BIST 9.673
DOLAR 35,16
EURO 36,58
ALTIN 2.959,13
HABER /  GÜNCEL

Bakan Yılmaz'a şok nükleer protestosu

Nükleer karşıtı bir eylemci, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'a yönelik protesto gerçekleştirdi.

Abone ol

SİNOP’a gelen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, katıldığı toplantıda konuşma yaptığı sırada bir grup nükleer karşıtı eylemci, kente kurulmak istenen nükleer santral nedeniyle slogan atmaya başladı. Bakan Yılmaz’a tepki gösteren eylemciler bir süre toplantıyı durdurdu. Ardından, "Sinop Çernobil olmayacak" sloganı atarak salonu terketti.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, çeşitli toplantı ve açılış programlarına katılmak üzere karayoluyla Ankara'dan Sinop'a geldi. Bakan Yılmaz, ilk olarak Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli’nde Sinop Valiliği tarafından düzenlenen 1’inci Kalkınma Çalıştayı programına katıldı.

20 KİŞİ BİRANDA SLOGAN ATMAYA BAŞLADI

"2014-2023 Sinop geleceğini planlıyor" temasıyla gerçekleştirilen toplantının açılış bölümünde Bakan Yılmaz konuşma yaptı. Sinop’un kalkınma hedefleriyle ilgili konuşma yaptığı sırada salonda yaklaşık 20 kişilik grup bir anda slogan atmaya başladı. Bakan Yılmaz’ın konuşmasını kesen grup "Nükleere inat yaşasın hayat. Sinop nükleer istemiyor" sloganları attı.

BAKAN YILMAZ: PROTESTO ETME HAKKINIZ VAR

Grup ardından da "Çernobil'i Fukişima'yı unutmayın. Nükleere gerek yok Bakanım" diye bağırmaya başladı. Tepkiler üzerine Bakan Yılmaz, "Protesto etme hakkınız var tabii ki. Düşüncenizi ifade ettiniz teşekkür ediyorum. Bunlar tartışmaya açık konular. Değişik kesimlerin farklı fikirleri olabilir. Fakat önemli olan toplumun genel yaklaşımıdır. Hiç kimse de Türk toplumu adına konuşma hakkına sahip değil" dedi.

"HEP SİZ KONUŞUYORSUNUZ"

Bakan Yılmaz'ın "Müsaade ederseniz devam edelim" demesi üzerine eylemciler, "Biz nükleerle kalkınmak istemiyoruz. Hep siz konuşuyorsunuz. Biz nükleer santral bacalarının olduğu yerde nasıl turizm yapacağız. Bizi duyun" diye konuştu. Bunun üzerine Bakan Yılmaz, "En gelişmiş dediğiniz ülkelerde bu teknolojiler var. Önemli olan güvenliği sağlayarak çevreyi koruyarak bu işleri yapmaktır. Nükleerde de en son teknolojilerde güvenliğe en büyük önemi vererek bunları yapacak, başaracak. Türkiye hem enerjisini karşılayacak hem turizmini yapacak. Her ikisini de aynı anda yapmamız mümkündür" dedi.

Grup daha sonra, "Nükleer santral istemiyoruz. Sinop Çernobil olmayacak" sloganları atarak salondan ayrıldı. Polisin ve bakan korumalarının hiçbir müdahalede bulunmadığı eylem, gerginliğine de neden olmadı. Toplantının yapıldığı salonun kapısının dışında iki özel güvenlik personeli bekletildi. Eylemcilerin salondan ayrılmasının ardından toplantı devam etti. Nükleer karşıtları ise toplantının yapıldığı binanın karşısına geçerek beklemeye başladı.

Toplantıya Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger, AK Parti Sinop Milletvekili TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Mehmet Ersoy, Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili ve Sinop Milletvekili Engin Altay, Sinop Belediye Başkanı CHP’li Baki Ergül, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özarslan, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

BAKAN: İYİ İNSAN YETİŞTİREN ÜLKELER KALKINIR

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Sinop Valiliği tarafından düzenlenen 1'inci kalkınma Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin kalkınma hamlesi 10'ncu Kalkınma Planı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

2023'ün Türkiye için çok önemli bir tarih olduğunu söyleyen Bakan Yılmaz, "Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100'üncü yıldönümü ve bizim ülke olarak çok önemli iddialı hedeflerimiz var. 2023 yılında ülkemizi 10 büyük ekonomiden biri haline getirmek istiyoruz. Daha yüksek standartlarda demokrasisi olan kişi başına geliri 25 bin dolarlara ulaşmış, toplam milli geliri 2 trilyon doları aşmış, ihracatı 500 milyar dolara ulaşmış, araştırma geliştirme harcamalarının milli gelire oranı yüzde 3’lere yükselmiş, sağlıkta, eğitimde, ulaşımda her alanda standartlarını artımış bir ülke vizyonumuz var. Bu yakalanabilir bir vizyon. Planlamalarda biz hep şunu söyleriz, 'Hedefleriniz iddialı olmalı, ama gerçekleştirilebilirz olmalı.' Yani ikisini aynı anda içermeli ve Türkiye geçtiğimiz dönemde gösterdiği performansla bunu başarabileceğini ortaya koyan bir ülke" diye konuştu.

TÜRKİYE DAYANILIKLILIĞINI ORTAYA KOYDU

Son küresel kriz ortamında bir çok ülkede çok ciddi problemler yaşanırken Türkiye'nin

dayanıklılığını ortaya koyduğunu ve ekonomisinin gücünü kanıtlamış bir ülke olduğunu belirten Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Genç, dinamik nüfusu olan bir ülke. İnşallah bu hedeflere el birliğiyle yürüyeceğiz. Bu kapsamda 10'ncu 5 yıllık kalkınma planımızı hazırladık. Geçen yıl sağolsun milletvekillerimiz de burada, meclisimizin onayıyla 2014-2018 dönemini kapsayan planımız kabul edilmiş oldu ve bu yıldan itibaren yürürlüğe girdi. Bu planda da Türkiye’nin 2023 perspektifinin ilk 5 yıllık dilimini daha detaylı bir şekilde ortaya koyuyoruz. 4 tane eksenimiz var planda. 4 temel sütun üzerine inşaa ettik planımızı. Birincisi nitelikli insan, güçlü toplum. İnsan odaklı bir kalkınma anlayışına dayalı olarak biz bütün stratejilerimizi geliştiriyoruz. Sinop için de daha farklı düşünemeyiz. Türkiye'nin elbette doğal kaynakları var. Önemli bir takım fiziki avantajları var. Fakat en büyük gücümüz aslında insanımız. En büyük değerimiz aslında insanımız. İlk defa bir kalkınma planına ekonomik konulardan değil, sosyal konulardan başladık. Bu ilk oldu kalkınma planlaması tarihinde diyelim" diye konuştu.

NİTELİKLİ İNSAN, GÜÇLÜ TOPLUM

10'ncu 5 yıllık kalkınma planının ilk bölümünde 'nitelikli insan, güçlü toplum' konusunun yer aldığını dile getiren Bakan Cevdet Yılmaz, "Burada eğitim politikalarından sağlık politikalarına, adalet sisteminin işleyişinden sosyal güvenliğe bir çok konuyu ele aldık. Çünkü şuna inanıyoruz. Bunu bir kalkınma bakanı olarak da ifade etmek istiyorum. Bir il veya bir ülke en kestirmeden nasıl kalkınır diye sorarsanız. Ben şunu söylerim. İyi insan yetiştiren, yetiştirdiği insanı muhafaza eden, koruyan, dışarıdan da nitelikli insanı cezbedebilen ülkeler hızlı kalkınır. Bunu yapamayanlar, bu cazip ortamı oluşturamayanlar da yeterince rekabet edemezler, yeterince ön plana çıkamazlar kalkınmada. Dolayısıyla bunu söylediğiniz andan itibaren bir çok konu kendiliğinden gündeme gelir. Biz insana nasıl uygun bir ortam oluştururuz, temel soru bu aslında. Nitelikli, donanımlı insanı nasıl yetiştiririz, girişimci insanı yetiştiririz ve buna uygun bir ortamı nasıl oluştururuz. Burada trafik meselesinden, şehir mimarisine, kültürel faaliyetlerinden eğitim sağlık hizmetlerine kadar ortamı düşünmemiz lazım" diye konuştu.

EKONOMİDE YENİLİKÇİ ÜRETİM YAPISI

Planda ikinci eksenin 'Ekonomide de yenilikçi bir üretim yapısı' olduğunu dile getiren Bakan Yılmaz, "Yüksek katma değerli bir üretim diyoruz. Türkiye geldiği noktada orta üst noktaya gelmiş durumda. Biliyorsunuz 3’e ayrılıyor dünyadaki gelir durumuna gore ülkeler. Bir düşük gelirli ülkeler var. Orta gelirli ülkeler var, yüksek gelirli ülkeler var. Orta gelir de ikiye ayrılıyor. Alt orta gelir, üst orta gelir. Türkiye üst orta gelir grubunda olan bir ülke. Geçtiğimiz 10 yılda alt ortadan üst ortaya terfi ettik. Fakat orta gelir tuzağı denen bir hadise var. Yani buralarda uzun süre kalma riskimiz var. Dünya tecrübesinden de bunu biliyoruz. İşte bu ortadan yükseğe geçiş için olmazsa olmaz unsur, bilgiye ve teknolojiye dayalı bir kalkınma süreci. Katma değeri daha yüksek bir kalkınma. Bunun da yolu belli, daha çok araştırma geliştirme yapmak. Daha çok bilgi üretmek. İnsan gücümüzün niteliğini daha çok artırmak. Üniversite sanayi işbirliğini geliştirmek" dedi.

CHP'Lİ ALTAY: HÜKÜMETİMLE İFTİHAR ETTİM

Toplantının açılış bölümünde konuşma yapan CHP Grup Başkanvekili ve Sinop Milletvekili Engin Altay, nükleere parti olarak karşı olmadıklarını söyleyerek, "Dünyadaki gelişmeleri Japonya'daki gelişmeler başta olmak üzere Almanya'daki ve batı ülkelerindeki gelişmeleri takip etmeliyiz" dedi.

Hükümetin bu konuda teknolojideki gelişmeyi ve kırılmaları mutlaka takip etmesi gerektiğini belirten Engin Altay, "Benim çok övündüğüm, milletvekili hayatımda Boyabat barajını açarken iftihar ettim. Devletimle de iftihar ettim, milletimle de iftihar ettim, hükümetimle de iftihar ettim. Sinop'a böyle bir yatırım, Boyabat HES müthiş bir olay. Keşke bunları daha da çoğaltabilsek. Ama işte nükleerle ilgili böyle bir kaygı duyuyoruz. Kaygı hepimizindir. Sinop'ta bu kaygıyı taşıyan insanların da şüphesiz rahatlatılması lazım" dedi. Açılış bölümünün ardından programda panellerin gerçekleştirileceği bölümü geçildi.