BIST 9.627
DOLAR 35,20
EURO 36,73
ALTIN 2.955,99
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

Baluken'den FETÖ'cü bakan iddiası!

TBMM Genel Kurulu yeni yasama yılının çalışma saatleri belli oldu. İşte Meclis'in yeni dönemdeki çalışma günleri ve mesai saatleri;

Abone ol

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Bank Asya'da çay içenin dahi 15 Temmuz sonrası ihraç edildiğini söyleyerek Bylock kullanan AK Partili milletvekili ve bakanların olduğunu iddia etti. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de Kılıçdaroğlu'na yönelik Yenikapı eleştirilerine cevap verdi, muhalefetin uzlaşma adına boş kağıda imza atmayacağını söyledi.

AK Parti'nin, Genel Kurul'un çalışma gün ve saatleriyle gündemine ilişkin grup önerisi, dün akşam TBMM Genel Kurul'unda görüşüldü.

Partisinin grup önerisi üzerine söz alan İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca, Genel Kurul'un 26. dönem 2. yasama yılı sonuna kadar Salı günleri 15.00-21.00 saatleri arasında, Çarşamba ve Perşembe günlerinde ise 14.00-21.00 saatleri arasında çalışmasını öngördüklerini aktardı.

Bugün ve önümüzdeki Salı günü de denetim konularının yerine sözlü soruların görüşülmesinin öngörüldüğünü dile getiren Kaynarca, yarın ise Kişisel Verileri Koruma Kurulu üyelerinin seçiminin gerçekleştirileceğini söyledi.

HDP'Lİ BALUKEN'DEN BYLOK'CU BAKAN İDDİASI

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "Özellikle 15 Temmuz'dan itibaren adım adım işlevsizleştirilen, iradesi hiçe sayılan ve adeta vesayet altına alınmış bir Meclis pratiğiyle karşı karşıya kalındığını" savunarak, "Bir kere bununla yüzleşmeden, buradan ne Meclisin gündemini, ne de çalışma saatlerini, takvimini doğru dürüst bir şekilde tartışamayız, ele alamayız." diye konuştu.

Darbenin siyasi ayağıyla ilgili bir soruşturmanın olmadığını ifade eden Baluken, "Bank Asya'da çay içenin işine son ver, tutukla, cezaevine gönder, ama bylock sistemine sahip bakanla ya da milletvekilleriyle ilgili tek bir süreç yürütme. Bu nasıl bir samimiyetsizlik?" dedi.

KAPATILAN YAYIN KURULUŞLARI

Kapatılan radyo ve televizyonlara değinen Baluken, "Ha darbe gecesi CNN'in kapılarını kırarak oradaki insanları derderst etmişsin, ha Özgür Radyo'nun kapısını kırarak çalışanlarını gözaltına almışsın. Bunun arasında hiçbir fark yok." görüşünü ileri sürdü.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, "Eğer Türkiye'de tek adam rejimi olsaydı 15 Temmuz darbecilerine bütün partiler ve bu millet direnmezdi." diyerek, olağanüstü halin 15 Temmuz sonrası döneme mahsus bir uygulama olduğunu belirtti.

SİYASETİN NORMALLEŞMESİ

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, ülkenin yoğun gündeminde terör saldırılarının artarak devam ettiğini dile getirerek, Suriye'de de Türkiye'nin geleceğini çok yakından ilgilendiren gelişmelerin yaşandığına dikkati çekti.

Ekonomik sorunların da arttığını, toplumsal gerilim ve kutuplaşmaları artıracak tutum ve davranışların devam ettiğini söyleyen Akçay, "Önümüzdeki günlerde siyasetin normalleşmesi konusunda başta ilk görev hükümete düşmekle birlikte Meclise de düşmektedir. Milletimizdeki endişe ve huzursuzlukları bertaraf edecek adımları atmalıyız." diye konuştu. Akçay, 15 Temmuz'un bir milat olduğunu belirterek, hiç kimsenin bu olmamış gibi davranamayacağını vurguladı.

CHP'Lİ ÖZEL'DEN YENİKAPI ÇIKIŞI

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de "Yenikapı ruhu dediğiniz mesele, iktidar partisine gidip de muhalefet partilerinin kayıtsız şartsız destek verdiği, bir beyaz kağıdın üzerine imza atıp üstünü, altını siz doldurun dediği bir gün değildir." ifadesini kullandı.

İbadethaneye, adliyeye ve kışlaya siyasetin sokulmamasını istediklerini söyleyen Özel, şimdi bir cemaat tasfiye edilirken, yerine başka başka cemaatlerin geldiğini ileri sürdü.

Cumhuriyetin kurucu değerlerine sahip çıkılması gerektiğini belirten Özel, "İki ay öncesine kadar, darbeden önce Lozan'a sahip çıkanlar, darbeden sonra Cumhuriyetin kurucularına dönüyorlar ve o güne kadar söylediklerinin tam tersine 'ülkenin tapu senedi' dedikleri Lozan'a ülkenin kayba uğradığı bir şey olarak İnönü'ye, Atatürk'e hakaret ediyorlar. Hiçbir gelişmiş demokraside kurucu babalarla, mevcut yöneticiler uğraşmaz." dedi.

Konuşmaların ardından oylanan grup önerisi kabul edildi.

Öte yandan, HDP'nin "kapatılan vakıf üniversitelerindeki akademisyen ve öğrencilerin mağduriyetleriyle" ilgili araştırma önergesinin bugün ele alınması önerisi kabul edilmedi.