BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  DÜNYA

Bakanlıktan iftira açıklaması

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca, medyada yer alan ‘Başbakanı üç bakan yanılttı’ başlıklı haberde Bakanlığın Savcılık makamlarından ö...

Abone ol

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca, medyada yer alan ‘Başbakanı üç bakan yanılttı’ başlıklı haberde Bakanlığın Savcılık makamlarından önce harekete geçerek soruşturma başlattığı bildirilerek, “Haberde bahsi geçen Pirinçlerin GDO’lu olmadığı ancak bulaşan olduğu bilimsel raporlar ve teftiş incelemesi ile tespit edilmiştir. Gazetede yer alan söz konusu haber tamamen yalan, yanlış ve iftira mahiyetindedir” denildi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, bugün bir gazetenin köşe yazısında yer alan “Başbakanı üç bakan yanılttı” başlıklı habere ilişkin basın açıklaması yapıldı. Somut bilgi ve belgeye dayanmayan haberin, kulaktan dolma ve gerçek dışı değerlendirmeler ile Bakanlığı kamuoyu nezdinde küçük düşürme ve itibarsızlaştırma gayesi taşıdığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi:
“Öncelikle vurgulamak gerekir ki, Mersin Cumhuriyet Savcılığı tarafından soruşturma başlatılmasından önce, GDO’lu olduğu iddia edilen pirinç ürünü ile ilgili olarak Bakanlığımıza BİMER (Başbakanlık Bilgi İşlem Merkezi) kanalıyla intikal eden isimsiz şikayet dilekçesinde isim, adres ve diğer bilgilerin bulunmamasına rağmen dile getirilen iddiaların ciddi görülmesi nedeniyle dilekçe hemen işleme konulmuş, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığının 12 Şubat 2013 tarihli yazısıyla, Mersin İl Müdürlüğümüze iddiaların incelenerek, soruşturma başlatılması ve mevzuatları doğrultusunda gerekli işlemler yapılarak sonucundan Rehberlik ve Teftiş Başkanlığına bilgi verilmesi istenilmiştir.”
Mersin Valiliği’nin yaptığı inceleme sonuçlarının 22 Mart 2013 tarihli ve 22555 sayılı yazısıyla Başkanlığa iletildiği ifade edilerek, bunun üzerine Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı’nın 05 Nisan 2013 tarihi ve 2013-47/1201 sayılı yazısıyla aynı konuda soruşturma başlatılarak konu hakkında Bakan adına inceleme ve soruşturma yapmak üzere müfettiş heyetinin görevlendirildiği bildirildi.
Diğer taraftan Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Bakanlığa hitaben yazılan ilk yazının 26 Mart 2013 tarihli yazı olduğu vurgulanarak, bu yazının 11 Nisan 2013 tarihinde Bakanlık Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’ne intikal ettirildiği kaydedildi. Bakanlık tarafından bu tarihten yaklaşık 2 ay önce soruşturma başlatıldığına dikkat çekilerek, “Bu nedenle haberde bahsi geçen konu ile ilgili olarak Bakanlığımızın olayı kapatmak için özel çabaya girildiği yönündeki iftira mahiyetindeki iddianın yalan gerçek dışı ve asılsız olduğu resmi belgelerle de sabittir” denildi.
Haberde yer aldığının aksine, Bakanlığın konu ile ilgili eksik incelemeler yaptığı veya numunelerin değiştirildiği iddiasının gerçek dışı olduğu ifade edilerek, bugüne kadar Bakanlığın bürokratları hakkında rüşvet iddiası ile herhangi bir Savcılık soruşturması ya da yargılama yapıldığına dair bir bildirim yapılmadığı belirtildi. Bir soruşturma yapılmış olsa bile, aksi kesinleşmiş mahkeme kararı ile sabit olmadıkça insanların suçlu olarak gösterilmeye çalışılmasının evrensel bir hukuk kuralı olan ve Türk Ceza Hukuku ve Anayasaya göre kabul edilen ‘masumluk karinesine’ aykırı olduğuna işaret edildi.
Haberde adı geçen kişi ile ilgili olarak herhangi bir şekilde aracılık yapılarak Başbakan Erdoğan’ın ikna edildiği iddiasının gerçek dışı olduğu belirtilerek şunlar kaydedildi:
“Skandalı kapatmak için bakanlığın devreye girdiği iddiası da gerçek dışıdır. Aksine Bakanlığımız savcılık makamlarından önce harekete geçerek soruşturma başlatmıştır. Haberde bahsi geçen pirinçlerin GDO’lu olmadığı ancak bulaşan olduğu bilimsel raporlar ve teftiş incelemesi ile tespit edilmiştir. Gazetede yer alan söz konusu haber tamamen yalan, yanlış ve iftira mahiyetinde olup, Bakanlığımız, Bakanımız ile Bakanlık çalışanları aleyhinde basın yolu ile alenen hakaret ve iftira suçları işlenmiştir. Hiç kimseye basın özgürlüğü görüntüsü altında gerçek dışı, asılsız, yalan ve kamuoyunu yanlış yönlendirecek haber yapma hakkı verilemeyeceği açıktır. Haber yapılır iken, korunmaya muhtaç değer olan ‘kişilerin toplumdaki onur ve saygınlığı’ arasında bir denge sağlanması gerekir. Haber verme hakkının kullanımı sırasında Bakanlığımızın yersiz isnatlarla yıpratılması, kasten olduğundan farklı ve olumsuz algılama ve değerlendirmelere maruz kılacak şekilde tanıtılması bu hakkın kötüye kullanılması suretiyle haber yapıldığı görülmüştür. Yazı, adeta Bakanlığımızı küçültücü ve husumet yaratıcı bir silaha dönüşmüştür. Onur ve kişilik hakkının basın yoluyla alenen ihlali söz konusudur. Ayrıca, konuyla ilgili olarak Mersin Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargı süreci de devam etmektedir. Bu nedenle, yapılan haber ile 5187 sayılı Kanunun 19. maddesinde yer alan ‘Yargıyı Etkileme’ suçu işlemiştir. Suç duyurusunda bulunma ve her türlü dava hakkımız saklı kalmak koşuluyla iş bu düzeltme ve cevap metni, söz konusu gazeteye iletilmiştir.”