BIST 9.891
DOLAR 35,35
EURO 36,57
ALTIN 3.027,31
HABER /  EKONOMİ

Bakan Zeybekci'den flaş dolar açıklaması

Dolar bugün tarihi rekorlarından birine daha imza attı. 3,84'ün üzerine çıkan doların neden yükseldiği konusunda Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'den piyasaları rahatlatan açıklama geldi.

Abone ol

Dolar ve euro kurundaki aşırı hareketlenmeyle ilgili Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci net konuştu. Yükselişin geçici olduğunu ifade eden Zeybekci, Türkiye'nin borçlarına ve elindeki paraya bakınca sıfır problem olduğunu söyledi.

Zeybekci'nin konuşmasından öne çıkan detaylar şöyle:

Dün Türkiye'ye şu kuruluşlar finansman verecekti de vermeyecekti de diye şeyler çıktı. Türkiye'ye  1.1 euro civarında kaynak verdiler. Bunların Türkiye'de kullanma şartları vardır.

NAKİT SIKINTISI YOK, SIFIR PROBLEM

Dün kendileri de açıkladı. Biz de söylüyoruz yalan. Gerek kurla, gerekse faizle ilgili rant almak isteyenlerin işleri. Bizim işletmemiz yani Türkiye'nin kamuyla özel tüm borçlarımıza bakınca, elimizdeki nakite de bakınca sıfır problem. O kadar net söylüyorum. Türkiye ile bu spekülatif haberler... 

Dolar ve euroya ne oluyor? 27 Ekim 2017 dolar ve euro ne kadar

 YÜKSELİŞ GEÇİCİ

Dün Romanya, Macaristan gibi ülkeler Türk Lirası'ndan daha çok değer kaybetti. Bir yandan ABD'nin bütçe çalışmaları gibi etkenler oldu. Dövizdeki yükselişin geçiçi olduğunu hep birlikte göreceğiz. Aşırılı değerli dolar ABD ekonomisi için değerli ve sürdürülebilir değildir.

Yüzde 6'nın çok daha üzerinde bir büyümeye gideceğiz. Türkiye tarihi zirve ile ihracatı kapatacak. Turizmde de öyle. Bu gelişmelerin Türkiye'ye çok olumlu etkisi olacaktır. 

Piyasada parayı çekelim, talebi daraltalım gibi şeyler de söylendi. Bu Türkiye'ye zarar veren şeylerden bir tanesidir. Talebin biraz daha üzerinde üretim yapmalıyız. Piyasayı daraltan, talepleri aşağı çeken kendi enflasyonunu oluşturur zaten. 

ET FİYATLARI

Gıdada eylülde gıda fiyatları 0.25 civarında aşağıya gitti. Diğerleri yukarı giderken gıdada düşüş oldu. Arzı artırmanın diğer bir yönüde ithalat. Onunla ilgili de tedbirler aldık. Baktık gördük ki olmuyor. Etle ilgili mesela. İstediğimiz sonucu alamayınca farklı yöntemler deniyoruz. Etle ilgili piyasayı regulite etmeyi kontrollü bir şekilde yapacağız. 

Gümrük Ticaret Bakanlığımızın çalışmaları var. Üretildiği yerden, sepete girişe kadar her türlü yatırımı teşvik altına alıyoruz. 

Kur esnekliğine bu süreçte müdahaleye karşıyız. Dokunmamak lazım, müdahale etmemek lazım. Spekülatif hareketlere karşı yapılacak en güzel şey budur. Aman kendimizi garanti altına alalım anlamında söylemiyorum. Siz Merkez Bankası olarak, piyasada 30 milyon dolarlık alanda dönen oyunlar bir anda milyar dolarlar döner.

"ŞU ANKİ KUR NOKTASI REEL DEĞİL"

Şu anki kur noktası kesinlikle reel değildir. 2015 başından beri dolar endeksi oluşturan para birimleri değer kaybetti, Türk Lirası da öyle. Bu kaçınılmaz. Ondan sonra Türk Lirası olumsuz ayrışıyor. Aylar önce kurun 3.40 olup da şimdi 3.80'lere gelmiş olması... Küçük ölçekli şirketlerimiz, hane halkı dediğimiz kişiler daha çok zarar görüyor. Spekülatifler de bundan mutluluk duyuyor. Hele ki Merkez Bankası da bu oyuna girince olanlar oluyor. 

İhracatın, büyümenin tarihi olması 2017'nin sonunda bu noktalara gelecek olması tesadüf değildir. Bunların hepsi tasarlandı hepsi dizayn edildi. 2016'nın o hain işgal girişimi sırasında yatırımcı teşvikleriyle ilgili bir açıklama yapacaktık, ev ödevini yapmış sınıfını geçmiş bir öğrencinin coşkusuyla yapacaktık, olmadı. Daha sonra pazartesi günü hiçbir şey olmamış gibi borsa açıldı.

Bunlar tesadüf değil, dersine iyi çalışan bir hükümetimiz var.