Kapadokya’da 20 Mayıs’ta meydana gelen ve 3 turistin ölümüyle sonuçlanan kaza sonrası balonların ‘Google Earth’ üzerinden takip edilmesi kararlaştırıldı.
Abone olBalonlara takılan GPS (Global Positioning System) cihazına yüklenecek özel yazılım sayesinde tüm uçuşlar kayıt altına alınacak.
Balon faciası, Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nü (SHGM) harekete geçirdi. Balon işletmelerini takibe alan sivil otorite, uygulayacağı tedbirlerle ilgili genelge yayınladı. Uçuş emniyetinin artırılmasını isteyen SHGM, balonları GPS cihazına yüklenecek yazılım ile internet aracılığıyla ‘Google Earth’ üzerinden izleyecek. Bu yüzden, ilk etapta tüm balonlarda en az barometrik altimetreli kayıt etme özelliğine sahip GPS takılması sağlanacak. Bu tür GPS takılı olmayan balonların uçuşlarına 15 Eylül’den sonra izin verilmeyecek.
İşte yeni kurallar...
- Her cihaza kod verilerek her balon için elde edilen veriler, günlük kayıt altına alınacak, 2 yıl süreyle yedekli şekilde saklanacak.
- Böylece balonların tüm tehlikeli uçuşları belirlenebilecek.
- Konutlara yakın uçan veya güzergâh dışına çıkanlara ceza kesilecek.
- Genelgeye göre balon uçuşları sırasında hava bandı aracılığıyla gerçekleştirilen telsiz konuşmaları da kayıt altına alınacak.
- Genel müdürlük tarafından belirlenen usullere aykırı davranan personel hakkında yasal işlem yapılacak.
Türkçe ve İngilizce sertifikası istenecek
Genelge ile büyük kubbeli balonlara, en az PPL (Hususi Pilot Lisansı) sahibi bir pilotun gözlemci olarak bulundurulması şartı da getirildi. İkinci pilotlar, acil durum dışında kumandaya müdahale etmeyecek şekilde görevlendirilecek. Ayrıca gerek yolcu gerekse yerdeki görevlilerle daha sağlıklı iletişim kurulması amacıyla yabancı pilotlardan en az A2 düzeyinde temel Türkçe, Türklerden ise İngilizce sertifika istenecek. Öte yandan SHGM, peribacalarını izlemek için 22 firmaya uçuş izni verdi. Bu amaçla şirketlere ait 181 balon, rüzgârın uçuşa engel teşkil etmediği gün ve saatlerde havalanabiliyor.