BIST 9.673
DOLAR 35,17
EURO 36,56
ALTIN 2.962,68
HABER /  EKONOMİ

Bakandan vatandaşa büyük müjde!

Faiz indirimlerinden sonra kredisini yapılandırmak isteyenlerden % 10 komisyon isteyen bankalara çeki düzen geliyor.

Abone ol

Merkez Bankası'nın faizleri indirmesine geç tepki veren, kredi yapılandırması için gelen müşteriye yüzde 10'a varan oranlarda komisyon isteyen bankalara 'kötü sürpriz'.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, kredisini kapatmak için bankaya giden müşteriye uygulanan fahiş komisyon oranlarına el atacaklarını belirterek, "Yüzde 10'a kadar komisyon alan var. Bunlara yüzde 2 sınırı getireceğiz. Meclis'e göndereceğimiz ilk torba yasaya bu maddeyi koyacağız" dedi.

HAVADAN PARA

Çağlayan, 1 milyonluk kredisini kapatmak isteyenlerden 100 bin liralık havadan para istendiğini söyledi. Kredi yapılandırmalarında istenen fahiş komisyonlar iş dünyasının da tepkisini çekiyor. İşadamları kredileri yapılandırmak için bankaya gittiklerinde yüzde 4-10 arasında komisyon istendiğini belirtiyor.

İŞADAMLARI DA TEPKİLİ

Türkiye Genç İşadamları Derneği Başkanı Ali Yücelen, bankaların komisyon oranlarında haksız rekabet yaratacak uygulamalarının görüldüğünü anlattı. Yücelen, "Rekabet Kanunu'na göre bu suç" dedi. Yücelen, "Yapılandırılma gelir kapısı oldu. Bankalar yüzde 4'ün altına inmiyor" dedi. Ankara Genç İşadamları Derneği Başkanı Abdullah Değer de, bankaların önce yapılandırmaya yanaşmadığını ardından da komisyon istediğini söyledi. Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya ise "Faiz artışını hemen yansıtıyorlar. Düşüş olunca pişman ediyorlar" diye konuştu.

BDDK: YETKİM YOK

Bankaları regüle etmekle görevli BDDK'nın Başkanı Mukim Öztekin ise ne faiz ne de komisyon konusunda yetkisi olmadığını söyledi. Türk Ekonomi Bankası'nın (TEB) Finansal Okuryazarlık Derneği ile düzenlediği "Finasal Okuryazarlık ve Erişim Zirvesi"nde konuşan Öztekin, "5411 Sayılı Bankacılık Kanunu'nun 144'üncü maddesi faiz oranları konusunda yetkili kurumları açıkça belirliyor. Bu hükümde BDDK'ya verilmiş bir yetki yok" dedi. Geçtiğimiz günlerde kendi talimatlarıyla Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından "Hakem Heyeti Tebliği" ve "Sözleşmeler Tebliği"nin yayımlandığını hatırlatan Öztekin, bunun banka ile müşteri arasındaki muhtemel ihtilafları önleme konusunda önemli yenilikler içerdiğini kaydetti. Mukim Öztekin, bankaların, bireysel müşterilerin alacakları ürün ve hizmetler için önceden bilgilendirmesi gerektiğini belirtti.