BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Bakü-Tiflis- Kars Demiryolu açıldı! Erdoğan ilk seferin startını verdi

Asrın projesi "Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattı açıldı. Erdoğan "Bugün istikbalimiz için çok önemli adımlar atıyoruz. Bu proje ile Asya, Avrupa Ve Afrikayı birbirine bağlıyoruz"dedi. Konuşmaların ardından ilk tren seferinin startı verildi.

Abone ol

"Demir İpek Yolu" denen Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu'nun ilk seferi bugün gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan Azerbaycan'da açılış töreninde konuştu. Erdoğan "Bugün istikbalimiz için çok önemli adımlar atıyoruz. Bu proje ile Asya, Avrupa Ve Afrikayı birbirine bağlıyoruz"dedi. Konuşmaların ardından ilk tren seferinin startı verildi.

''BÖYLE BİR HATTIN SADECE EKONOMİ GETİRİSİ OLMAYACAK''

Açılış töreninde konuşan Erdoğan, ''Bugün içinde bulunduğumuz dönemden dolayı istikbalimiz için önemli adımlar atıyoruz. Kararlılığımızın ve vizyonumuzun ortak kararı olan bu proje çok önemli. Bu proje zahmetle yapıldığı için çık kıymetlidir. Bizler dünyanın kalbi olan son derece stratejik bir coğrafyada yaşıyoruz. Böyle bir hattın bölgemize getirisi sadece ekonomik olmayacaktır. Proje, siyasi olarak barış, güvenlik, istikrar ve sosyal olarak refah getirecek, yük ve insan hareketliliği yanında bilgi hareketliliğiyle de ülkelerimizin beşeri gelişimine katkı sağlayacaktır.'' dedi.

İLK TREN YOLA ÇIKTI

Konuşmaların ardından ilk tren Erdoğan, Aliyev ve Kvirikaşvili ile Kazakistan, Özbekistan başbakanlarının birlikte butona basmasıyla birlikte yola çıktı. 

TÜRKİYE'DE 4 İSTASYON 3 KÖPRÜ 76 KM'LİK DEMİRYOLU VAR

Azerbaycan Devlet Demir Yolları'nın verilerine göre; toplam uzunluğu 838 kilometre olan demiryolunun, 76 kilometresi Türkiye'den, 259 kilometresi Gürcistan'dan ve 503 kilometresi ise Azerbaycan'dan geçiyor. Projenin Türkiye bölümünde 4 istasyon, 3 köprü ile 76 kilometrelik demiryolu inşa edildi.

İKİ BİN 375 METRESİ TÜRKİYE’DE

Türkiye ile Gürcistan sınır geçişi tünelle sağlandı. Tünelin 2 bin 375 metresi Türkiye, 2 bin 70 metresi ise Gürcistan topraklarında bulunuyor. 

GÜRCİSTAN VE AZERBAYCAN’DAKİ ÇALIŞMALAR

BTK için Gürcistan kısmındaysa 105 kilometre yeni demiryolu hattı yapıldı,154 kilometrelik ray yenilendi. Azerbaycan'da ise 503 kilometrelik demiryolu hattı projeye uygun hale getirildi.

LONDRA’DAN PEKİN’E

Hattın devreye girmesiyle Londra'dan Pekin'e kesintisiz demiryoluyla ulaşmak mümkün olacak. Çin'den çıkan yüklerin Kazakistan ve Türkmenistan üzerinden Hazar denizi ile Bakü Alat limanına, ordan da Gürcistan ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya iletilmesi öngörülüyor.

YILDA 1 MİLYON YOLCU

İlk etapta hattan yıllık 1 milyon yolcu ve 6.5 milyon ton yük taşınabilecek. Kapasitenin 2034 yılına kadar 3 milyon yolcu ve 17 milyon ton yüke çıkartılması planlanıyor. Türkiye ile Asya, Kafkasya ve Avrupa ülkeleri arasında, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu bağlantısıyla yıllık 50 milyon tona ulaşacak uluslararası taşıma potansiyeli ortaya çıkacak.

7 BİN KM KISALACAK

BTK demiryolunun, bölgedeki taşıma koridorlarına önemli bir alternatif oluşturacağı, projenin ortağı Türkiye'nin ise BTK ve Marmaray ile birlikte Çin-Avrupa demiryolu trafiğinde önemli bir rol üstlenmesi öngörülüyor.