BIST 9.577
DOLAR 34,02
EURO 37,87
ALTIN 2.823,91
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Bakanın kafası attı CHP'yi yakacak

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, CHP'li Sevingen'in soru önergesine öyle sinirlendiki ağzına geleni söyledi.

Abone ol

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen'in İSKİ ile ilgili verdiği soru önergesine sert cevap verdi. Eroğlu, CHP'li Sevingen'e "eski defterleri açtırmasınlar, seslerini kessinler'' diyerek çıkıştı.

Eroğlu, bakanlıkta, Milli Ağaçlandırma Seferberliği Kapsamında, 2008 ve 2009 yıllarında en fazla ağaçlandırma yapan illerin valilerine takdir belgelerini video konferansla verdi.

Bakan Eroğlu, Cumhuriyet tarihinin en büyük ağaçlandırma seferberliğini başlattıklarını ve 2008-2012 yılları arasında toplam 2 milyon 300 bin hektar sahada, ağaçlandırma ve erozyonla mücadele ve ormanların iyileştirilmesi çalışmalarının yapılarak 2 milyar 500 milyon adet fidan dikilmesinin hedeflendiğini anımsattı.

''SESLERİNİ KESSİNLER''

Eroğlu, CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen'in, İSKİ'nin suya ''sessiz sedasız zam yaptığına'' yönelik soru önergesi verdiğinin anımsatılması üzerine, ''Eski defterleri açtırmasınlar, seslerini kessinler'' şeklinde konuştu.

''Bu işi bilmeyen insanların ne kadar cahil olduğu ortaya çıkıyor'' diyen Eroğlu, şöyle konuştu:

''Orada İSKİ genel müdürlüğü yaptım ben, geçmişte biz onlardan teslim aldık, tamamen skandallarla, bataklığa saplanmış, içi boşaltılmış tamamen hortumlanmış bir İSKİ'yi devraldım ben, 1 milyar dolar borçla devraldık. Dolayısıyla İSKİ'nin her şeyini biliyorum. 600 tane tesis yaptım. Orası adeta benim evladım gibi. 2050 yılına kadar su problemini kökünden çözdük.

İstanbul'da yaşayanlar bilir, su yoktu, haftada bir, on beş günde bir su akıyordu, berbattı, okullarda temizlik yapılamadığından bit salgını başlamıştı, bağırsak enfeksiyonlar gibi şeyler yaşandı.

Derelerden su getirmenin bir maliyeti var, diyelim ki Sarıyer'deki bir vatandaşa su getirmek için kaç yerde pompalama yapılıyor, enerji harcanıyor biliyor musunuz?''

Terkos'tan Sarıyer'e kadar bir çok hat bulunduğunu ve gittikçe yukarı doğru suyun basıldığını anlatan Eroğlu, ''İSKİ kar etmiyor ki, kar eden bir kurum değil ki, su olsa da olmasa da bu enerji ve işletme masrafını harcayacak. Fazla su olması bir şeyi değiştirmiyor. 'Fazla su var, bunu ucuzlatsın' demenin bir mantığı yoktur'' görüşünü dile getirdi.

Kurumların fiyatlarını işletme maliyetlerini dikkate alarak kar etmeyecek şekilde cüzi miktarda ve yatırım bedeli koyarak tespit ettiğine işaret eden Eroğlu, İstanbul'daki su fiyatlarının son derece makul olduğunu söyledi.

İSKİ'nin şu an su kalitesinin Avrupa'daki bütün şehirlerinin su kalitesinden çok daha iyi olduğunu anlatan Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu arkadaşlara... İstanbulluya geçmiş dönemde çektirdikleri büyük eziyetin faturasını kim ödeyecek? 8-9 katrilyonluk depo yapıldı su akmadığı için bunun bedelini İstanbullu ödedi. Her apartman o zamanın parasıyla 15-20 milyara depo yaptırdı. Su taşıdı. Adeta Mısır patlağı gibi her noktada su satış istasyonları türedi. Vatandaş suyun litresini 1 liraya almaya başladı. Bunların bedelini kim ödeyecek? Peki çocukların pek çoğu bit salgınından veya bağırsak enfeksiyonunundan hasta oldu, ilaç masraflarını ve susuz kalıp da sinirleri bozulan hanımefendilerin sıkıntısının faturasını kim ödeyecek?

Lütfen bunları bize hatırlatmasınlar, seslerini kessinler. Eski defteri açarsak çok şeyler çıkar. Ben İSKİ genel müdürü olduğum zaman 'Ben yeni bir defter açıyorum' dedim. Eski skandallarla falan uğraşmadık, kim uğraşırsa uğraşsın dedik. Dolayısıyla onları biliyoruz, neler harcandı, nerelere gitti, neler hortumlandı hepsini biliyorum, kayıtları vardır, lütfen bunlar bize eski defterleri açtırmasınlar.''