BIST 9.916
DOLAR 35,04
EURO 36,39
ALTIN 2.940,09
HABER /  EKONOMİ

Bakanlık hurda gemilerden mucize yarattı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hurda gemilerin geri dönüşümünden elde edilen ve 10 milyar doları bulan kazanımları anlattı...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ömrünü tamamlamış gemileri ekonomiye geri kazandırdı. Gemi sacları haddehanelerde lama, silme, kare ve köşebent gibi ürünlere dönüştü. Bakan Erdoğan Bayraktar hurda gemilerin geri dönüşümünden elde edilen şaşırtıcı kazanımları açıkladı.

HURDA GEMİLERDEN 10 MİLYAR DOLAR KATMA DEĞER SAĞLANDI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar “Hurda gemilerden 10 milyar dolarlık katma değer sağlandı. 22 Ekim 2012 itibariyle, gemi söküm tesislerine gelen 235 adet geminin 5 âdeti askeri gemi, geri kalan 230 adedi ise ticari gemi olup bu gemilerden toplam 785 Bin ton hurda elde edildi” dedi.

Yıllık 200 Bin ton demir elde etmek için 1 milyon ton cevherin topraktan çıkarılması gerekiyor. Bir ton çeliğin geri dönüşümü ile, 1100 kilogram demir cevheri 630 kilogram kömür ve 55 kilogram kireçtaşı tasarruf ediliyor. Ayrıca enerji tüketimi açısından bakıldığında, 1 ton hematit cevherinin pik demire dönüştürülmesi için 7400 MJ, 1 ton çelik hurdasının eritilmesi için ise 1350 MJ enerji tüketilmekte.

GEMİ SACLARI GERİ DÖNÜŞÜMLE DEĞERLENDİRİLİYOR

Türkiye çelik üretiminde kullandığı hurdanın yüzde 70.8’ini çeşitli ülkelerden ithal ediyor. Gemi sacları haddehanelerde lama, silme, kare ve köşebent gibi ürünlere dönüşüyor, gemi makine ve ekipmanları bakımdan geçtikten sonra ihraç edilerek ülkeye döviz kazandırıyor.  Gemi ve yat inşa sanayine ve sanayi kuruluşlarına gerekli malzemelerin bir kısmı da bu sektörden temin ediliyor.

Bakan Erdoğan Bayraktar atıkların dönüşümüyle ilgili olarak sektörden kazanılan miktarın çok ciddi boyutlara ulaştığını atıkların ekonomiye büyük katkı sağladığını açıkladı. Bayraktar “Türkiye’de Aliağa Gemi Söküm Sanayi, bölgede bulunan demir çelik fabrikalarına hammadde üretmek üzere yıllık 900 Bin ton hurda gemi işletme kapasitesine sahip 21 adet Gemi Söküm İzni olan işletme mevcut. 2009 yılında gemi söküm tesisleri son 7 yılın ortalaması olan 147 Bin LDT’nun 2 katı olan 298 Bin ton’a ulaştı. 2011 Yılı saç ve hurda satış bedeli yaklaşık 400 milyon dolar olarak gerçekleşti” dedi.

BAKANLIK ÖMRÜ BİTMİŞ GEMİLERDEN 785 BİN TON METAL HURDA ELDE ETTİ

2012 yılında hurda gemilerden 10 milyar dolarlık katma değer sağlandığını belirten Bakan Bayraktar sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye gemilerin dönüşümde yeşil ülke profilindedir 22 Ekim 2012 itibariyle, gemi söküm tesislerine gelen 235 adet geminin 5 âdeti askeri gemi, geri kalan 230 adedi ise ticari gemi olup bu gemilerden toplam 785 Bin ton hurda elde edildi.  Bu miktarın yılsonunda 850. Bin ton olacağı beklenmektedir.  2003 yılında 47 milyon dolar olan satış bedeli Ekim 2012 yılı itibariyle 432 milyon dolardır.”

AB’DEN TÜRKİYE’DEKİ GEMİ GERİ DÖNÜŞÜMÜNE TAM NOT

Avrupa Komisyonu Brüksel Atık Departmanı Başkanı ve temsilcileri ile Uluslar arası Denizcilik Örgütü Yetkilisi Aliağa Gemi Geri Dönüşüm bölgesini 18-19.Ekim.2012 tarihlerinde ziyaret etti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ortak olarak yapılan çalışmalar ve mevzuat hakkında komisyonu bilgilendirdi. Sahada teknik gezi de yapan Komisyon temsilcileri Aliağa’ya tam not verdi.

Atık Departmanı Başkanı “Türkiye’nin hem Hong Kong Sözleşmesi hem de kendi hazırladıkları Taslak tüzüğe uyduğunu ve Aliağa’da çevreye duyarlı gemi geri dönüşümünün yapıldığını” ifade etti. Konuya ilişkin açıklama yapan Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Muhammet Ecel “Gemi Geri Dönüşüm Sektörünün geldiği noktadan memnuniyet duyduklarını dile getirerek tüm bunların sevindirici olduğunu ve Çevresel teknolojilere yatırım yapılması ve bu bilinç ile hareket edilmesi durumunda Dünya ile rekabet edebilen, söz sahibi bir sektör durumuna geleceğiz” dedi.