BIST 9.891
DOLAR 35,36
EURO 36,46
ALTIN 3.027,98
HABER /  GÜNCEL

Bakkalcılık bitiyor mu?

Bakkallar son yıllarda peşpeşe açılan dev marketler karşısında ayakta kalabilme mücadelesi veriyor

Abone ol

İşlevselliği azalan bakkalları güçlendirecek bir proje hazırlayan Adapazarı Bakkallar ve Bayiler Odası, esnafı büyük marketlere karşı birleştirmeyi hedefliyor. Bakkal esnafını, büyük marketlerle rekabet edebilir düzeye getirmesi hedeflenen projede, dededen kalma bakkalcılık anlayışı bırakılacak. Teknolojiye ayak uyduran bir yapıya sahip modern bakkallar oluşturulacak.

Yeni sistemle merkezi alım birliği kurularak toptan mal alınıp müşteriye ucuz ürün satılacak. Bir ürünün fiyatı her bakkalda aynı olacak, ürün çeşitliliği artacak. Otomasyon sistemiyle bir bakkalın ne kadar mal sattığı, hangi ürünün eksik olduğu ve ne kadar ciro yaptığı takip edilecek.

Adapazarı Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Ahmet Akdardağan, küresel krizden en çok etkilenen bakkal esnafının, sayıları gün geçtikçe artan büyük marketler karşısında eridiğini söyledi. Başkan Akdardağan, ulusal sermayenin artmasıyla süpermarketler,grosmarketler ve hipermarketlerin pazarının önünün açıldığını belirtti. Son 10 yılda Türkiye'ye gelen ulusal marketlerin sayısında büyük artış görüldüğünü anlatan Akdardağan; "Türkiye, onlar için güzel bir pazar. Neden? Çünkü burada onlar için bir koşul, düzen ve istem yok. Avrupa'da bu şekilde kuralsız ve düzensiz bir yapı yok. Perakende Düzenleme Yasası'nın çıkmaması ulusal marketlerin büyük işine geliyor." dedi.

Her açılan alış veriş merkezinin, içinde 57 meslek kolunu içeren bir yapıya sahip olduğunu kaydeden Akdardağan, küçük esnafın ulusal sermayenin karşısında durmasının çok zor olduğunu ifade etti. '120 kiloluk bir güreşçi ile 30 kiloluk güreşçinin güreş yapması isteniyor' diyen Akdardağan, şöyle konuştu:

"Bir büyük markette sadece gıda ürünü satılmıyor. Ayakkabıdan giyime, hırdavatından tuhafiyesine kadar her şey satılıyor. 57 meslek kolunu içeren ürün satılıyor. Meclis'te bekletilen Perakende Düzenleme Yasası ha bugün ha yarın hep böyle söylemde kaldı. Yasa çıktığı taktirde büyük marketlerde biz piyasanın içine girmeyelim diye de alt birim oluşturdular. Yani sokak aralarına kadar giren 200 ve 250 metrekarelik yasadan etkilenmeyen mağazalar açtılar. Bunlar sokak aralarında bakkalın görevini yapmaya çalışıyorlar. Tek elden hareket ediyorlar. Bizim bunlarla mücadele etmemiz çok zor. Bakkal esnafımız her geçen gün eriyor. Sakarya'da 5 yıl önce 2 bin 500 olan bakkal sayısı şu anda bin 200 dolayına kadar düştü."

Bu erimenin önüne geçmek için kendi aralarında Bakkalları Koruma ve Kalkındırma Projesi (BAKKOP) hazırladıklarını dile getiren Akdardağan, siyasilerden projeye destek vermelerini istedi. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nın (KOSGEB) projeyi desteklediğini belirten Akdardağan; "Doğu Marmara Kalkınma Ajansı da 'projenin danışmanlığını bizler yapabiliriz' dedi. Projenin içinde Bursa, Bolu ve Bartın gibi çevre iller var. İnşallah hep beraber bu projeyi hayata geçireceğiz. KOSGEB, 250 bin lira hibe, 500 bin lira da uzun vadeli faizsiz kredi veriyor. 500 bin liralık krediyi kullandırılacak yerleri adlandırmışlar. Kredinin bizim kullanmamıza uygun hale getirilmesi gerekiyor. Bu konuda milletvekillerimizden destek bekliyoruz." ifadesini kullandı.

"UCUZ ÜRÜN SATACAĞIZ"

Projenin bakkalları güçlendireceğini kaydeden Akdardağan, merkez alım birliği kurulacağını ve bakkal esnafının bu birliğin şubesi haline geleceğini söyledi. Dededen kalma bakkalcılık anlayışını bırakarak modern ve teknolojiye ayak uyduran bakkalcılık modeline geçileceğini kaydeden Akdardağan, şunları söyledi:

"Bakkallar zinciri oluşturacağız. Birleşen bakkallarımız otomasyon sistemiyle merkezi alım birliğine bağlanacak. Merkezden bütün şubelerin ne kadar mal sattığını, ne kadar ciro yaptığını, stoklarında nelerin eksik olduğunu göreceğiz. Raf dizaynı ve ürün çeşidi aynı olacak. Toplu mal alımı yaparak süper marketlerden daha uyguna mal satacağız. Bir ürünün fiyatı her bakkalda aynı olacak. Bugün bizim araştırmalarımızda ulusal marketlerin kar marjı yüzde 19 düzeyinde. Halbuki bizim bakkalların bugünkü kar marjı yüzde 3 ila yüzde 7 arasında değişiyor. Biz buradaki avantajımızı kullanmaya çalışacağız. Hem rekabetimizi güçlendireceğiz. Hem de tüketiciye ucuz mal vereceğiz. İleriki aşamalarda inşallah kendi fason ürünlerimizi de yapmayı düşünüyoruz. Paketleme makineleri alıp kendi adımıza bir marka oluşturup üretim yapacağız."