BIST 8.619
DOLAR 34,32
EURO 37,49
ALTIN 3.028,11
HABER /  POLİTİKA

Bakandan doğum izni müjdesi

Çelik, doğum izni ve taşeron işçiliği konularını kapsayan paketin ekim ayıyla birlikte Meclis'e geleceğini söyledi.

Abone ol

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kadın istihdamı, doğum izni ve taşeron işçiliği konularını kapsayan paketin TBMM’nin açılmasının ardından görüşülecek ilk tekliflerden olacağını söyledi.

Geniş kitleyi ilgilendiren ve büyük beklentiler oluşturan paketin bir kazaya uğramaması gerektiğini belirten Çelik, teklifin Kasım ayında yasalaşması için çalışacaklarını vurguladı.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 100 adet inceleme ve kontrol aracının teslim törenine katılan Bakan Çelik, burada basın mensuplarının sorularını cevapladı. Kadın istihdamı üzerine devam eden çalışmalarla ilgili son durumu Başbakan Erdoğan ile değerlendirdiklerini ve son Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) ele aldıklarını aktaran Çelik, konu üzerinde yapılan tartışmaların paketteki bilgilerin dışında gerçekleştiği için ciddiyet taşımadığını ifade etti. Çelik, Sayın Başbakanımızla da bir araya geldik, değerlendirmelerimizi yaptık. Bu sadece kadın istihdamı değil, istihdamın diğer alanlarında da yaşanan bazı sorunlar olduğu için onlarla da bütünleştirerek, daha kapsamlı bir pakete dönüştürme konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Son EKK toplantısında da bu konuyu genişçe ele aldık. Nihayi olarakta bu taşeron işçilerin durumlarını da içine alacak kapsamlı düzenlemeyi Sayın Başbakanımızla bir kez daha gözden geçireceğiz. Ondan sonra TBMM’ye taşımış olacağız.” diye konuştu.

İşverenlerin hassasiyetinin paketteki bilgilere dayalı olmadığını vurgulayan Çelik, konuşulan bilgiler çerçevesinde tartışıldığını bu yönüyle bir ciddiyet taşımadığını bildirdi. Bilgiye dayalı eleştiriler olması halinde onu dikkate alacaklarını ifade eden Çelik, amacın kadın istihdamında karşı karşıya olunan durumu herkesin bildiğini kaydetti. Doğumun çok önemli olduğunu, sağlıklı nesillerin çok önemli olduğunu aktaran Bakan Faruk Çelik, bu sürelerin dikkate alındığına işaret etti. Çelik, bunların derlenerek kaç hafta, kaç gün, ne kadar izin, yarı zamanlıdan kasıt nedir, anne ile çocuğun birlikte olması için ne kadar daha esnek olunması gerektiği gibi bilgilere dayalı değerlendirmenin önemine dikkat çekti.

Paketin Ekim ayı içerisinde meclise götürülecek ilk teklifler arasında olduğunu da bildiren Bakan Çelik, Meclis'e taşıdıktan sonra Kasım ayında da yasalaşmasını sağlama kararlılığında olduklarını söyledi. Çelik, geniş kitleyi ilgilendiren ve büyük beklentiler oluşturan paketin bir kazaya uğramaması gerektiğini belirtti.

ÖZEL İSTİHDAM BÜROLARI KADIN İSTİHDAMI İÇİN ÇALIŞACAK

Özel istihdam bürolarının kadın istihdamı için devreye gireceği yönündeki haberlerin aktarılması üzerine Çelik, bu büroların kendi işlerini yapabilmesi için bazı yasal boşluklar olduğunu belirterek, “Doğum neticesinde çocukla birlikte olduğu dönemde oluşacak zaman dilimini doldurmaya dönük farklı yöntemlerden birisi de var olan istihdam bürolarını, süreleri kısıtlı olmak kaydıyla kadının istihdamıha katkı sağlar mı diye masamızda olan konu başlıklarından birisidir.” ifadelerini kullandı.

ŞEKER HASTALARINA MALULEN EMEKLİLİK

Şeker hastalarına malulen emeklilik getirilmesi ile ilgili değerlendirmede bulunan Çelik, şöyle konuştu:

“1970’den bugün özellikle tıbbi alanda hiç değişiklik olmadı desek doğrudur. Bu konuda çok önemli adımlar attık. 10 yıl çalışma koşulu var. 10 yıl çalışan bir vatandaşımız malulen emeklilik konusunda; organ nakli olmuşsa malulen emekli olabilecek. Bazı hastalıklarında kapsamı genişletildi. Şeker hastalıklarında 3 organın işlevinin bozulması yada 3 organında meydana gelebilecek sıkıntıları dikkate alarak malulen emekli olabilecek.”

"EMEKLİLERE BANKA PROMOSYONU GÖRÜŞMELERİ DEVAM EDİYOR"

Emeklilere banka promosyonu çalışmasında, bankalarla görüşmelere Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu’nun da katılmasına gösterilen tepkilere de cevap veren Bakan Çelik, toplu sözleşmenin uzlaşma ile sonuçlandığına dikkat çekerek, bütçede ayrılan 5,5 milyar TL civarında beklenen zam 8 milyarın TL’nin üzerinde gerçekleştiğini vurguladı. Görüşmelerde yetkili konfederasyonun Memur-Sen olduğunu kaydeden Çelik, yasa gereği yetkili sendikaların teklifleri üzerinde müzakereleri sürdürdüklerini bildirdi. KESK’in bir sendikası ile de onları ilgilendiren konular üzerinde görüşmeler yaptıklarını dile getiren Çelik, toplu sözleşme masasında görüşülemeyen banka promosyonu konusunun bankalarla görüşelerek çözüm bulunmaya çalışıldığını belirtti. SGK binasında banka yetkilileri ile bir araya geldiklerini anlatan Çelik, yetkili konfederasyonun talebini ileterek toplantıdan ayrıldığını ifade etti.

Bakan Çelik, bankalarla görüşmelerle ilgili olarak ise ilk görüşmenin yapıldığını, bir kez daha bir araya gelme durumun olduğunu, ancak bir rakam verilmediğini kaydetti. 122 milyar TL paranın söz konusu olduğunu ve bankaların ettiği karın ortada olduğunu bildiren Çelik, rakamsal olarak ne çıkacağı bundan sonraki toplantılarda belli olacağını dile getirdi.