BIST 9.687
DOLAR 35,22
EURO 36,71
ALTIN 2.962,14
HABER /  GÜNCEL

Bakanlık’tan örnek planlama

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) Denizel Yönetim Planı’nı hazırladı. <br/>Tabiat Varlıklarını Koru...

Abone ol

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) Denizel Yönetim Planı’nı hazırladı.
Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen uluslararası proje ile Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin doğal, kültürel ve sosyoekonomik değerleri (sualtı kaynakları, doğal, tarihi ve arkeolojik) ortaya kondu. Binden fazla denizel türü ile Doğu Akdeniz’in en zengin alanlarından biri olan Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi için hazırlanan plan, nesli tehlike altındaki türlerin ve biyolojik çeşitliliğin korunmasını, balıkçılık sahalarının verimliliğinin artmasını, kontrollü avcılık yapılmasını ve denizel alanda yapılan tüm faaliyetlerin sürdürülebilirliğini sağlayacak. Güney MedPAN projeleri kapsamında Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü koordinasyonunda merkezi ve yerel yönetimler işbirliğiyle WWF-Türkiye tarafından yürütülen uluslararası proje ile Kaş-Kekova bölgesindeki riskler ve sorunlar belirlendi ve ortak çözümler geliştirildi. Yönetim planına dahil edilen bulgularla zonlama haritası çıkarıldı. Bilimsel araştırmalarla birlikte alan yönetimi alternatiflerini ve yararlı stratejileri açıklayan bir coğrafi bilgi sistemi desteğiyle denizde mekansal planlamayı öneren yönetim hedefleri, paydaşların katılımıyla belirlendi. Dalış turizmi, tur tekneleri, yerel balıkçılık faaliyetleri gibi alan kullanımlarının belirlendiği alan çalışmaları ve yasal değerlendirmeleri tamamlandı. Yönetim planlaması süreci sonunda alanın vizyonu, ideal hedefleri, uygulama hedefleri ve faaliyetlerinin tanımlandığı beş yıllık eylem planı hazırlandı.
Kaş-Kekova ÖÇKB Denizel Yönetim Planı’nın vizyonu ise, “2031 yılında Kaş-Kekova ÖÇKB, doğal kaynakları ve tarihi mirası ile korunan, ekolojik değerler üzerindeki ekonomik ve sosyal faaliyetlerin etkilerinin göz önüne alındığı, ilgili tarafların işbirliği ile deniz ve kıyı alanları için bütüncül bir yönetim planı takip edilerek Akdeniz Havzası’na örnek olarak gösterilebilmelidir” şeklinde tanımlandı.
(İHA)