BIST 10.075
DOLAR 35,33
EURO 36,43
ALTIN 3.005,14
HABER /  GÜNCEL

Bakan'dan 4G ihalesi için flaş açıklama!

4G ihalesi şartnamesinin değişmesine ilişkin değerlendirmede bulunan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, kritik açıklamalar yaptı.

Abone ol

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 4G ihalesi şartnamesinin değişmesine ilişkin "4,5G olarak ihaleye çıkılmış olması, yarın 5G'ye de zemin hazırlayacak şekilde ihaleye çıkılması -ki dünyada 5G standartları oluşmadı, bu son derece Türkiye açısında kritik bir karar" dedi.

Bakan Işık, Manisa Valisi Erdoğan Bektaş'ı makamında ziyaret etti.

Valilik binası önünde bekleyen ve ataması yapılamayan bilişim öğretmenleri olduklarını söyleyen grupla sohbet eden Işık, atama istekleri üzerine bakanlık olarak "kodlama" dersi için Milli Eğitim Bakanlığı'na taleplerini ilettiklerini, onların da üzerinde çalıştığını belirtti.

Daha sonra Valilik Anı Defterini imzalayan Bakan Işık, tarım noktasında Türkiye'nin en önemli şehirlerinden biri olan Manisa'nın AK Parti iktidarı döneminde sanayide de iddialı şehirlerinden biri haline geldiğini söyledi. Manisa'nın son 12 yılda 12 milyar liranın üzerinde kamu yatırımı aldığını, devam eden yatırımlar tamamlandığında çok daha farklı yere geleceğini kaydeden Işık, Manisa'yı özellikle yüksek teknolojide bir merkez olarak görmeyi arzuladıklarını vurguladı.

"Savunma sanayindeki yerlilik oranımız yüzde 60'lara geldi"

Işık gazetecilerin, "Yerli insansız hava aracı ANKA'nın silahlı versiyonlarını operasyonel olarak önümüzdeki günlerde görebilecek miyiz?" şeklindeki sorusuna şu cevabı verdi:

"İnsansız hava aracının tehdit gördüğünde komuta merkezinden Bozok füzesinin atılarak hedefin imha edilmesini sağlayacak teknolojimiz var. Bunun seri üretimiyle ilgili de Savunma Sanayimiz gerekli çalışmayı yapıyor. Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyayı hepimiz biliyoruz. Etrafımıza baktığımız zaman 5'ten fazla ülkede devlet otoritesi hiç yok. Belki bir o kadar ülkede de kamu düzeni tam sağlanabilmiş değil. Böyle bir coğrafyada Türkiye'nin çok güçlü bir orduya, bu ordunun çok iyi bir savunma sanayine ihtiyacı var. AK Parti olarak iktidara geldiğimiz ilk günden beri bu öncelikle hareket ettik. 2002'de savunma sanayinin yerlilik oranı yüzde 24'tü, bu yüzde 24'ün de niteliği çok düşüktü. Şu anda Allah'a hamdolsun, savunma sanayindeki yerlilik oranımız yüzde 60'lara geldi. Nitelikte de ciddi artış sağladık. Artık sadece kendi silahlarımızı üretmekle kalmıyoruz, dünyanın en gelişmiş silah fabrikalarına Türkiye'den parça satıyoruz. Bu bizim uyguladığımız politikaların sonucudur. Biz offset uygulamalarına çok önem verdik. Eğer ben yurtdışından silah satın alıyorsam o firmanın da Türkiye'den mal almasını zorunlu hale getirdik. Bu noktada yaptığımız çok yoğun yatırımlar savunma sanayinde çok önemli bir noktaya getirdi Türkiye'yi."

Bugün terörle mücadelede büyük oranda yerli silahların kullandığına dikkati çeken Bakan Işık, "Hatırlarsanız bir dönem bazı ülkeler terörle mücadele 'benim silahımı, tankımı, şunumu, bunumu kullanamazsınız' diye sınırlama koyuyordu. Şimdi bu sınırlamaların hiçbirisine tabi olmamız gerekmiyor. Kendi silahımızı kendimiz üretiyoruz. İnsansız hava araçlarıyla ilgili de bu süreç öyle  bir süreç ki, bisiklet sürmek gibi, durduğunuz an düşersiniz. Onun için sürekli teknolojiyi yenilemek, insansız hava araçlarının yakıt noktasında, daha yüksek irtifadan, daha sessiz uçmasını sağlayacak, silah sistemiyle yüklenmesini sağlayacak, komuta kontrolünü güçlendirecek, yazılımlarını çok daha geliştirecek pek çok projeyi de art arda devreye sokuyoruz. Türkiye dünyada 6 insansız hava aracı üreten ülkeden bir tanesi. Bunu son derece önemsiyoruz. Ama bunu yeterli görmüyoruz. Sürekli geliştirmenin gayretindeyiz. TÜBİTAK'ta yeni projeleri art arda devreye alıyoruz. Asıl önceliğimiz sadece TÜBİTAK'ın , kamunun bu noktada çalışması değil, özel sektörün de bu noktada daha fazla yatırım yapması" değerlendirmesinde bulundu.    

4G ihalesinin şartnamesindeki değişiklik

Işık, 4G ihalesinin şartnamesinde yapılan değişikliğe ilişkin soru üzerine, 4G ihalesinin önce iptal edildiğini hatırlatarak, bakanlık olarak teknoloji boyutuna yoğunlaştıklarını ve olması gerekenin 4G değil 4,5G olduğunu söylediklerini aktardı. 4G'nin çok daha hızlı ve internet tabanlı bir haberleşme modeli olduğunu vurgulayan Işık, şöyle devam etti:

"Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımızın bizim bu teknoloji konusundaki önerilerimizi dikkate almış olması, tam da bakanlığımızın arzu ettiği bir teknolojiyle ihaleye çıkması bizi çok sevindirdi. 4,5G olarak ihaleye çıkılmış olması, yarın 5G'ye de zemin hazırlayacak şekilde ihaleye çıkılması -ki dünyada 5G standartları oluşmadı, bu son derece Türkiye açısındakritik bir karar. Çok olumlu buluyorum bu kararı, ihale şartnamesinin yeni halini. Burada bizim için önemli olan şu, iki açıdan Türkiye kazançlı çıkacak. Bir, Türkiye haberleşme hızını ve kalitesini çok daha artıracak. Tüketici için çok önemli, maliyetleri de düşecek. Aynı zamanda Türkiye dünyada gelişen teknolojiyi tüketen bir ülke değil, aynı zamanda üreten bir ülke konumuna gelecek. Aynı savunma sanayinde olduğu gibi haberleşmede de Türkiye teknoloji üreten bir ülke konumuna gelecek. Bütün dünyada kamu alımları özellikle teknoloji düzeyini yükseltmek, ülkelerin teknoloji üretmesi için kaldıraç olarak kullanılır. Bu son yapılan ihale Türkiye'nin bu amacına son derece önemli katkı sağlayacak, hizmet verecek. Son derece önemli bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum."    

Bakan Işık, Celal Bayar Üniversitesi'nde hayat geçirilecek teknopark projesine ilişkin de teknoparkın yapımına finansman desteği sağladıklarını kaydederek, "Bittiği zaman buraya gelen firmalara da destek vermeye bakanlık olarak, hükümet olarak devam edeceğiz. Orada AR-GE, inovasyon yapanlar bizim verdiğimiz desteklerden yararlanmaya devam edecekler" dedi.

Işık'ın Şehzadeler ve Yunusemre belediye başkanlıklarını ziyaret programlarının iptal edildiği belirtildi.