TBMM İdare Amiri Ali Uzunırmak, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Türk sporunun bugünlerde önemli gündemlerle karşı karşıya olduğunu söyledi.
Abone olBugünkü gazetelerde "Rüşvet krizi" ve "Kılıçlar çekildi" başlıklarıyla haberlerin çıktığını belirten Uzunırmak, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'a sporda yaşanan sıkıntılar ile ilgili sorular sorduğunu ve ciddiyetsiz cevaplar aldığını iddia etti.
GAYRİ CİDDİ CEVAPLAR
"2012 Londra Olimpiyatları'na katılan sporcu sayısı ile madalya sayısı kıyaslandığında başarı oranı nedir?" diye sorduğunu anımsatan Uzunırmak, sporcular daha olimpiyatlara katılmadan, başarı elde etmeden ödül verilmesi uygulamasının başka ülkelerde uygulanıp uygulanmadığını da sorduğunu kaydetti.
Uzunırmak, "gelen gayri ciddi cevapların, Türk sporunun nereye gittiğine işaret olan cevaplar olduğunu" ifade ederek, Tekvando Fedarasyonu'ndan bazı sporcu ve antrenörlerin, "Tekvando Federasyonu Başkanı Metin Şahin ile Milli Takımlar Teknik Direktörü Ali Şahin'in mili takıma alınmaları için antrenör ve sporculardan para istedikleri yönündeki iddialarının" soruşturulması gerektiğini vurguladı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, daha olimpiyatlar yapılmadan kabul ettiği sporculara 60'ar, antrenörlere de 30'ar altın vererek, toplamda 9 milyon TL değerinde ödül dağıttığını belirten Uzunırmak, "Sporculara verilen bu ödüller, antrenörler ya da başkaları tarafından paylaşılmakta mıdır?" diye sorduğunu belirtti.
Uzunırmak, Londra Olimpiyatları'na katılan diğer ülkelerin de Türkiye'deki gibi, olimpiyatlara katılmadan önce sporcularına ödül verip vermediğini de sorduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
"Sayın Bakan bu sorularımıza tek cevap vermiştir: (ABD ve Avrupa ülkelerinde olimpiyatlara katılma hakkı elde eden sporculara farklı usüllerde ödül verilmektedir. Bazı Avrupa ülkelerinde burs adı altnda aylıklar halinde ödeme yapılmaktadır.) Bu Avrupa ülkelerinde olimpiyattan diğer olimpiyata kadar sporculara destek verilmektedir, doğru. Ancak sadece olimpiyatlara katıldığı için değil, olimpiyatta elde ettiği başarıdan dolayı diğer olimpiyata kadar destek verilmektedir. Yani tamamen sporcunun başarısına endeksli olarak verilmektedir. Ancak Türkiye'de bunun yerine istismar edilerek verilmektedir. Bu da yönetimin ne kadar kalitesiz ve basiretsiz, yönetemez olduğunu ortaya koymaktadır. Türk sporu yönetilememektedir, Türk sporu bir an önce yönetilebilir hale getirilmelidir. 11 yıldır iktidarda olan AKP, eğitimden, sağlıktan spora varıncaya kadar, hep kendi bakanını veya bir önceki bakanı refüze eden, reddeden sistem yerine, doğru bir sistem içinde sporu ve diğer alanları yönetmeye talip olmalıdır. Türk milletinin imkanlarını ve geleceğini heba etmemelidir.
Antrenör Mustafa Gürsoy, iddialarını Sayın Bakan ile paylaştığını ifade etmiştir. Eğer Sayın Bakan bu iddiaları duyup soruşturma başlatmadıysa, Sayın Bakan'a bir tek yol kalmıştır, istifa etmelidir. Eğer Sayın Bakan, bir spor dalında milli takıma sporcuların seçilmesinin rüşvetle olduğunu bizzat kulaklarıyla duymuş ve bunu soruşturma konusu yapıp, iddiaların doğruluğunu araştırmadıysa, o bakanın o bakanlıkta kalması Türk milleti için artık dayanılmaz bir ıstıraptır."
MHP'li Uzunırmak, bir soru üzerine, Sporda Şiddeti Önleme Yasası'nın gereği olarak, bakanlık ve kulüplerin yapması gerekenleri yapmadığını, stadlarda yapılması gereken teknik donanımların yapılmadığını iddia etti.
"Beşiktaş-Galatasaray derbisinde yaşanan olayların siyasi boyutu var mı?" sorusuna Uzunırmak, "Hükümetin uygulamaları neticesinde siyasetin bulaşmadığı hiçbir alan kalmadı. Trübünlerdeki kameralardan olayları hangi grupların çıkardığı ortaya konabilir, kimlikleri tespit edilebilir" yanıtını verdi.