Balıkların renginin diğer balıklardan kaçmaları konusunda etkili olduğunu ortaya çıkardı.
Abone olABD'nin Illinois üniversitesinden araştırmacılar, bilimsel adı "Poecilia reticulata" olan lepisteslerden yüzlercesini Karayibler'deki Trinidad'ın nehirlerinden topladı.
Bunları renklerine göre ayıran ve işaretleyen bilim adamları, daha sonra bazı renkleri taşıyanlar azınlık olacak şekilde gruplar oluşturarak, balıkları yeniden nehre saldı. Araştırmacılar, 3 hafta sonra ender renklere sahip lepisteslerin daha çok hayatta kalmayı başardığını tespit etti.
İngiliz bilim dergisi Nature'da da yarın yayımlanacak araştırma, "doğal seleksiyonun, bazı durumlarda 'ender' olanların lehine çalıştığı" teorisinin doğruluğunu ortaya koyarken, avcıların, ölçütler dışında kalanların kaçmalarına izin vererek neden öncelikle "koşullara uyan" balıklara saldırdığı sorusunun yanıtı henüz bilinmiyor.
Bilim adamları tarafından bu konuda ileri sürülen bir teze göre, büyük balıklar, zihinlerinde avlarının baskın renkleri üzerine kurulu görüntüsünü oluşturuyor. Böylece bu robot resimden daha fazla uzaklaşan lepistesler, daha az potansiyel av oluyorlar.