2011, İngiliz balesinin efsane ismi ve Türk balesinin kuruluşunda büyük emekleri geçmiş Dame Ninette de Valois'nın ölümünün 10. yıl dönümü. Londra'da düzenlenen bir konferansla Ninette de Valois anıldı, bale mirası irdelendi.
Abone ol2011, Türk balesinin kuruluşunda büyük emekleri geçmiş, İngiliz balesinin efsane ismi Dame Ninette de Valois'nın ölümünün onuncu yıl dönümü.
Londra'da düzenlenen bir konferansla Ninette de Valois anıldı ve hakkında yapılmış çok çeşitli araştırmalar, çalışmalar, katılımcılara aktarıldı.
1947'de Milli Eğitim Bakanlığı'nın çağrısı üzerine Türkiye'ye giden Ninette de Valois, 1948'de İstanbul Yeşilköy'de, ilk Türk bale okulunu kurmuş ve yönetmişti.
Bu okul 1950'de Ankara'ya taşınarak Ankara Devlet Konservatuvarı'na bağlanmıştı.
Ninette de Valois, Ankara Devlet Balesi'nde Ferit Tüzün'den Çeşmebaşı balesini sahneye koymuştu.
Türkiye'de bale alanında çok sayıda öğrenci yetiştiren ve İngiltere'den ünlü eğiticiler göndererek Türkiye'de bale sanatının temellerine büyük katkıda bulunan Dame Ninette de Valois, acaba Türk balesini ve dansçılarını nasıl değerlendiriyordu?
Londra'daki düzenlenen "Ninette de Valois: Maceracı Gelenekçi" başlıklı konferansta, eski bir dansçı olan, yapımcı-yönetmen Figen Phelps, 1990'ların sonlarında 'Madam' ile gerçekleştirdiği mülakata dayalı belgeselini sundu.
Bu haftaki Sanat Kültür söyleşimize konuk olan Figen Phelps ile İstanbul'dan gelerek Ninette de Valois konferansını izleyen dansçı ve koreograf Sibel Kasapoğlu, BBC Türkçe'den Ayça Abakan'a, Madam'ın, Türk balesinin ortaya çıkışında oynadığı rolü, bugüne dek uzanan bale mirasını, bu unutulmaz sanatçı ve eğiticiden nasıl etkilendiklerini anlattılar.