Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın değiştirdiği ÇED yönetmeliğine göre AVM'ler ÇED raporundan muaf olacak.
Abone olÇevre Ve Şehircilik Bakanlığı, daha önce 2013 yılında baştan sona değiştirdiği Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) yönetmeliğini bugün bir kez daha değiştirdi. Yeni düzenlemeye göre AVM'ler ÇED raporundan muaf olacak.
Baştan sona değiştirilen yönetmeliğe Çevre Mühendisleri Odası isyan etti.
Saat 11.30'da yeni yönetmelikle ilgili basın toplantısı yapacak olan odanın başlıca itiraz noktalarına Hürriyet ulaştı.
İŞTE O BAŞLIKLAR:
"DAHA FAZLA YABAN DOMUZU ŞEHRE İNECEK"
* Daha fazla yaban domuz şehre inecek, daha fazla çevre katliamı olacak. Anayasa Mahkemesi'nin kararı dinlenmedi. ÇED Muafiyeti sağlayan madde tekrar yönetmeliğe kondu. Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği Çevre Kanunu'nun Geçici 3. Maddesi yönetmelikte yer aldı.
DEMİR YOLLARI DA MUAF
* 100 km ve altı demir yolları ÇED'den muaf tutuldu.
* Deniz, göl ve nehirlerin dibinde; 3.000.000 m3 ve üzeri dip taraması ve malzeme çıkartılması ÇED'den muaf oldu.
ÇED RAPORU NEDİR?
Ulaştırma, ÇED raporu bir faaliyetin kurum aşamasında çevre kirliliği açısından değerlendirilerek gerekli şartları sağlayıp sağlamadığını belirten Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen bir belge. Firmaların inşaat kurulum aşamasında(eğer firma yönetmelikte belirtilen ÇED raporunun gerekli görüldüğü işleri yapıyorsa yada yapacaksa) bu belgeye kesinlikle sahip olmaları gerekir.
HES'LERE DOLAYLI MUAFİYET
* Akarsu havzaları arasında su aktarımında 100 milyon m3 altı ÇED 'den muaf oldu. Hes projelerine dolaylı muafiyet sağlanıyor. Büyük su temini projelerine ÇED'den muafiyet sağlanıyor.
* Baraj ve gölet oluşturulmasında enerji üretimi şartı kalktı. Enerji üretmese bile 10 milyon m3 ve altı ÇED'den muaf olacak.
* Seramik üreten tesislerde ÇED uygulama sınırı 100.000 tondah 300.000 tona çıkartılıyor.
AVM, GOLF ÇED'DEN MUAF
* Toplu konut projeleri, 500 yatak ve üstü kapasiteli hastaneler (örneğin şehir hastaneleri), golf tesisleri, alışveriş merkezleri, beyaz eşya boyama tesisleri, tarım arazilerini yok eden projeler, orman alanlarının dönüştürülmesi projeleri ÇED'den muaf tutuldu. Böylece daha fazla yaban domuzu şehre inecek.
3. KÖPRÜ İÇİN KESİLEN AĞAÇLAR DOĞAL YAŞAMI ETKİLEDİ
İstanbul'da 3. köprü inşaatı için kesilen yüzlerce ağaç, yaban hayvanların da doğal yaşamını etkiledi. Ortamdan etkilenen yaban domuzları, yüzerek şehir içine inmeye başladı. Bebek, Tarabya ve Tophane'de karaya çıkan yaban domuzları, görenleri şaşkınlık ve korku içinde bırakıyor.