BIST 9.109
DOLAR 34,25
EURO 37,63
ALTIN 2.918,63
HABER /  POLİTİKA

Baltalar gömüldü

Devlet Bakanı Ali Babacan, "Sivil toplum örgütleri olmadan AB süreci olmaz" dedi

Abone ol

Hükümet üe Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) arasında bir süredir yaşanan gerginlikte, 'şimdilik'sular duruldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve TÜSİAD Başkanı Ömer Sabana arasında yaşanan 'sert çıkışlar', yerini dün düzenlenen "AB ile Müzakere Süreci: Orta Vadeli Perspektif" konulu toplantıda 'uzlaşmacı' bir havaya bıraktı. Toplantıda konuşan Devlet Bakanı Ali Babacan, AB sürecinde tarama çalışmalarının 35 başlık altında yürütüldüğünü anımsatarak, Türkiye'nin kural ve kurumlarıyla AB kurum ve kurallarının karşılaştırıldığını söyledi. Tarama sürecinin 14'ünde işlemlerin tamamlandığını belirten Babacan, "Aşağı yukarı yolu yarıladık" dedi. Sürecin 13 EkinYde tamamlanacağını ifade eden Babacan, diğer ülkelerde ise bunun 21 ayda bitirildiğini söyledi. Müzakere sürecinin en fazla 4 yılda tamamlanacağını öngören Babacan, "Bu süre niye uzuyor? AB kamuoyunun hazırlanması ve Kıbrıs gibi konuların çözülmesi süreci uzatıyor" dedi.

TÜSİAD Başkanı Ömer Sabana ise "Türkiye'nin müzakere sürecinde hızlı ilerlemesi, siyasal ve ekonomik reform sürecinin devamına ve derinleştirilmesine bağlı olacaktır. Bizler bu süreçle ilgili gerçekçi ve iyimseriz" dedi. Sabana, iş dünyasının, gerçekçi değerlendirmeler ışığında, üyelik sürecine gereken katkıyı yapmaya hazır olduğunu kaydetti. Sabancı, ekonomik göstergeler üzerine tahminlerini şöyle özetledi:
"Türkiye, siyasi istikrarını ve makro ekonomik yönetimini 2014 yılında kadar sürdürebildiği takdirde AB'ye 2004 yılında üye olan 10 ülkenin ortalama büyüklüklerini yakalayabilecektir. 10 yıl yüzde 6'lık büyümeyi koruduğumuz takdirde, 2014'te milli gelirde 560 milyar euroya ve kişi başına gelirde ise 7 bin 200 euro düzeyine ulaşıyoruz."

YİK hazırlığı
Kulislerde, 'yapıcı' tutum şaşkınlık yaratırken, TÜSİAD yönetiminin 2 Haziran' daki Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısında yapacağı konuşmanın, hükümete yönelik daha 'sert' eleştiriler içereceği ifade ediliyor.