Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye’nin 20 bin uzman, 10 bin pratisyen hekim açığı olduğunu ifade etti.
Abone olSağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye’nin 20 bin uzman, 10 bin pratisyen hekim açığı olduğunu ifade ederek, "Bu yıldan itibaren 2 bin 500, gelecek yıl 4-5 bin her yıl fazla hekim gelmeye başlayacak. Önümüzdeki 5 yıl sonra hekim açığı sıkıntımız hafiflemiş olacak" dedi.
Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, bir dizi temasta bulunmak amacıyla Edirne’ye geldi. 400 yataklı şehir hastanesi inşaatını yerinde inceleyen Bakan Müezzinoğlu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Müezzinoğlu hekim açığı ile ilgili olarak, “Şu anda 20 bin uzman hekim açığımız var. 10 bin pratisyen hekim açığımız var. Bunların yetişebilmesi için de bu yıl fazla gelmeye başladı. 5 yıl içinde ortalama yılda 4 bin gelse 20 bin açığımızı büyük oranda kapatmış olacak. Bu fazla gelen hekim sayısı da daha rahat hareket etmemizi sağlayacak. Özelikle 2023’te Türkiye’nin sağlık turizmindeki hedefinin, bugünün 4 mislinin yaklaşık 2,5 milyar dolar, sağlık turizminden gelirimiz var. Bunu 20 milyar dolarlara çıkartmayı hedefliyoruz ki 10 yıl önce Türkiye’nin sağlık turizmine ihracatından 1,5 milyar zararı vardı. Bu artık ülkemizde kalıyor, 2,5 milyar dolar da ülke ekonomisine katkı sağlıyor” diye konuştu.
“176 İL VE İLÇEDE YENİ HASTANELER YAPILIYOR”
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, 176 il ve ilçede toplam 31 bin yatak kapasiteli devlet hastanelerinin yapımına devam edildiğini ifade ederek, önümüzdeki 1 yıl ya da en geç 2 yıl içinde yeni hastanelerin hizmete gireceğini dile getirdi. Hastanelerin depreme karşı dayanıklı, çevreye duyarlı, tıbbi cihazda ileri teknolojiye sahip olduğunu belirten Müezzinoğlu, "Edirne 400 Yataklı Devlet Hastanesini 2014 ya da 2015’in başında teslim etme sözünü aldık, hizmete sunacağız. Hem bunu yakından takip ediyoruz hem de üniversite hastanemizi yeniden restore edeceğiz. Oraya yaklaşık 10 milyonluk Türkiye’de en ileri teknolojili linak cihazını getirdik. 2 ay içinde kurulumu yapılacak. Rektörümüzle görüşerek değerlendirmeler yaptık. İnşallah Edirne’yi özellikle Balkanlar, Yunanistan, Bulgaristan, Makedonya’nın içine aldığı, birkaç yıl içinde sağlık turizmi merkezi yapmayı hedefliyoruz" dedi.
“YAŞAM SÜRESİNİN UZAMASI KANSER TEŞHİSİNİ ARTIRDI”
Gazetecilerin Türkiye’de kanserde bir artışın söz konusu olup olmadığı sorusunu cevaplayan Bakan Müezzinoğlu, dünya çapında olduğu gibi Türkiye’de de kanser hastalarının ortalama yaşam süresinin uzamasıyla ortaya daha çok çıktığını söyledi. Müezzinoğlu, "Eskiden ortalama yaşam süresi 65’ti, şimdi ise 75, bu 10 yılın getirdiği yükselme trendi var. İkincisi teşhis arttığı için bütün dünyada olduğu gibi biz de de yükseliyor. Üçüncüsü yaşam tarzı değişti; obezite, sigara ve alkol gibi hareketsiz yaşam. O nedenle biz mücadelede sağlıklı beslenme ve hareket diyoruz. Obezite ile mücadeleyi biliyorsunuz son 5 yılda tütün ile mücadelede akciğer kanserlerinde yükseliş trendi durdu. Alçalmaya başlamadı ama 5 yıl önceki standarda geldi. Sigara tüketiminde yüzde 31’lerden, yüzde 27’lere inmemizin büyük etkisi var. Kanserin en önemli sebeplerinden sigara ve alkol, obezite başında geliyor. Biz istiyoruz ki sağlık bilincini yükseltelim, hasta olup da iyi olma hayali kurmaktansa, sağlıklıyken sevdiklerimizle birlikte güzel bir yaşam sürmek, herhalde en doğrusu diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.
"KANSERDE TEDAVİ AMAÇLI HENÜZ KESİNLEŞMİŞ BİR İLAÇ BULUNAMADI”
Kansere çare olacak ilaçlar konusunda birkaç yıldan beri ciddi çalışmalar yapıldığını ancak henüz kesinleşmiş bir konunun söz konusu olmadığını dile getirerek, "Bizde de araştırmalar yapanlar var, bana sunumlar yapanlar oluyor ama ’bu ilaçtır’ noktasına gelinmiş bir durumda değil. Ama önümüzdeki birkaç yıl içinde hakikaten çok daha etkin ve sonuca gidecek tedavi yöntemleri çıkacak. Ülkemizde de bu alt yapının olması bizleri de ayrıca sevindiriyor" ifadelerine yer verdi.
Bakan Dr. Müezzinoğlu, dövizin artışıyla ilgili olarak ihtiyaç olan ithal ilaçların desteklemelerini yaptıklarını kaydetti.