BIST 10.001
DOLAR 35,37
EURO 36,47
ALTIN 3.037,37
HABER /  GÜNCEL

Balkaner'in 'Hürriyet'e niçin gitti?

Balkaner'in Hürriyet'te yakalanması üzerine "Aydın Doğan binada mıydı? Orada idiyse, tepeden aşağılara doğru bakarken neler hissetmiştir?" diye soruyor Taha Kıvanç..

Abone ol

Yurtbank'ın sahibi Ali Balkaner polis tarafından günlerce arandı ama bir türlü bulunamadı. Sonra derken, Balkaner Hürriyet gazetesinin binasına girerken görüldü. Balkaner arandığı sırada 'ropörtaj' yapmak amacıyla oraya gidiyordum diyordu. Ama bu mantıksız gerekçe başka şeyleri düşündürmeye başladı.

İşte, Yeni Şafak gazetesi Taha Kıvanç, köşesinde bu durumu irdeliyor. Kıvanç, Balkaner'in Hürriyet gazetesinin binasına girdiği sırada Aydın Doğan'ın orada olup olmadığını sorguluyor. Kıvanç, buna benzer birçok düşünceyi ortaya atıp olayı derinlemesine şöyle alıyor:

Yurtbank'ın 35 yıla mahkum patronu Ali Balkaner Hürriyet gazetesine girerken yakalandığında Aydın Doğan binada mıydı? Orada idiyse, tepeden aşağılara doğru bakarken neler hissetmiştir?

Sizler "Ne alâka?" diye sormuş olabilirsiniz; insan belleği kolay unutuyor çünkü... Oysa, arşivime bakıyorum da, Ali Balkaner'in bir ara milyonlarca kelimelik yayın yapılmayı hak edecek kadar önemsenen bir figür olduğunu görüyorum.

Ali Balkaner ile Aydın Doğan birbirlerini herhalde tanıyordur. Daha doğru cümle şu olabilir: Balkaner ile Doğan arasında 'olmayan bir bağ', TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu önüne kadar getirilmişti...

Mahkumiyete yol açan dâvâda, savcılığın elinde varolan Ali Balkaner ile ilgili 43 kocaman dosya arasında en önemlisi 36 sayfalık ifade metni... Balkaner'in mahkumiyetiyle sonuçlanan dâvâ öncesinde verdiği o ifadeler, içinde yer aldığı farklı bir grubun çarpık ilişkilerine de ışık tutuyor...

Geçtiğimiz hafta hepimiz Brüksel'den çıkacak sonuca kilitlenmiştik; iki arada birilerinin borsadan milyarlarca lira kaldırdığı gazetelere malzeme de oldu. Borsanın gözü hâlâ yukarılarda... 1 Mart tezkeresi öncesinde, tezkerenin geçmesini arzulayan birileri, "Hele bir geçmesin, borsa yerlerde sürünür" diye tehdit de savurmuşlardı; tıpkı "17 Aralık'ta gün alınmazsa piyasalar yıkılır" diyenler çıktığı gibi...

Ali Balkaner, savcılığa verdiği ayrıntılı ifadesinde, Türkiye'deki sanayi ve ticaret hayatını, borsa ve piyasaları 18 üyesi bulunan bir kurulun yönlendirdiğinden söz ediyor. O, "Herbirinin başında bir başkan bulunan 18 aile" diyordu bu yapı için; kendisinin içinde yer aldığı 'aile'nin esas ilgi alanı borsa imiş... "Borsayı bizim başkan manipüle eder" demiş Ali Balkaner savcıya ve övünerek eklemiş: "Bir keresinde Tokyo borsasında 800 milyon dolar kaybetti bizim başkan, bana mısın demedi..."

İfadeyle ilgili bilgiler 16 Ocak 2001 tarihinde Star gazetesinde Saygı Öztürk'ün sütununda yer aldı. Star'da, yine aynı sütunda, yine o günlerde, "Ali Balkaner'in maaşa bağladığı gazeteciler listesi" de yayımlanmıştı... O sırada Star ile Hürriyet arasında müthiş bir kavga vardı; Balkaner ve Yurtbank ile ilgili çok değerli bilgileri kamuoyu ile paylaşan Saygı Öztürk şimdi Gözcü gazetesinde. Belki, Ali Balkaner'in üyesi olduğu ailenin, medya ile ilişkili olduğu o günlerde bolca yazılmış başkanının kimliğini de yine o bizlere açıklayıverir...

Gazeteler kaçak Ali Balkaner'in Hürriyet'e 'röportaj verme' amacıyla gittiğini yazdı. Ayağına kadar gidilen röportajcının kimliğini bilmek isterdim. Düşünün: Adam kendisine ağır mahkumiyet verilen duruşmadan sedyeyle çıkıp kayıplara karışıyor; güvenlik güçleri İstanbul kazan o kepçe arayıp tarayıp bulamıyorlar. Tan nan, birden karşılarına Hürriyet binasına girerken çıkıveriyor Ali Balkaner. "Nereye hemşehrim" diye sorduklarında, "Röportaj vermeye geldim" deyip ellerini havaya kaldırıveriyor...

Tabii, olay ânında orada olmadığım için mükâlemenin tam böyle geçtiğinden emin değilim; ama buna yakın sözler söylenmiş olmalı. "Röportaja geldim" dememiş olsaydı, o ziyareti duyduğumda, Nazlı Ilıcak'ın epey bir süre aradığı Aydın Doğan ile Ali Balkaner arasındaki 'olmayan irtibat' için "İşte kanıt" diye bağırabilirdim...

Nazlı Hanım rapordan şu bölümü aktarmıştı (Yeni Şafak, 7 Eylül 2001): "Doğan AŞ % 83.12 payla (3.805.000 lot) Milliyet gazeteciliğin en büyük ortağıdır. Dolayısıyla, hisse senedinin fiyatındaki her bin liralık artış, Doğan AŞ'nin hisse senetlerinin değerini 3.8 trilyon lira arttırmaktadır. Nitekim, Doğan AŞ, portföyündeki bu hisse senetlerinin 396 bin lotunu, (Şirket sermayesinin % 8.66'sını) 12.2.1998 tarihinde, 13 bin 750 lira fiyatla Born Investment Inc unvanlı yabancı bir off-shore kuruluşuna satarak dolaşıma sürmüştür. Böylece dolaşımda bulunan 705 bin 810 lot hisse senedi miktarı, % 56 artarak 1 milyon 101 bin 850 lota çıkmıştır.

"Doğan AŞ ayrıca, ES Menkul Değerler AŞ nezdindeki 2548 numaralı hesabından da, 20, 24, 25 ve 26 Kasım 1997 tarihlerinde 29 bin 259 lotluk satış yapmıştır. Bu işlemler sonunda, Doğan AŞ, olağandışı fiyat artışından çok büyük bir yarar sağlamış olmaktadır. Kasım başında ancak iki binli fiyatlardan satılabileceği portföyündeki Milliyet AŞ hisse senetlerini, yükseliş sayesinde iki ay sonra 5 katı bir fiyatla elden çıkarabilmiştir. Keza, zaten dolaşımda bulunan 29 bin 259 lotu, 17 Kasım Pazartesi günü başlayan astronomik fiyat artışından yararlanmak için, 20/11/1997'de satmaya başlamış ve bu satış 26/11/1997'de son bulmuştur. Bu durum, Doğan AŞ'yi fiyat yükselişinin muhtemel müsebbibleri arasında ilk sıraya koymak için yeterlidir."

Bu tespite rağmen, raporda, Nazlı Ilıcak'ı çok şaşırtan bir tespit vardı: "Bilirkişiler, Milliyet hisselerinin borsada yükselişinden dolayı Aydın Doğan'ı sorumlu bulmuyorlar. Çünkü Milliyet hisselerini sürekli satın alıp tavan yaptıran kişi Ali Balkaner. Balkaner ile Aydın Doğan arasında bir irtibat kurulamıyor. Milliyet hissesinin alıcıları Yurtbank ve bu banka ile bağlantılı kişiler."

Ali Balkaner Hürriyet binasına girmek isterken yakalandığında Aydın Doğan odasında mıydı acaba? Aklından neler geçiyordu?
YAZI:Taha KIVANÇ