Sağlık Bakanlığı, “735 ilaç bulunamıyor” başlığıyla basında yer alan haberlere ilişkin, “Ülkemizde halen 7 bin 526 ilaç eczanelerde satılmak...
Abone olSağlık Bakanlığı, “735 ilaç bulunamıyor” başlığıyla basında yer alan haberlere ilişkin, “Ülkemizde halen 7 bin 526 ilaç eczanelerde satılmaktadır ve temininde bir sıkıntı yaşanmamaktadır. Ancak belirli dönemlerde tedarik sıkıntısından, üretim yetersizliğinden, fiyat ve geri ödeme sorunları gibi nedenlerden dolayı çeşitli ilaçların temininde sıkıntılar yaşanabilmektedir” açıklamasını yaptı.
Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, basında “735 ilaç bulunamıyor” başlığıyla yer alan ve 24. dönem CHP Manisa Milletvekili Eczacı Özgür Özel tarafından 20 Kasım 2013 tarihinde TBMM’de Bütçe Komisyonu görüşmelerinde piyasada 735 ilacın olmadığı iddialarına dayandırılan haberlerin yayımlandığı belirtilerek, “Sayın Milletvekili tarafından piyasada olmadığı iddia edilen 735 satırlık liste kendisi tarafından Bakanlığımıza iletilmiştir. İlgili listedeki ürünler incelendiğinde 593 adet ilaç piyasada mevcuttur, 139 ürün ilaç değildir (Tıbbi cihaz, tarak, gıda takviyesi, sterilizasyon çözeltileri vb.). 1 adet ilaç (Asmanex 400mcg 30 dozluk) piyasada yoktur. Asmanex 200mcg 30 dozluk ve Asmanex 400 mcg 60 dozluk formu piyasada bulunmaktadır. 1 adet ürün (BCG SSI Kültürü) ülkemizde olmayıp, yurt dışından Türk Eczacıları Birliği tarafından temin edilmektedir. 1 adet ürün de Serum fızy. (Droser) 20ml üretilmemektedir ancak jenerik ürünleri piyasada mevcuttur” denildi.
“TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ TARAFINDAN İLAÇLARIN GETİRİLEREK HASTA MAĞDURİYETİ OLUŞMASI ENGELLENMEKTEDİR”
Türkiye’de halen 7 bin 526 ilacın eczanelerde satılmakta olduğu ve temininde bir sıkıntı yaşanmadığı vurgulanan açıklamada şöyle denildi:
“Ancak belirli dönemlerde tedarik sıkıntısından, üretim yetersizliğinden, fiyat ve geri ödeme sorunları gibi nedenlerden dolayı çeşitli ilaçların temininde sıkıntılar yaşanabilmektedir. Şu anda ülkemizde ruhsatlı olup da temininde sıkıntı çekilen 45 farklı formdaki 33 farklı etkin madde içeren ilaç ülkemizde ruhsatlı olup, piyasada bulunmadığı için yetkilendirdiğimiz TEB tarafından getirtilmektedir. Bu ürünlerin de Türk Eczacıları Birliği tarafından temininde bir sıkıntı mevcut değildir. TEB’e başvurulduğunda hastalarımızın yüzde 85’i ilacına ilk 5 dakikada ulaşabilmektedir. Bakanlığımız bu doğrultuda piyasada bulunma sıkıntısı ve vatandaş mağduriyeti oluşturabilecek durumları önceden belirleyerek, bunları engelleme hususunda çalışmalara devam etmektedir. Türkiye’de bulunmayan ilaçlar için ‘Sağlık Bakanlığı’ndan Ek Onaya Gerek Olmayan Yurtdışı İlaç Listesi’ sürekli olarak güncellenmekte ve Türk Eczacıları Birliği tarafından ilaçların getirilerek hasta mağduriyeti oluşması engellenmektedir. Halkımızın ilaçlarını eczanelerden veya bakanlığımızın yetkilendirdiği TEB’den kolaylıkla alabileceğini bu vesile ile hatırlatmak isteriz.”
(İHA)