BIST 9.466
DOLAR 34,42
EURO 36,41
ALTIN 2.838,38
HABER /  EKONOMİ

Bakan Yılmaz'a çok şükür dedirten oran

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, TÜİK tarafından bugün açıklanan Kasım ayı işsizlik verilerini değerlendirdi.

Abone ol

Avrupa'nın bazı ülkelerinde işsizliğin yüzde 28'lere tırmandığını hatırlatan Yılmaz, "Türkiye çok şükür tek haneli işsizlik rakamlarını yaşıyor" sözleriyle memnuniyetini dile getirdi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası'nda (ÇTSO) iş adamlarına hitap ederken, Türkiye İstatistik Kurumu'nun bugün istihdamla ilgili açıklama yaptığını, Kasım ayı rakamlarının açıklandığını hatırlattı.

Açıklanan rakamların 3 aylık dönemleri ifade ettiğini belirten Yılmaz, ''Kasım diye geçen rakam Ekim, Kasım Aralık demektir. Ortanca ay ismiyle isimlendirilir, ama aslında 3 aylık dönemler itibarıyla bu rakamlar verilir. Bu rakamla birlikte bir anlamda 2012 yılının tamamına ilişkin de rakamımızı netleştirmiş olduk'' dedi.

1 MİLYON 24 BİN YENİ İŞ İMKANI

Yılmaz, Kasım ayları arasındaki 1 yıllık dönemi mukayese ettiklerinde, bu süreçte Türkiye'de 1 milyon 24 bin yeni iş imkanı oluşturulduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

''Türkiye'de, 1 milyon 24 bin istihdam artışı olmuş. Bu artışın sadece 37 bini tarım sektöründen gelmiş, 987 bini tarım dışı sektörlerden, hizmetlerden ve sanayiden kaynaklanmış. Bu gerçekten çok güzel bir rakam. Fakat buna rağmen işsizlik oranımızda az da olsa bir artış görülüyor. O artışın nedeni daha az insanın istihdam edilmesi değil, işgücüne katılım oranı dediğimiz bir rakam var. O rakamın artmasından kaynaklanan bir artış söz konusu. İşgücüne katılım oranımız 50,7'ye kadar yükselmiş. Bu şu anlama geliyor: Çalışma çağında olan nüfusumuzun yaklaşık yüzde 51'i işgücü piyasalarına girmiş. Bu rakam eskiden daha düşüktü. Son yıllarda artıyor. Erkeklerde bu oran yüzde 71,8'e ulaşmış. Kadınlarda yüzde 1,9 puanlık artışla yüzde 30,2'ye kadar yükselmiş. Bu çok olumlu bir durum. Yani işgücüne artık daha fazla insanımız katılıyor. Toplam istihdamımız da 25 milyon 291'e yükselmiş durumda.''

Aynı şekilde kayıt dışı istihdamın 1 yıllık süreçte azaldığını dile getiren Cevdet Yılmaz, ''2,2 puan kayıt dışı istihdamda da bir azalış oldu ve en son rakamımız yüzde 38,5'e kadar geriledi. Bunun da ağırlıklı bir kısmı tarım sektöründe. Tabii 10 yıl öncesine baktığımızda bu yüzde 50'in üzerindeydi kayıt dışı çalışanların oranı. Giderek düşüyor, son 1 yılda da hızlı bir düşüş yaşandığını görüyoruz'' diye konuştu.

İSTİHDAM ÇOK ŞÜKÜR ARTIYOR 

Bakan Yılmaz, bu rakamları; özellikle küresel krizin yaşandığı, Avrupa'da bazı ülkelerde işsizliğin yüzde 25'lere, yüzde 28'lere tırmandığı, kimi ülkelerde genç nüfus işsizliğinin yüzde 40'ları, yüzde 50'leri bulduğu bir ortamda gerçekten son derece olumlu bulduğunu bildirdi.

''Türkiye çok şükür tek haneli işsizlik rakamlarını yaşıyor'' diyen Yılmaz, şöyle devam etti:

''Aslına bakarsanız bu rakamları biz biraz da dünyaya göre yüksek hesaplıyoruz. Yani Eurostat'ın tam yüzde 100 Eurostat standartlarıyla bu rakamları hesapladığımızda bir miktar daha düşük çıkıyor Türkiye'de. Biz aynı ham veriyi Eurostat'a gönderdiğimizde 1, 1,5 puan daha düşük hesap ediyorlar Türkiye'nin işsizliğini. Bizim tanımımız biraz daha işsizliğini genişletici bir tanım. Onunla ilgili de birtakım çalışmalar yürütüyoruz ama esas olan tabii istihdam rakamı. İstihdamımız çok şükür artıyor. Küresel krizin tepe noktasından bugüne baktığımızda 4 milyonun üzerinde bir istihdam artışı sağladık.''

Dünyada işsiz kişi sayısının 200 milyona çıktığını vurgulayan Cevdet Yılmaz, şunları kaydetti:

''OECD'de, AB'de, ABD'de işgücüne katılım oranları düşerken oralarda işsizlik arttı, bizde işgücüne katılma oranı artarken işsizlik düştü. Böyle taban tabana zıt bir tablo var. Çok şükür Türkiye istihdam üretiyor ve refahı böylece topluma da yaymış oluyor. Önümüzdeki dönemde de gerek yatırım teşvik politikalarımızla, gerek istihdam teşviki politikalarımızla, gerek aktif işgücü programlarımızla, kurslarımızla, İş-Kur'un çalışmalarıyla, diğer kurumlarımızın, kalkınma ajanslarımızın, KOSGEB'in çalışmalarıyla, KOBİ politikalarımızla, bölgesel kalkınma politikalarımızla ve en genel anlamda eğitim politikalarımızla istihdamı desteklemeye devam edeceğiz. İstihdam büyümeyle çok yakından ilişkili. Büyümemizi sürdüreceğiz ve daha çok istihdam dostu bir büyüme oluşturuyoruz.''