BIST 8.664
DOLAR 34,34
EURO 37,40
ALTIN 3.013,69
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Bakanlıktan 'doğa turizmi' atağı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ülkemizdeki tabii güzellikleri turizme kazandırmak için Doğa Turizmi Master Planı’nı uygulamaya koydu. Bu kapsamda 81 ilde 527 adet doğa turizm alanı belirlendi.

Abone ol

Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Doğa Turizmi Master (Gelişme) Planı kapsamında doğa turizmine konu olabilecek seçkin özellikli alanlarda yapılacak aktiviteler belirlenecek.

420 ÇEŞİT KUŞ, 9 BİN BİTKİ TÜRÜ

Ayrıca Master planı kapsamında alternatif turizm faaliyetlerinin de uzun dönemde sürdürülebilir, geniş kapsamlı, katılımcı ve paylaşımcı bir şekilde gerçekleştirilmesi sağlanacak.

Çeşitli uygarlıklardan kalan zengin tarihe ve kültürel mirasa sahip olan ülkemiz ayrıca iklimsel çeşitliliği sebebiyle olağanüstü bir biyoçeşitliliğe sahip. 420 civarında kuş türünün barındığı ülkemizde, aynı zamanda Avrupa’da tespit edilen yaklaşık 12 bin bitki türünün, 9 bini de yetişiyor. Ülkemiz ayrıca dağları, ormanları, yaylaları, kıyıları, gölleri, akarsuları, florası ve faunası gibi tabii varlıklarının yanı sıra mağaraları ve kanyonları gibi zengin jeolojik güzellikleri de içinde barındırıyor.
Ülkemizin bütün bu tabii kaynaklarını gelecek nesillere aktarmak için, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 81 ilde 527 adet doğa turizm alanı tespit etti.

Dünyada turistik tüketim şekillerinde yaşanan gelişmeler alışılmış tatil anlayışını da değiştirdi. Yerli ve yabancı turistlerin beklentileri, deniz, kum, güneş üçgeninden çıkarak tabiatı keşfeden turizm anlayışına dönüştü. Uygulamaya koyulan master planı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı dünyada değişen turizm anlayışına paralel olarak ekoturizm-doğa turizmini ülkemizin başlıca turizm kaynakları arasına sokmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Bu çalışmalara bağlı olarak ekoturizm ile tabii güzellikler korunuyor, kaliteli bir çevrede yöre halkının turizm ile ilgili aktiviteleri kontrol edilerek de ülke ekonomisine fayda sağlanıyor.

TABİİ GÜZELLİKLER TURİZME KAZARDIRILIYOR

Tabiatı keşfetmek maksadı ile gerçekleştirilen “Doğa Turizmi”, son yıllarda ülkemizde de sık sık gündeme geliyor. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de doğa turizm faaliyetleri genelde Milli Parklar, Tabiat Parkları, Tabiat Koruma Alanları, Tabiat Anıtları vb. yerlerde gelişme gösteriyor. Bunların yanı sıra uluslararası anlaşmalarla korunan Ramsar alanları, doğal sitler, özel çevre koruma bölgeleri de doğa turizmine yönelik önemli alanlar arasında yer alıyor.

Bu kapsamda, illerden alınan öneriler doğrultusunda 81 ilimizde toplam 527 adet alanda öne çıkan doğa turizmi faaliyetlerine özgü Doğa Turizm Alanları belirlendi. Ayrıca bu alanlarda doğa turizmine konu olabilecek rotalar ve aktiviteler de tespit edildi.