BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Bakanlık önü miting alanı oldu

Milli Eğitim Bakanlığı önü bu kez hem atanamayan öğretmenlerin hem de müfettişlerin eylem alanı oldu

Abone ol

Milli Güvenlik derslerini askerlerin vermesine karşı çıkan ''ataması yapılmayan tarih öğretmeleri'' ile ''denetçi'' statüsünü kabul etmeyen müfettişler, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) önünde eylem düzenledi.

MEB önündeki ilk eylemi gerçekleştiren ataması yapılmayan tarih öğretmenleri, ''Asker kışlaya, tarihçiler okula'', ''Askerin işi çok, tarihçinin işi yok'' şeklinde sloganlar attı.

Grup adına açıklama yapan Ayla Teköz, askerlerin asli görevlerini yerine getirmesi ve eğitim işini öğretmenlere bırakması gerektiğini söyledi.

Milli Güvenlik müfredatına en yakın eğitimi tarih öğretmenlerinin aldığını ifade eden Teköz, ''Tarih öğretmenleri işsiz dolaşırken, askerin o kadar işi arasında, eğitimini almadıkları, pedagojik formasyonlarının olmadığı bir konuda ders vermelerini hangi bilimsel bakış ve hangi vicdanla açıklayabiliriz?'' dedi.

Teköz, milli güvenliği sağlamanın askerin işi, okullarda öğrencileri bilinçlendirmenin ise öğretmenlerin işi olduğunu kaydetti.

DENETİM ELEMANI OLMAK İSTEMİYORUZ

Ataması Yapılmayan Tarih Öğretmenlerinin eylem yaptığı MEB önündeki alanı, daha sonra ''Denetim elemanı olmak istemeyen'' müfettişler doldurdu.

Müfettişler, burada protesto içerikli sloganlar atarak dövizler açtı. Eğitim Müfettişleri Adalet Platformu Sözcüsü Doğan Ceylan, burada yaptığı açıklamada, eğitim müfettişliği unvanının, ''652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'' ile ''eğitim denetmeni''ne dönüştürüldüğünü iddia etti.

Eğitim müfettişlerine denetmen unvanı verilemeyeceğini savunan Ceylan, müfettişlerin yıllardır 4 yıllık fakülte bitirip en az 8 yıl mesleki görev yaptıktan sonra, kanunların öngördüğü usule göre atandıklarını, ancak yeni kararname ile 8 yıl çalışma şartının kaldırıldığını kaydetti.

Müfettişler ile denetmenlerin kanundaki statülerinin farklı olduğunu belirten Ceylan, iki unvan arasında yetki, unvan, atama ve sosyal haklar bakımından ciddi farklar bulunduğunu ifade etti.

Ceylan, ''652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'' ile müfettişlerin kazanılmış haklarının ellerinden alındığını öne sürerek, bunu kabul etmelerinin mümkün olmadığını dile getirdi.

Açıklamanın ardından, müfettişler, sorunları çözülünceye kadar demokratik mücadelelerini sürdüreceklerini belirterek, müfettiş olma hakkı sağlayan ikinci diplomalarını yırttı ve kalemlerini yere attılar.