Balığın faydaları saymakla bitmiyor!
Balık sofralardan eksik etmemeniz gereken bir besin. Faydaları nedeniyle haftada en az 2 gün tüketilmesi önerilen balığın en doğru şekilde nasıl tüketmeli? İşte balık ile ilgili bilmeniz gerekenler…
Denizden balık ile gelen vitamin ve mineraller size ‘sağlık’ getirir. Balık; kemik erimesini önler, zihni açarak hafıza kaybı ile unutkanlığa karşı etkili olur, saçları ve cildi beslerken göz sağlığını korur. Sofralarınızdan eksik etmemeniz gereken balığın faydaları saymakla bitmez. Uzmanlar, haftada en az 2 gün balık tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. Ancak balığın bu özelliklerinden en etkili şekilde faydalanabilmek için de tazeliğinin nasıl anlaşılacağından pişirme yöntemine, yanında neler tüketilmesi gerektiğinden nelerden kaçınılması gerektiğine kadar birçok noktaya da dikkat etmek gerekir. Balık tüketmenin püf noktaları…
Balık doymamış yağ içeren omega 3'ten zengin bir besin. Omega 3 yağ asitleri de kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterir. Öyle ki 85 bin menopoz sonrası kadın üzerinde yapılan bir araştırmada; haftada 5 ve daha fazla balık tüketenlerde hiç balık tüketmeyenlere göre kalp krizi gelişme riski yüzde 30 daha az bulunmuş. Balık içerdiği omega 3 sayesinde de zihni açarak hafıza kaybı ve unutkanlığı önler. Omega 3 aynı zamanda beyin ve sinir sistemini de olumlu yönde etkiler. Fosfor ile A vitaminden zengin olması gözde meydana gelen dejenerasyonları önler. Balık aynı zamanda içerdiği kalsiyumla kemik kaybının da önüne geçer. Protein içeriği açısından iyi bir kaynak olan balık doygunluk hissi verir.
Balığın yanında geleneksel olarak en çok tükettiğimiz yiyeceklerden biri rokadır. Ancak roka, özellikle kılçığıyla birlikte tüketilebilen küçük balıklardaki kalsiyumun vücut tarafından kullanılmasını minimum ölçüde de olsa azaltabilir. O nedenle balıktaki kalsiyumdan yüksek oranda yararlanmak isteyenler, balığın yanında rokayı tercih etmemeli. Balığa limon da sıkın. Limonun içerisindeki antioksidanlar ve C vitamini balıktaki omega 3'ün vücuttaki kullanımını artırır.
Balık bayatsa protein yapısında bulunan histamin miktarı artar. Histaminin fazla olması da vücutta toksik etki gösterir. Yoğurt proteininde de bulunan histamin bayat balık tüketildiğinde yüksek miktarda olan histamini daha da yükseltir. Bu sebepten “Balığın yanında yoğurt yenmez” denilir. Ancak balık taze ise toksik etki göstermeyeceği için beraberinde, öncesinde veya sonrasında yoğurt ve süt grubu besin tüketmenin hiçbir sakıncası yok.