BIST 9.777
DOLAR 34,16
EURO 38,17
ALTIN 2.920,22
HABER /  GÜNCEL

Bakü-Ceyhan resmen açıldı

Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattının resmi açılışı gerçekleştirildi.

Abone ol

Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı"ndan Ceyhan'a petrolün ulaşması nedeniyle, hattın son durağı Ceyhan'daki açılış töreni yapıldı, liderler ve BTC ortaklarının temsilcileri, sembolik olarak hattı açtı.

Açılış töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, BTC'nin bölgenin çehresini değiştirecek stratejik bir olay olduğunu belirterek, "BTC, Batı ülkelerinin Hazar Havzası petrollerine doğrudan ulaşabilmesini sağlayacak" dedi.
 
Projenin Türkiye'ye birçok konuda avantajlar getireceğini vurgulayan Erdoğan, BTC'nin Türk boğazlarında sefer güvenliğinin sağlanması açısından önem arzettiğini söyledi.
 
Erdoğan, "petrol tankerlerinin boğazlardan geçişi hafifleyecek" dedi.
 
Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikhail Saakashvili de, BTC Petrol Boru Hattı'nın Gürcistan için 'gerçek bağımsızlık' demek olduğunu söyledi. Gürcü lider, petrol boru hattının Avrupa için de çok önemli olduğuna işaret etti.

Saakashvili'nin ardından kürsüye çıkan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ise BTC terminalinin önümüzdeki yıllarda daha da önem kazanacağına dikkat çekti.
 
Sezer ayrıca BTC'nin Doğu-Batı enerji koridorunun güçlenmesine katkıda bulunacağını söyledi.

British Petroleum (BP) Grup Başkanı Lord John Browne, ''BTC projesi, petrol sanayi açısından tarihsel önemi olan bir adımdır. Böylelikle Hazar petrolleri batılı pazarlara ulaşacak. Dünya yeni bir ticaret güzergahına kavuşmuş oldu'' dedi.

BTC Yönetim Kurulu başkanının ikinci kez söz alıp teşekkür konuşması yapmasının ardından, liderler ve BTC ortaklarının temsilcileri, sembolik olarak hattı açtı.

Cumhurbaşkanı Sezer ve Başbakan Erdoğan'ın ev sahipliğindeki açılışa, konuk cumhurbaşkanlarının yanı sıra KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, İngiltere Başbakan Yardımcısı John Prescott ve Türkiye dahil 32 ülkeden bakan ve bakan yardımcıları katıldı.
 
Törende, Sırbistan, Arnavutluk, Suudi Arabistan, Yunanistan, Yemen, KKTC, İsrail, Estonya, Ürdün, Fas, Suriye, İtalya, Nijerya, Polonya, İngiltere, Gürcistan, Litvanya, Oman, Kırgız Cumhuriyeti, Sudan, Moldova, Avusturya, Azerbaycan, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Kazakistan, Norveç, Bulgaristan, Hırvatistan, Pakistan ve ABD'den bakan ve bakan yardımcısı düzeyinde temsilciler yer aldı.
 
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe ve çok sayıda bürokrat da katıldı..
 
Tören için 3 milyon dolar
 
Türkiye tarihindeki en büyük organizasyonlardan biri olması açısından ayrı bir önem taşıyan ve uluslararası organizasyonlara imza atmış üç firmanın konsorsiyumunda hazırlıkları sürdürülen tören için 3-3.5 milyon dolar harcanacağı tahmin ediliyor