Krizle sarsılan Avrupa'nın ülkemize etkisi ne kadar olacak? Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'dan büyüme tahmini açıkladı.
Abone olKalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin bu yıl yüzde 4 büyüyeceğini öngördüklerini belirterek, ''Bunu hiç küçümsememek lazım. Bu yıl da yüzde 4 büyüdüğümüzde son üç yılın ortalaması yüzde 7'nin üzerinde gerçekleşmiş olacak. Bu çok önemli bir performans. Dünyada bu kadar sorun yaşanırken ekonomimizin bu performansı göstermesi gerçekten takdire şayan'' dedi.
''Bölgesel Kalkınmada Kalkınma Ajansları Özel Sektör İşbirliği'' konusunun ele alındığı Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) 78. Genel İdare Kurulu (GİK) Toplantısı, Konya Dedeman Otel'de gerçekleştirildi.
Toplantıya, Kalkınma Bakanı Yılmaz'ın yanı sıra, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, MÜSİAD üyeleri, 26 kalkınma ajansının temsilcileri ve ilgili davetliler katıldı.
Bakan Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, MÜSİAD'ın sadece ekonomik konular üzerinde duran değil, Türkiye'nin gündemine ilişkin çok önemli değerlendirmeler yapan bir kuruluş olduğunu söyledi.
Bu değerlendirmelerin, kendileri için de çok önemli olduğunu belirten Yılmaz, bugünkü toplantıyı da önemsediklerini ifade etti.
MÜSİAD Genel Başkanı Olpak'ın üzerinde durduğu orta gelir tuzağına da değinen Yılmaz, ''Biz çok şey yaptık diye reform yapmayı bırakırsanız, cesur kararlar almayı ertelerseniz bir tuzağa düşüyorsunuz ve yerinizde sayıyorsunuz. Türkiye olarak asla böyle bir tuzağa düşmeyeceğiz'' dedi.
Kalkınmanın önemini de vurgulayan Yılmaz, Kalkınma Bakanlığı'nın kurulmasıyla birlikte birçok önemli proje ürettiklerini, kalkınma ajanslarını 81 ili kapsar şekilde 26 bölgede organize ettiklerini söyledi.
Kalkınmanın, sadece ekonomiden ibaret olmadığına, bunun sosyal, çevresel, demokratik ve kapsayıcı boyutlarının da bulunduğuna dikkati çeken Yılmaz, şunları kaydetti:
''Hükümet olarak kalkınmanın bu boyutları üzerinde çok ciddi duruyoruz ve bunun gereklerini yapıyoruz. Aksi takdirde Türkiye'yi arzu ettiğimiz noktaya taşıyamaz, 2023 hedeflerini yakalayamayız. Dünyanın şu an içinde olduğu kriz, Türkiye'nin son 10 yılda sağlam temeller oluşturduğunu gösterdi. Dünyada bir küresel kriz yaşanırken, Türkiye bu krizden en karlı çıkan ülkelerden biri oldu, krizi fırsata çevirdi. 2002-2008 yılları arasında ortalama yüzde 6 büyüdük. 2009'da bu büyüme biraz düşse de 2010 ve 2011'de de çok iyi büyüme rakamları sağladık. Bu yıl da inşallah yüzde 4 büyüyeceğimizi öngörüyoruz. Bunu hiç küçümsememek lazım. Son iki yılda çok hızlı büyüme sağlandı. Bu yıl da yüzde 4 büyüdüğümüzde son üç yılın ortalaması yüzde 7'nin üzerinde gerçekleşmiş olacak. Bu çok önemli bir performans. Dünyada bu kadar sorun yaşanırken ekonomimizin bu performansı göstermesi gerçekten takdire şayan.
Ayrıca, bu yıl ki büyümenin kalitesi daha iyi, çünkü ihracata dayalı bir büyüme... Son üç çeyrekte ihracatın büyümeye pozitif katkı verdiğini görüyoruz. Dünyadaki pazar şartlarına rağmen büyümemizi ihracat artışına borçluyuz. Diğer taraftan bu büyüme istihdam yaratan bir büyüme. Bana göre bu kriz ortamında en iyi başarımız istihdamı artırmak oldu. Bu yıl sonunda, işsizlikteki yıl ortalamasının yüzde 9'lar civarında olacağını düşünüyoruz. Milyonlarca insanımıza bu kriz ortamında aş, iş imkanı oluşturduk. Bunu da özel sektörümüzle yaptık.''
''Türkiye, rekabet gücünde birçok AB ülkesini gerisinde bıraktı''
Türkiye'nin rekabet gücünün arttığına da değinen Yılmaz, bu artışta ülkenin makroekonomik istikrarının önemli rol oynadığını söyledi.
Yılmaz, Türkiye'nin son dönemdeki performansıyla rekabet gücü açısından birçok Avrupa Birliği ülkesini geride bıraktığını belirterek, bunun sevindirici olduğunu, ancak bu konudaki çalışmaların devam etmesi gerektiğini ifade etti.
Bu çerçevede 10. Kalkınma Planı'nın çalışmalarını yürüttüklerini anlatan Yılmaz, ''Burada elde edeceğimiz sonuçlarla 2023 hedeflerine katkıda bulunacağız inşallah. Nereye gideceğimizi biliyoruz ama nasıl gideceğimiz konusunda bu 10. Kalkınma Planı bize katkı sunacak'' diye konuştu.
-''Kalkınma ajansları 1,8 milyar liralık yatırımı harekete geçirdi''-
Kalkınma ajanslarının çalışmalarını da anlatan Yılmaz, 26 kalkınma ajansında 917 personelin bulunduğunu ve bunların büyük çoğunluğunun uzman personel olduğunu kaydetti. Bu personelin, Anadolu'nun her köşesinde proje ürettiğini dile getiren Yılmaz, şöyle devam etti:
''Ağustos 2012 itibariyle 1,1 milyar liralık finansal program ilan etmiş durumdalar. Bunun da 844 milyon liralık kısmı sözleşmeye bağlanmış durumda. Yaklaşık 20 bin proje almış bu ajanslarımız, geçtiğimiz bir kaç yıl içinde. 4 bin 156 projeye de eş finansman şeklinde destek olmuş, 1,8 milyar liralık yatırımı harekete geçirmişler. Sadece projelere destek olmamış ajanslarımız. Aynı zamanda doğrudan faaliyet desteği dediğimiz kanalla yine 526 projeye destek olmuş. Teknik destekler kapsamında da yine bin 440 projeye destek sağlamış.''
Bakan Yılmaz, kalkınma ajanslarını sadece projelere para veren, hibe dağıtan kuruluşlar olarak görmediklerini belirterek, ''Böyle bakarsak çok yanlış olur. Ajanslarımızı, içinde bulundukları bölge için hedefler belirleyen, stratejiler geliştiren, o stratejileri hayata geçirecek aktörleri belli platformlarda buluşturan kurumsal yapılanmalar olarak görüyoruz. Asıl büyük faydası buralarda. Diğeri işin biraz tatlandırıcısı açıkçası'' dedi.
Kalkınma ajanslarının önümüzdeki yıllarda daha kapsamlı çalışmalar yapacaklarını da belirten Yılmaz, MÜSİAD üyelerinin kalkınma ajanslarıyla daha sıkı çalışmasını isteyerek sözlerini tamamladı.