GAP Kalkınma Platformu 6. Yürütme Kurulu Toplantısı Diyarbakır'da yapıldı. Bakan Yılmaz iki proje için tarin verdi.
Abone olDevlet Bakanı Cevdet Yılmaz, GAP bölgesine 2010 yılında 3,5 milyar lira değerinde yatırım yapılacağını söyledi. Yılmaz, "Türkiye'de GAP, Doğu Anadolu Projesi (DAP) ve Konya Ovası Projesi'nin (KOP) tamamlanmasıyla muazzam bir tarımsal üretim artışı olacak. Projelerin tamamlanması için 2013 yılını hedefliyoruz." dedi.
GAP Kalkınma Platformu 6. Yürütme Kurulu Toplantısı Diyarbakır'da yapıldı. Toplantıya GAP'tan Sorumlu Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, Kalkınma Platformu Yürütme Kurulu üyeleri 24 Kalkınma Ajansı Genel sekreteri ve milletvekilleri üyeleri katıldı.
Açılışta konuşan Devlet Bakanı Yılmaz, GAP'ın Avrupa'nın Ortadoğu pazarına açılan kapısı olduğunu belirtti. Bölgenin sınır ötesi yatırımları geliştirmek için avantajlı hale geldiğini dile getiren Yılmaz, "Komşularımızla sıfır problem bu avantajlar önemli hale getiriyor. Dinamik nüfus, tarımsal üretim kapasitesi, doğal kaynak zenginliği, hızla büyüyen pazar yapısı ve yatırımcılara yönelik devlet yatırımları bölgeyi yatırım açısından cazip kılıyor." dedi.
GAP Eylem Planı ile yepyeni bir dönemin başladığını ifade eden Yılmaz, projenin tamamen hayata geçirilmesi için hükümetin çok önemli kaynaklar ayrıldığını vurguladı. Daha önce kamu yatırımları içerisinde GAP ayrılan payın yüzde 6 iken, Eylem Planı'nın hayata geçirilmesiyle payın yüzde 14'lere çıktığını belirten Yılmaz, şöyle konuştu:
"2008 yılında GAP'ın toplam ödeneği 1 milyar lira idi, eylem planının ilan edilmesiyle birlikte buna 1 milyar lira daha ilave edildi, 2 milyar lira oldu. 2009 yılında bu 2,7 milyar liraya çıktı. 2010 yılı programında ise 3,1 milyar lira oldu. Bölgede GAP dışında kamu yatırımları da yapıyoruz. Onları da dahil ederseniz 3,5 milyar liraya çıkıyor. 2010 yılında GAP'ta 9 ilde yapılacak kamu yatırımları için 3,5 milyar lira ödenek ayrıldı. Bu çok önemli bir kaynak. GAP'ın bitirilmesiyle sadece bu bölgenin değil Türkiye tarımının çehresi değişecek. Türkiye'de GAP, Doğu Anadolu Projesi (DAP) ve Konya Ovası Projesi'nin (KOP) tamamlanmasıyla muazzam bir tarımsal üretim artışı olacak. Projelerin tamamlanması için 2013 yılını hedefliyoruz."
Bakan Yılmaz, GAP, DAP ve KOP gibi projelerin tamamlanmasıyla Türkiye'nin önümüzdeki dönemde dünyanın sağlık bir tarım ve gıda üssü olacağını kaydetti. GAP bölgesi önümüzdeki yıllar içerisinde sürdürülebilir medeniyet beşiği haline geleceğinin altını çizen Yılmaz, "Yeni GAP ekonomisi toplum için artan iş olanakları, daha yüksek bir yaşam standardı sağlayan sürdürülebilir tarım, üretken ve temiz bir teknolojik üretim, yenilikçi hizmet sanayinin bir karışımı olacak. Bu hem ülkemizin gıda güvenliğini sağlayacak hem de Türkiye'nin tarım ve gıda sektöründe dünyanın önemli aktörlerden biri haline getirecektir. Halkın daha ucuz ve sağlıklı beslenmesi için alt yapı da sağlayacak." ifadelerini kaydetti. Toplantı daha sonra basına kapalı devam etti.