BIST 9.932
DOLAR 35,16
EURO 36,67
ALTIN 2.971,11
HABER /  EKONOMİ

Bakan Zeybekçi'den Moody's tepkisi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'le ilgili haberlerin kasıtlı olduğu eleştirisinde bulundu.

Abone ol

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Moody’s’in açıklamaları maksatlı olarak gündemde tutulmaya, içeriği bilerek piyasalara pompalanmaya ve dikte edilmeyi çalışılıyor" dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Moody’s’in açıklamalarının maksatlı olarak gündemde tutulmaya, içeriğinin bilerek piyasalara dikte edilmeye çalışıldığını söyledi. Moody’s kendisine birilerince verilen siparişi gecikmeli olarak yerine getirdiğini bildiren Zeybekci, “Moody’s’in açıklamalarıyla milli irade ve demokrasimiz doğrudan yok sayılmaktadır" dedi. Zeybekci, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, geçen hafta uluslararası kredi derecelendirme kurulu Moody’s tarafından yapılan açıklamaların, Türkiye'deki ekonomik durumla örtüşmediğini, açıklamaların, ekonomik değerlendirme kriterleri yerine önyargılı olarak hazırlandığını ifade etti.

Moody’s'in açıklamalarının detaylı değerlendirilmesine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Zeybekci, şunları söyledi:

"Moody's'in seçimlerden önceki son cuma günü yapacağı açıklamayı yapamayarak kaçırdığı negatif açıklama fırsatını bir hafta sonra yaparak kendisine birilerince verilen siparişi gecikmeli olarak yerine getirmiş oldu. Yapılan açıklamada, Türkiye ekonomisinin pozitif hiçbir performansından bahsetmeyip, evrensel demokrasi ve etik standartları da ters yüz ederek, kendisinden beklenen ekonomik değerlendirme yerine birilerinin istediği siyasi şablona uygun değerlendirmeler yapmıştır. Moody's'in yaptığı açıklamayı sonuna kadar inceledik, açıklamada yer alan her detaya baktık, ne yazık ki kredibilitesi olması beklenen bir derecelendirme kuruluşundan beklediğimiz bir satır dahi bulamadık."

MOODY’S MUHALEFET PARTİSİ GİBİ

Zeybekci, açıklamalardaki görüşlerin tamamının, sanki muhalefet partisi üslubuyla hazırlanmış ifadelerden oluştuğunu gördüklerini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Açıklamayı tek tek inceleyecek olursak; 'Cumhurbaşkanlığı seçimi Türkiye'nin daha yavaş büyüme, yüksek enflasyon, dışsal kırılganlıklar ve Merkez Bankası gibi önemli kurumların zayıflayan bağımsızlığı gibi kilit zorluklarını çözmez.' Bu tespitleri yaparak değerlendirmeye başlamak Türkiye'nin şu anda yaşamadığı birçok problemi varmış gibi göstermeye çalışma çabasından kaynaklanmaktadır. Üstelik bu konuların çözümüne cumhurbaşkanlığı makamınca engel olunacağı gibi bir kanaat oluşturma gayreti en hafif tabiriyle ülkemize saygısızlıktır.”

Moody's'in açıklamalarında yer alan "Kredi çıkarımları iki durum gerçekleşene kadar tam olarak netleşmez:

a- Yeni başbakanın Ağustos ayının sonlarına doğru atanması

b- 2015 yılındaki genel seçim sonucu" değerlendirmesine ilişkin olarak da Zeybekci, Türkiye'nin 12 yıldan bu yana sürdürdüğü siyasi istikrar ve ekonomik sonuçlarının yok sayıldığını belirtti.

MOODY’S ARTIK OBJEKTİF OLAMAZ

Bu dönemdeki ekonomik başarıları görmeyen/görmek istemeyen bakış açısıyla Türkiye'nin ekonomi politikaları, başarıları ve elde ettiği sonuçların değerlendirilmediğini belirten Zeybekci, bunun yerine dikkatlerin, yeni başbakanın kim olacağına ve 2015 seçimlerini kimin kazanacağına çekilmeye, tamamiyle demokrasi ve hukuk içerisinde yapılacak gelecek seçimlerin şimdiden belirsizlik vesilesi yapılmaya çalışıldığını kaydetti. Zeybekci, bu yaklaşımıyla Moody’s'in gelecekte de objektif olamayacağını şimdiden ilan etmiş olduğunu vurguladı.

TÜRKİYE BU YIL YÜZDE 3'ÜN ÜZERİNDE BÜYÜR

Bakan Zeybekci, olağanüstü gelişmeler olmazsa Türkiye'nin bu yıl yüzde 3'ün çok üzerinde büyüyeceğini belirtti. Cari açıkta yüzde 6,4 olan orta vadeli hedefi yakalamayı başarı olarak yorumlayan kuruluşun, bu hedefi olumlu yönde aşarak yüzde 5,5 seviyelerine düşürme başarısını görmezden gelme gayretini anlamanın mümkün olmadığını kaydeden Zeybekci, geçen yıla kıyasla yüzde 35 seviyesinde daralan cari açığın bu seyrinin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini ifade etti.