Balon pilotu eğitimlerine ilgi artıyor
Sahip olduğu yeryüzü şekilleri nedeniyle dünyada turizme yönelik sıcak hava balonculuğunun en yoğun yapıldığı yerler arasında bulunan Kapadokya'da balon pilotu kurslarına ilgi artıyor.
Abone olNevşehir'in Ürgüp ilçesinde açılan Özel Kapadokya Kaya Balloons Balon Uçuş Eğitim Okulu, Sivil Havacılık Kurumu ve Milli Eğitim Bakanlığının onayladığı müfredat ile bugüne kadar 112 balon pilotunu mezun etti.
Eğitmen Pilot Volkan Ağbulut, 2011 Nisan ayında eğitimlere başladıklarını, en son 7. dönem balon pilotu kursunu açtıklarını söyledi.
Kapadokya bölgesinin yeryüzü oluşumlarından dolayı balonla uçmak için dünyadaki en cazip yerlerden biri olduğunu vurgulayan Ağbulut, bölgede günde yaklaşık 120 sıcak hava balonunun uçuş gerçekleştirdiğini kaydetti.
Bu potansiyeli gördükleri için böyle bir okulu açmaya karar verdiklerini anlatan Ağbulut, “Kapadokya’da 21 balon firması ve bunlara ait 170 civarında sertifikalı balon var. Talep çok olduğu için okul açma kararımızda yanılmadığımızı anladık. Bölgede faaliyet gösteren balon şirketlerinin pilot ihtiyacını karşılıyoruz" dedi.
Ağbulut, bugüne kadar 112 kişiye hususi, 70 kişiye ise ticari balon pilot lisansı verdiklerini ve bunların da yüzde 95’inin bölgedeki şirketlerde iş bulduklarını ifade etti.
“Yeni pilotlar 3 bin 500 lira maaşla işe başlıyor”
Balon pilotlu olmak isteyen adayların ilk aşama olan "Balon Hususi Pilot Lisansı"nı alabilmeleri için okullarında 4 ay boyunca teorik ve uygulamalı eğitime tabii tutulduklarını belirten Ağbulut, ”Adaylara haberleşme, telsiz, meteoroloji derslerinin olduğu 12 farklı konuda eğitim veriyoruz ve 25 saat uçuş yapıyorlar. Hava şartlarına bağlı olarak 3-4 ay devam eden kurs sonunda adaylar, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin yaptığı sınavları geçmeleri halinde Balon Hususi Pilot Lisansı almaya hak kazanıyorlar’’ diye konuştu.
Ağbulut, okullarından mezun olup Balon Hususi Pilot Lisansı’nı alan pilotların direkt uçuşlara başlamadığını ticari uçuş yapabilmeleri için diğer eğitimlere katılıp 100 saati bulan uçuş tecrübesi şartını yerine getirmeleri gerektiğini ifade etti.
Göreme’de bulunan kamp merkezlerinde pilot adaylarının ilk derslerinin sabah erken saatlerde başladığını ve burada havada karşılaşabilecekleri riskleri ve nasıl uçmaları gerektiğini uygulamalı olarak öğrendiklerini dile getiren Ağbulut, şöyle devam etti:
“Pilot adayları yolcusuz 60 saat uçuş tecrübesi edindikten sonra 50 saat de teorik eğitim alıyor. Bu eğitimleri de başarıyla tamamlayan pilotlar Balon Ticari Pilot Lisansı almaya hak kazanıyorlar. Bu lisansı alan pilotlar ilk aşamada en fazla 12 kişilik balonlarla ticari uçuş yapma hakkı elde ediyor ve aylık 3 bin 500 lira maaşla işe başlıyor. Pilotların daha büyük sepetli balonlarla uçuş yapabilmeleri için 100 saatlik uçuş tecrübesi aranıyor. Ayrıca Sivil Havacılık Kurumu yönetmeliğine göre pilotlar her 2 yılda bir lisans yenileme sınavlarına giriyorlar.”
En genç bayan pilotu adayı
Balon pilotu olmak için kursa katılan öğrencilerden 18 yaşındaki Büşra Pınardağ, liseden mezun olduktan sonra gökyüzüne merak sarmaya başladığını ve bu kursa katılma kararı aldığını söyledi.
Balon pilotu kursuna katılma fikrini ailesi ile paylaştığında babasının kendisine güvenmediğini anlatan Pınardağ, “Babam bana güvenmediği için ‘sen yüksekten korkarsın, yapamazsın’ dedi. Ama beni tanımıyordu, yüksekten korkmadığımı söyledim. Annem ise hep arkamda ve benimle gurur duyuyor” dedi.
Pınardağ, kursu tamamladığında ise en genç bayan pilotu unvanını alacağı için de çok gururlu olduğunu sözlerine ekledi.
Kursa katılan öğrencilerden Ümit Kışar da (27) turizm sektöründe çalıştığını ve bir aile dostlarının tavsiyesi üzerine bu kursa katıldığını ifade etti. Gökyüzünde olmayı çok sevdiğini kursa başlamadan önce ayda 2 kez balon turlarına katıldığını belirten Kışar, “Gökyüzünde olmak çok keyifli ve heyecan verici. Uygulamalı eğitimler çok güzel geçiyor. Göreme’de sabahın erken saatlerinde balon uçuşları gerçekleştiriyoruz" ifadelerini kullandı.