BIST 9.368
DOLAR 34,49
EURO 36,26
ALTIN 2.959,62
HABER /  GÜNCEL

Balıkesir'de "Uluslararası Düşmeye Çok Yönlü Bakış Sempozyumu"

"Uluslararası düşmeye çok yönlü bakış sempozyumu", Balıkesir’de bir alışveriş merkezinde geniş katılımla gerçekleştirildi.

Abone ol

BALIKESİR Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Üniversitesi, Karesi Belediyesi ve İl Sağlık Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirilen, uluslararası araştırmalar yapan 65 profesörün katıldığı ve 3 gün boyunca süren sempozyumda özelikle yaşlı nüfusun en önemli sorunlarından biri olan düşme konusunda bilgilendirmeler yapıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını BAÜN Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Nilay Şahin yaptı. Şahin konuşmasında, “Bu sempozyumun amacı artık dünyada ve ülkemizde de artan yaşlı nüfusun en önemli sorunlarından biri olan düşmenin ve bunun sonucunda yaşanan önemli sıkıntıların başta aile hekimleri, iç hastalıkları, geriatri, fizik tedavi ve rehabilitasyon, nöroloji, psikiyatri, kardiyoloji, üroloji, beyin cerrahisi, göz, kulak burun boğaz gibi pek çok tıpta uzmanlık alanının yanında ilgili hemşire, aile ve sosyal politikalar alanında çalışan uzmanlar, sosyal hizmet uzmanları, bilişim uzmanları, iş-uğraşı terapistleri gibi oldukça geniş bir yelpazenin katılımını sağlamak ve alanlar arasında düşme konusunda bilgi alışverişi yapmaktır. Hedeflerimiz doğrultusunda düşmenin tıbbi boyutu yanında belediyecilik ve kent konseyleri, bilişim desteği, hemşirelik ve diğer sağlık mesleklerinin bakış açılarının tartışılacağı oturumlar, konuşmalar ile düşme alanında farklı konularda uzman olan katılımcıların oluşturduğu bir ortamda ayrıntılı bir şekilde tartışabileceğimiz bir program oluşturduk. Düşmenin nedenleri, sonuçları, tedavisi ve önlenmesi ile kapsamlı bir şekilde ele alınacağı, farklı uzmanlık dalları ve disiplinlerden birçok uzmanın bir araya geleceği bu toplantıda sizleri de Balıkesir’de görmekten mutluluk ve onur duyduk” dedi.

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Yasin Yılmaz ise Bakanlığının düşme ile ilgili kalite standartlarının arasında yer alan, birçok uygulamanın varlığına dikkat çekerek, “Çeşitli çalışmalarımız da mevcut. Sebepleri ve sonuçları ve rehabilitasyonu ile ilgili hem sosyal açıdan hem tıbbi açıdan hem de mali açıdan külfetler oluşturan gerekçe üstünde çalışma yapacağız. Bu çalışmanın hem bizlere hem sağlık açısından yol gösterici olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Balıkesir’in önemli kurumlarından birisinin Balıkesir Üniversitesi olduğuna değinen Rektör Prof. Dr. Kerim Özdemir ise, "Tabi üniversite olarak bilgiyi ürettiğimiz gibi, ürettiğimiz bilgiyi de paylaşmamız gerekiyor. Bu vesileyle de belediyelerle, iş alemiyle iş birliktelikleri yaparak şehrimize, ülkemize, insanımıza katkı vermemiz gerekiyor. Toplumumuz yaşlanıyor. Bizim sosyal bilimlerde aile-hayat eğrisinden bahsedilir. Bir çan eğrisidir, bu eğrinin iki ucunun birinde başlangıç, diğerinde de sonuç kısmı vardır. Arada da olgunluk dönemi yer alır. Şimdi biz bunu ifade ederken başlangıçta eğitim harcamaları, bebeklerin harcamalarından bahsederiz, sonunda da en çok sağlık harcamalarının öne çıktığını söyleriz. Dolayısıyla hedef kitlemiz ne ise ona doğru yönelmemiz gerekir diye öğüt veririz. Sağlık önemli; dünya hayatındaki varlığımızı, kaliteli bir hayat sürmemizi ifade ediyor. Sağlık bozuk olunca bunların hiç anlamı yok. Zaten atalarımız da ‘sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur’ demiş. Sağlıklı sonuçlar elde edebilmek için de sağlıklı olmak gerekiyor. Dolayısıyla sağlık sadece biz üniversiteleri ilgilendirmiyor. Buradaki tartışılacak bildirilerden gelecekteki nüfusumuzun yaşlanmaya yüz tuttuğu bir zamanda belediyelerimizin şimdiden yaşlıları rahat ettirecek, düşmesini önleyecek tedbirleri alması, projeler gerçekleştirmesi gerektiğini düşünerek biz belediyelerimizi ortak ettik. Tabi işin idare boyutunda da Sağlık Müdürlüğümüz bulunmaktadır” dedi.