Başkanı Ömer Diken, sanıklara son sözlerini söylemesi için söz verdi. Çetin Doğan, daha önce yaptığı savunmaların kısa bir özetini yaparak hakkındaki suçlamaları reddettiğini söyledi. İddianameyi eleştiren Çetin Doğan, "Balyoz Güvenlik Harekat Planı’nın hayata geçirilmesi için gereken kaos kargaşa ortamı hazırlamak amacıyla hangi icra hareketleri yapılmıştır? Camiiler bombalanmış mıdır? Türkiye ve Yunanistan arasında gerginlik yaratmak için Ege Denizi’nde ne gibi faaliyetlerde bulunulmuştur? Kendi uçağımız düşürülmüş müdür?" diye sordu.

ÇETİN DOĞAN İDDİANAMEYİ ELEŞTİRDİ

Mütalanın 3 saat 33 dakikada hazırlandığını savunan Çetin Doğan, mütalaada Çetin Doğan liderliğindeki oluşum ve yapılanmadan söz edildiğini belirtti. Çetin Doğan, "Örgüt iması yapıldığı bu iddia hükmünüzde yer alacaksa elinizde böyle bir yapılanmayı kanıtlayan somut delilleriniz nelerdir? Bir tanığınız, ses ya da görüntü kaydınız var mıdır? Yoksa siz de kanaatinizi somut delillere değil de savcılar gibi akıl almaz telkin ve dedikodulara mı dayandıracaksınız?" ifadelerini kullandı. Doğan "Mahkemenizin son perdesinin oynandığı bu günde, bundan 18 ay bu duruşma salonunda söylediklerimi tekrarlayarak sözlerime son vermek istiyorum. Tarih, ülkemizde ve dünya siyasal iktidarların belirli politik hedefleri uğruna nice kişi ve grupların düzmece bahanelerle yargılandığına şahittir. Adaletin ayaklar altına alındığı, insanların korku ile sindirildiği, özgür basının büyük ölçüde susturulduğu bu gibi durumlarda geçici olarak gerçek suçluların, zorbaların itibar görmesi, hatta yüceltilmesi, toplumların yanıltılması doğaldır. Ancak bugün saygı ve rahmetle alınanlar ise dünün düzmece davalarının sanık ve mahkumlarıdır. Lanet ile anılanlar ise ’Nemrut Mustafa Paşa Divan-ı Harbi’ benzeri mahkemeler ile bu tür mahkemelere ruhsat verenler, kol kanat gerenler, haksızlık ve hukuksuzluğa alkış tutanlardır" dedi. Çetin Doğan "Vereceğiniz karar hakkınızda hayırlı olsun" diyerek sözlerini tamamladı.

BU DAVA BİR ÇOK MEÇHULLE MALÜLDÜR

Son sözleri sorulan tutuklu sanık emekli Orgeneral Ergin Saygun, ’"Bu dava bir çok meçhulle malüldür ancak hüküm aşamasına gelinmiştir" diyerek sözlerine başladı. İddianamenin bir çok hatasının ispatlandığını savunan Saygun, davanın sonucunun etkileyebilecek bilirkişilerin ve bir çok tanığın dinlenilmediğini söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Ak Parti milletvekili Yaşar Karayel’in bazı beyanlarının görülmekte olan dava ile "28 Şubat" arasında irtibat kuran ifadeleri olduğunu söyleyen Saygun, ’Bütün bunlar varken bi davayı nasıl bitireceksiniz bilmiyorum. Sanırım bu davayı yakın bir gelecekte yeniden dönülecektir. Balyoz’un ne olup, ne olmadığı bütün bunlar incelendikten sora ortaya çıkaçaktır herhalde. Kuvvet şu anda sizdedir ancak hak bizimledir" dedi.

ALAN: HERŞEYİ SÖYLEDİM

MHP İstanbul Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan ise "Söyleyeceğim herşeyi söyledim. Başka bir şey yok" dedi. Emekli Orgeneral İbrahim Fırtına da "Atılı suçlamayı reddediyorum" dedi. Emekli Oramiral Özden Örnek de "Söyleyeceklerimi söyledim" dedi.

BU AHLAKSIZ KOMPLO

Sanık İzzet Ocak ise "Bu ahlaksız komployu kuranları ve buraya kadar gelmesini sağlayanları lanetliyorum. Özgürlüğümün iadesini talep ediyorum" dedi. Sanık Süha Tanyeri ise eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök ve eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman’ın da aralarında bulunduğu tanıkların dinlenmeden verilecek kararın hiçbir yasallığı olmadığını söyledi. Tutuklu sanık Tümgeneral Gürbüz Kaya da "Milletime, vatanıma ve bayrağıma asla ihanet etmedim. Vatan sağolsun" dedi. Emekli albay Dursun Çiçek, "Adil ve dürüst bir yargılama, evrensel hukuka dair bir karar beklemediğim için son söz söylemeyeceğim" dedi. 155 tutuklu sanığın son sözünü söylemesinin ardından duruşmaya öğle arası verildi.