Bakandan memura iyi haber var
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu'nun, bu ay içinde Meclis'ten geçeceğine inandığını belirtti.
Abone olÇelik, sendikaların toplu iş sözleşmesi yetkisi alabilmesi için gerekli olan işkolu barajlarıyla ilgili istatistiklerin yayımlanmasının son kez ertelendiğini, 17 Ocak tarihi itibariyle istatistiklerin yayımlanmasını zorunlu kılan bir sürece girildiğini belirtti.
2821 sayılı Sendikalar Kanunu ile 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu'nun birleştirildiğini ve hazırlanan Toplu İş İlişkileri Kanunu Tasarısı'nın 84 madde olarak Bakanlar Kuruluna gönderildiğini anlatan Çelik, şöyle dedi:
''Bugünlerde yasanın TBMM'ye gideceğini umuyorum. Eğer bu konuda gecikme olursa ister istemez istatistiklerin yayımlanmasıyla karşı karşıyayız. Bunu, son uzatmada TBMM'de ifade ettik. İstatistiklerin yayımlanmasının son kez uzatıldığını ve bu yasanın çıkacağını, sendikal hayatın ve endüstriyel ilişkilerin yeni yasa çerçevesinde şekilleneceğini ifade ettik. Ben, ocak ayı içinde bu yasanın Meclis'ten geçeceğine inanıyorum. Yasanın TBMM'den çıkmasına ilişkin bir gecikme beklemiyorum, ama öyle bir şey söz konusu olursa, yasa çok geç kalırsa istatistikleri yayımlamak durumundayız. Çünkü istatistikleri yayımlamayı son kez uzattığımızı Parlamento'da açıkça ifade ettik.''
-''İşçi sendikalarının 3 milyon değil, 880 bin üyesi var''-
Bakan Çelik, şu anda işçi sendikalarının 3 milyon 200 bin üyesi olduğunun göründüğüne işaret ederek, şunları kaydetti:
''Ama biz biliyoruz ki işçi sendikalarının 880 bin üyesi var. 3 milyon 200 bin üye sayısının doğru olmadığını biliyoruz, bunu daha sürdürmek mümkün mü? 880 bin gerçeği çerçevesinde bizim bu yasal düzenlemeleri bir an önce devreye koymamız zarureti var. Bu konuda bakanlık olarak gereğini yaptık, ocak ayında bunun yasalaşması zarureti var. Yasa çıkıp, yeni istatistikler yayımlanıp, gerçek olmayan üyelerden kurtulmuş ve gerçek üyeler çerçevesinde sendikal yaşamını sürdüren bir çalışma hayatını mutlaka hayata geçirmemiz gerekiyor.''
Yüzde 10 işkolu barajı devam ederken SGK verileri baz alınarak istatistiklerin yayımlanması durumunda şu anda toplu iş sözleşmesi yapmaya yetkili olan pek çok sendikanın baraj altında kalması riskiyle karşı karşıya olduğunu anlatan Çelik, ''Üçte ikisinin kesinlikle yetkisinin düşeceği ortada. Yüzde 10 barajıyla bu sayıdaki sendikalı işçiyi yan yana getirdiğiniz zaman büyük oranda üçtü ikilik sendikaların yetkisinin düşmesi söz konusu olacak'' dedi.
2821 ve 2822 sayılı yasaların olağanüstü şartlarda hazırlandığına dikkati çeken Çelik, bütün hükümetlerin ''değiştireceğiz, normalleşmeyi sağlayacağız'' ifadelerine rağmen bugüne yasalarda değişiklik yapılmadığını dile getirdi.
Çelik, şunları söyledi:
''AK Parti iktidarı olarak, bunu gerçekleştirmek bize nasip olacak, o inançtayız. Sendikaların içi rahat olsun, yasanın çıkmamasından yana bir tavır yok. Bazı maddelerle ilgili bazı çekinceler var, o değerlendirmeleri de normal karşılamak gerekiyor. Bu süreçte bazı sosyal gelişmeler ve olaylar da oldu, bunların Bakanlar Kurulunda görüşülmesi, belki gecikmeye vesile oldu. Bunları da doğal karşılamak gerekiyor. İnşallah ocak ayı içinde 2821 ve 2822 sayılı uzun 30 yılı aşkın süredir devam eden tartışma hikayesine son noktayı koymuş olacağız.''