BIST 9.891
DOLAR 35,35
EURO 36,56
ALTIN 3.028,55
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Bakanlıktan 1.2 milyon öğrenciye burs

Gençlik ve Spor Bakanlığı, 1.2 milyon öğrenciye burs ve öğrenim kredisi sağlayacak.

Abone ol

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, "2002 yılında 451 bin 550 öğrenciye öğrenim kredisi verilirken, bu yıl itibarıyla 1 milyon 245 bin 325 öğrenci burs veya öğrenim kredisi almaktadır" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın 2015 yılı bütçesini sunan Kılıç, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü (YURTKUR) ile Spor Toto Teşkilat Başkanlığı'nın görev alanları ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

YURTKUR'un kurumsal yapısını kısaca anlatan Kılıç, burs ve kredi hizmetleri kapsamında yapılan yeniliklere ve iyileştirmelere değindi. 2002 yılında 451 bin 550 öğrenciye öğrenim kredisi verildiğini belirten Kılıç, bu yıl itibarıyla ise 1 milyon 245 bin 325 öğrencinin burs veya öğrenim kredisi aldığını kaydetti.

Öğrencilere, 2002 yılında ödenen aylık kredi 45 lirayken 2014 yılında bunun 300 liraya yükseldiğini ifade eden Kılıç, yüksek lisans öğrencilerine bunun 2, doktora öğrencilerine ise 3 katının ödendiğini söyledi. Kılıç, burs kontenjanları hakkında da bilgi vererek, takipteki kredi borçlarının yeniden yapılandırılması faaliyetlerine de değindi.

Yurt hizmetlerinin iyileştirilmesine dair de bilgiler veren Akif Çağatay Kılıç, 2013 yılı itibarıyla Türkiye'de ve KKTC'de yer alan yurtlar ve buralarda artırılan yatak kapasitelerini anlattı.

Bakan Kılıç, 2002 yılından bu yıl sonuna kadar ilave 210 bin 692 yatak kapasitesiyle yüzde 116'lık artış gerçekleşmesinin amaçlandığını belirtti.

Kılıç, "2015 yılında yatırım yoluyla 35 bin 210 olan yatak sayısıyla 80 yurt ve kiralama yoluyla 30 bin 335 yatak sayısıyla 34 yurt olmak üzere toplam 65 bin 545 yatak sayısıyla 114 yurt hizmete açılacaktır" diye konuştu.

Yurtların donanımları hakkında da bilgi veren Kılıç, "Yeni yurtlarımız modern bir yapıyla inşa edilmekte. Mevcut yurtlarımızda modernizasyon çalışmaları devam etmekte, iyileştirilmesi mümkün olmayan yurtlarımızın ise kullanımından vazgeçilmektedir" ifadesini kullandı.

Yurtlarda deprem güçlendirme çalışmalarıyla ilgili de Kılıç, bu yıl 30 yurt binasının deprem güvenliği nedeniyle kapatıldığını söyledi.

Kılıç, yurtların doluluk oranları, başvuru ve yerleştirme, barınma ücreti, ücretsiz barınma, uluslararası öğrenciler, beslenme yardımı hakkında da bilgiler vererek, yurtlarda gerçekleştirilen eğitim, eğlence, projeler ve kültürel etkinlikleri anlattı.

SPOR TOTO TEŞKİLAT BAŞKANLIĞI

Bakan Kılıç, Spor Toto Teşkilat Başkanlığı'nın da kuruluş amacı ve faaliyetleri hakkında bilgi vererek, teşkilatın stadyumdan gençlik merkezlerine uzanan geniş yelpazede binin üzerinde tesisin yapımı, tamir ve bakımı konusunda verdiği desteğe işaret etti.

Teşkilatın, Türkiye'nin ve Türk sporunun ana sponsoru ve teminatı haline geldiğini dile getiren Kılıç, "Teşkilat, 2014 Eylül sonu itibarıyla 38 milyar liralık hasılat seviyesine ulaşmıştır. Bu toplam hasılatın 7 milyar 344 milyon lirası vergi, 3 milyar 488 milyon lirası kurum payları, 18 milyar 841 milyon lirası iştirakçilere ikramiye ve 1 milyar 926 milyon lirası da spor kulüplerine isim hakkı olarak ödenmiştir" dedi.

Kılıç, Spor Toto Teşkilat Başkanlığı'nın, ileriki yıllarda da spor tesisleri ve uluslararası şampiyonalara kaynak aktarmaya devam edeceğini anlatarak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Son 5 sezondur Spor Toto Süper Lig, Spor Toto 2. Lig ve Spor Toto 3. Lig adlarıyla Türk futbolunun da en değerli markası haline gelen Spor Toto Teşkilatı, 5 yıl için sağladığı desteğin birkaç katını reklam çalışmasının yapıldığı ilk sezondan hasılatına yansıtmıştır. O tarihten bugüne sürekli artan hasılat yine Türk sporunun hizmetinde kullanılmaktadır."