Bakan Çağlayan'ın Gürcistan'daki temasları sürüyor. Çağlayan her iki ülke arasındaki ticaretin geliştiğini söyledi.
Abone olDevlet Bakanı Zafer Çağlayan, Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol boru hattı kapasitesinin önce günlük 1,2 milyon varile, sonrasında ise 1,6 milyon varile çıkarılması konusunda çalışmaların devam ettiğini söyledi.
Devlet Bakanı Çağlayan, Gürcistan Bölgesel Kalkınma ve Altyapı Bakanı Ramaz Nikolashvile ile bir araya geldi. Çağlayan, Bakan Nikolashvile ile iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin artırılması konusunda görüşeceklerini ve mevcut sorunları ele alacaklarını kaydetti. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2006-2009 yılları arasında yaklaşık yüzde 40 arttığını ve bugün 1 milyar doları aştığını belirten Çağlayan, Türkiye'nin 2009'da Gürcistan'ın hem ihracat hem ithalatında birinci sırada yer aldığını söyledi.
Çağlayan, ihracatçı birliklerinin kayıtlarına göre, 1 Ocak-25 Ekim 2010 döneminde Gürcistan'a ihracatın bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,3 arttığını ve 633 milyon dolara ulaştığını ifade etti.
İki ülkenin bir ilki gerçekleştirerek Batum Havalimanını ortak kullandığını, bunun dünyada iyi bir komşuluk ilişkisine örnek teşkil ettiğini belirten Bakan Çağlayan, müteahhitlik, doğrudan yatırım, turizm gibi alanlarda da önemli gelişmeler kaydedildiğini söyledi.
Türk müteahhitlerin Gürcistan'da bugüne kadar 1 milyar doların üzerinde 83 proje üstlendiklerini bildiren Çağlayan, Türk müteahhitlerinin 83 ülkede 170 milyar dolardan fazla taahhüt üstlendiği dikkate alındığında Gürcistan ile olan müteahhitlik ilişkisinin iyi bir noktada bulunduğunu vurguladı.
Türkiye'den Gürcistan'a yapılan doğrudan yabancı sermaye yatırımının 1997-2009 dönemi toplam tutarının 636,4 milyon dolar, 2010 yılı ilk çeyreğinde ise 20,3 milyon dolar olduğunu ifade eden Çağlayan, Gürcistan'da 1 milyon doların üzerinde 20'den fazla Türk sermayeli yatırım bulunduğunu kaydetti.
Lojistik oluşturma konusunda da önemli çalışma yaptıklarını, Gürcistan'ın Türkiye için önemli yere sahip olduğunu belirten Çağlayan, şöyle dedi:
''24 Temmuz 2008 tarihinde ülkemizdeki 76 kilometrelik bölümünün temel atma töreni gerçekleştirilen Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesinin tamamlanmasıyla ülkelerimiz ile Azerbaycan arasında doğrudan bir demiryolu bağlantısı olacak. Bu projenin 2013 yılında tamamlanması Gürcistan'a ticaretimize olumlu yansıyacak. İki ülke firmalarını da güçlendirecek, diğer taraftan iki ülkenin tarihi İpek Yolu'nun yeniden canlandırılması noktasında çok önemli yere getirecek bir çalışma.''
SAMSUN-POTİ HATTINDA TREN FERİ SEFERLERİ
Samsun-Kavaz (Rusya) hattında tren feri seferleri yapıldığını hatırlatan Devlet Bakanı Çağlayan, Kars-Tiflis-Bakü demiryolu projesi tamamlanana kadar Samsun-Poti (Gürcistan) hattında tren feri seferleri başlatılmasının da planlandığını bildirdi.
Enerji konusunda da Gürcistan ile önemli işbirliklerin bulunduğunu söyleyen Zafer Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Doğuyu batıya kuzeyi güneye bağlayan ticaret, ulaşım, enerji, kültür ve diğer tüm yolların kesişme noktasında Türkiye ve Gürcistan yer alıyor. Bu son derece önemli. Her iki ülkenin halklarının refahı yanında bölge barışı ve istikrarı açısından da bu son derece önemli bir hale geliyor. Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol boru hattı projesi kapsamında, Azerbaycan'da üretilen ham petrol boru hattı ile Gürcistan üzerinden Ceyhan'daki deniz terminaline ulaşacak ve böylece dünya piyasalarına sevk edilmesi ülkelerimizin bölgesel konumunu son derece güçlendirmiş oluyor.
Bakü-Tiflis-Ceyhan hattının Haziran 2008 tarihinde günlük 1 milyon varil taşıma kapasitesine ulaşmış olması memnuniyet verici. Ülkelerimizin uluslararası platformdaki artan başarılarına paralel olarak hat kapasitesinin önce günlük 1,2 milyon varile, sonrasında ise 1,6 milyon varile çıkarılması konusunda çalışmalar devam ediyor.''
Her iki ülkenin karşılıklı izlediği kararlı politikalar sonucunda Azerbaycan doğalgazının üçüncü ülkelere sevkini teminen inşa edilen Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattı projesi çerçevesinde 2007 yılının Temmuz ayından itibaren doğalgaz sevkıyatına başlandığını hatırlatan Çağlayan, toplam 12 milyar metreküpten daha fazla gaz alımı gerçekleştirildiğini söyledi.
Bakan Çağlayan, ''Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol hattı gibi, Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz hattı gibi ve yine Kars-Tiflis-Demiryolu hattı gibi çok büyük ölçekli, stratejik önemi yüksek projelerde tam bir uyum ve ortaklık sergileyen Türkiye ve Gürcistan aynı irade ve kararlılığı da bundan sonra gösterecek ve büyük projelerin ülkeleri olmaya devam edecektir'' dedi.
BAKAN NIKOLASHVILE
Gürcistan Bölgesel Kalkınma ve Altyapı Bakanı Ramaz Nikolashvile de Türkiye ile ilişkilere öncelik verdiklerini, ekonomik ilişkileri açısından Türkiye'nin bir numaralı partnerleri olduğunu bildirdi.
İki ülke arasında tarihi projelerin gerçekleştirildiğini vurgulayan Nikolashvile, bu kapsamdaki çalışmaların hızla sürdüğünü ifade etti.
Türkiye ve Gürcistan sınırında 4 kilometrelik bir tünel olacağını, bunun bir kısmının Gürcistan tarafına sarktığını belirten Nikolashvile, bu tünelin büyük kısmının tamamlandığını kaydetti.
Türk ve Azeri ulaştırma bakanlarıyla birkaç ay önce üçlü bir toplantı yaptıklarını, Marabda Karsahi demiryolu projesini değerlendirdiklerini, nakliyecilerle görüştüklerini bildiren Nikolashvile, ''Bölgeden gelecek bütün yükleri çekebilecek kapasitede bir demiryolu hattı olacak gibi görünüyor'' diye konuştu.
Nikolashvile, Türk yüklenicilerin Gürcistan'da ciddi yatırımları bulunduğunu, ancak daha iyisinin yapılabileceğini, bu potansiyelin olduğunu kaydetti.
Türkiye'nin bölgesel kalkınma açısından son derece ilerlemiş ve Avrupa'nın birçok ülkesini geçmiş bir ülke olduğunu ifade eden Nikolashvile, yerel seçimleri yaptıklarını, yeni yerel yönetimleri kurduklarını, bu konuda Türkiye'nin deneyimlerini paylaşmak istediklerini söyledi.
Nikolashvile, konuşmasını ''Gürcistan hükümeti Türkiye'ye büyük önem atfediyor ve Türkiye'yi hayati öneme sahip bir partner olarak görüyor. Türkiye'den birçok şey öğrenebiliriz, bu fırsattan yararlanmak isteriz'' diyerek tamamladı.
Daha sonra, iki bakan birbirlerine çeşitli hediyeler verdi.