Yasağa iki gün kaldı. Sadece akıl hastaları, mahkumlar ve yaşlılara serbest olacak? Peki ya kahvelerde okey oynayanlar ne yapacak?
Abone olSigara yasağına iki gün kaldı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ "geri adım yok" dedi. Kahvelerde nasıl okey oynanacak?sorusuna da "Vatandaşımız kahvehaneye gidip okey oynadığında en fazla 5. kişiye diyecek ki ’arkadaş, benim taşlara 2 dakika bak, ben bir sigara içip geleyim’” diye yanıt verdi.
AKIL HASTALARINA VE YAŞLILARA SERBEST
Sigara yasağına 2 gün kaldı. Gelecek pazar gününden itibaren kapalı mekanlarda kesinlikle sigara içilemeyecek. Başbakanlık sigara yasağı kapsamının 19 Temmuz’dan itibaren genişletilmesi nedeniyle uygulama birliğinin sağlanması ve herhangi bir aksaklık yaşanmaması için genelge yayımladı. Sigara yasağının ayrıntılarını düzenleyen yönetmeliğe göre, kapalı alanda sigara içebilecek kişiler sadece akıl hastaları, mahkumlar ve yaşlılar olacak.
Sigara yasağının ’uygulama esaslarının ayrıntılarını’Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, “Şahsa özel ya da kamuya ait tüm kapalı alanlar sigara içimi yasak olacak. Sadece üç istisna var. Hapishaneler, yaşlı bakım evleri ve akıl hastanelerin de yüzde onundan fazlasında sigara içilmeyecek. Ancak buralara 18 yaşından küçükler giremeyecek.”
AKDAĞ: GERİ ADIM YOK
Dün bir basın toplantısı düzenleyen Sağlık Bakanı Recep akdağ da yasada geri adım atılmayacağını söyledi ve yeni kurallarla ilgili bilgi verdi: “Çok net ifade ediyorum; ’kapalı mekanlarda özel yerler yapılsın, buralarda iyi klima sistemleri hazırlansın ve sigara içilmesine müsaade edilsin’şeklinde bir uygulama 19 Temmuz tarihinden itibaren olamaz. Süreyi uzatmayı ya da uygulamayı taleplere göre değiştirmeyi de asla düşünmüyoruz.”
OKEYE 5. GEREKECEK!
“Bu kanundan zarar görecek bir tek sektör vardır. O da sigara üreten ve satanların sektörüdür. Başka kimse bundan zarar görmeyecektir. Sigara içilmiyor diye lokantaya da mı gitmeyeceksiniz? Sevdiğiniz yiyecekleri oralarda yemekten vaz mı geçeceksiniz? Vatandaşımız kahvehaneye gidip okey oynadığında en fazla 5. kişiye diyecek ki ’arkadaş, benim taşlara 2 dakika bak, ben bir sigara içip geleyim’.”
EVLER VE AÇIK ALANLAR SERBEST
19 Temmuz’dan itibaren ikamete mahsus evlerde, kahvehane, kafeterya, birahane, nargile içilen mekanlar, dernek ve vakıflara ait lokaller gibi eğlence hizmeti verilen işletmeler ve lokantalar dahil kamu ve özel hukuk kişilerine ait tüm binaların açık alanlarında tütün ürünleri içilebilecek
NERDE YASAK, NERDE SERBEST?
[PAGE]19 Temmuz’dan itibaren eğlence mekanlarında sigara içen kişilere, 69, işletmelere ise 5 bin 600 liraya kadar para cezası verilecek. Peki yasada belirtilen "kapalı alan" ile ne ifade ediliyor, yasa hangi mekanları kapsıyor?
ŞU ANDA YASAK OLAN YERLER
-Kamu hizmet binalarının kapalı alanları,
-Koridorları dahil her türlü eğitim, sağlık, üretim, ticaret, sosyal, kültürel ve spor amaçlı özel hukuk kişilerine ait binalar,
-Taksi hizmeti verenler dahil kara, demir, deniz ve havayolu toplu taşıma araçları,
-Okul öncesi eğitim kurumları, dershaneler, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil ilk ve orta öğrenim kurumları,
-Kültür ve sosyal hizmet binaları
Buralardaki yasak 19 Mayıs'da devreye girmişti ve bir yılı aşkın süredir uygulanıyordu.
19 TEMMUZ'DA İKİNCİ YASAK
5 gün sonra ikinci büyük sigara yasağı başlıyor. Bu kapsamda restorant, gece kulübü ve eğlence mekanları ile kahvehaneler gibi tüm kapalı alanlara da sigara yasağı geliyor.
Yalnız sigara içenlere hizmet verecek bar, restoran, kafe gibi yerler açılamayacak, bu yerlerde sigara içmek isteyenler için özel bölümler oluşturulamayacak.
CEZASI 69 LİRA
19 Temmuz’dan itibaren yasanın kapsamına giren bu yerlerde tütün ve tütün mamulleri kullananlara Kabahatler Kanunu'nun 39. maddesi gereği en yakın kolluk birimi yetkililerince 69 TL para cezası kesilecek.
KURUMLARA CEZAYI BELEDİYE KESECEK
Uyarıya rağmen verilen sürede yükümlülüklerini yerine getirmeyenler, belediye sınırları içinde belediye encümeni, belediye sınırları dışında mahalli mülki amir tarafından 560 TL'den 5 bin 600 TL'ye kadar idari para cezası ile cezalandırılacak.
KAPALI ALAN NERELERİ KAPSIYOR?
Sabit veya seyyar (çadır, güneşlik gibi) bir tavanı veya çatısı olan, kapıları, pencereleri ve giriş yolları dışında bütün yan yüzeyleri geçici veya kalıcı olarak tamamen kapatılmış bulunan yerler "kapalı alan" tanımlamasına giriyor.
Tütün ürünü tüketilebilecek yerler ise şöyle belirtiliyor:
- Kahvehane, lokaller, eğlence hizmeti verilen işletmeler, lokantalar ile kamu ve özele ait tüm binaların "açık alanları ve üzerinde tente veya çadır bulunmayan bahçeleri
- Yaşlı bakım evi, ruh ve sinir hastanelerinde yatarak tedavi görülen birimler, Ceza İnfaz kurumları, uzun yol denizyolu araçlarının güvertelerinin yüzde 10'luk kısımı...
- Spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı açık hava tesislerinin yüzde 50'lik kısmında sigara içilebilecek.