BIST 9.890
DOLAR 35,32
EURO 36,76
ALTIN 2.960,71
HABER /  SAĞLIK

Bakan'dan sürpriz sigara çıkışı!

Anayasa Mahkemesi'nin sigara yasağının iptali ile ilgili kararı merakla beklenirken, hükümetten sürpriz bir çıkış geldi.

Abone ol

Anayasa Mahkemesi'nin sigara yasağının iptali ile ilgili kararı merakla beklenirken, hükümetten sürpriz bir çıkış geldi.Bakan Dinçer, "Anayasa Mahkemesi sigara yasağını iptal ederse, sigaraya bağlı hastalıklar kapsam dışına çıkarılabilir" dedi 


Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, yasağın iptal edilmesi halinde sigaraya bağlı hastalıkların tedavisinin sosyal güvenlik kapsamı dışına çıkartılması yönünde çalışma yapabileceklerini söyledi.

Sigaraya bağlı hastalıkların başında akciğer, gırtlak gibi kanser türleri, kalp ve damar hastalıkları var. Bu hastalıkların tedavisinde sosyal güvenlik sisteminden yaklaşık 4-5 milyar lira çıktığı tahmin ediliyor. Böyle bir çalışma olursa vatandaş tedavi masrafını kendi karşılayacak. Bazı uzmanlar, "Sigara içenlere çifte ceza getirmeden sorun çözülmeli" derken, bazıları da, "Bakanlık, 'Kişisel özgürlüğünün sonucunda bu hastalığa yakalandın' diyebilir.

Bu açıklamaların altında, toplumun düşünmeye sevk edilmesi var" görüşünde. Türkiye'de; kahvehane, bar, restoran dahil tüm kapalı alanlarda sigarayı yasaklayan yasa, geçen yıl temmuz ayında yürürlüğe girdi. Ancak Danıştay, kahvelerde sigara yasağının kaldırılması konusunu Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı. Mahkemenin önümüzdeki günlerde vereceği karar da, Türkiye'nin en önemli gündem maddelerinden biri haline geldi.

VATANDAŞIN PARASI DUMAN

Parlamentoda bazı gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, hükümetin yasağın kaldırılması halinde çok sert yaptırımları gündeme getirebileceğinin sinyalini verdi. Dinçer, "Anayasa Mahkemesi yasağı iptal ederse, sigaraya bağlı hastalıkların sosyal güvenlik kapsamı dışına çıkartılması üzerinde çalışabiliriz. Çünkü biz vatandaşlarımızın parasının duman olmasını istemiyoruz. Sağlıklarını kaybetmesini istemiyoruz" dedi.

Dinçer, bakanlıklarında şu anda böyle bir çalışma olmadığının altını çizdi ve "Ama şarta bağlı olarak çalışma yapılabilir. Anayasa Mahkemesi iptal ederse bu konu üzerinde çalışabiliriz" diye konuştu.