Enerji ve Tabii Bakanı Taner Yıldız, nükleer enerji ve nükleer santral projelerini savunurken çok tartışılacak bir benzetme yaptı.
Abone olEnerji ve Tabii Bakanı Taner Yıldız, nükleer enerji ve nükleer santral projelerini savunurken çok tartışılacak bir benzetme yaptı. Yıldız, bekarlığın nükleerden daha riskli olduğunu savundu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'de kurulacak nükleer güç santrallerinin riskinin eleştirildiği kadar yüksek olmadığını belirterek, bunu ABD'de yapılan sosyolojik bir araştırmadan örnek vererek açıkladı.Yıldız, araştırmaya göre ABD'de bekarların evlilere göre 6 yıl daha az yaşadıklarının tespit edildiğini belirterek, "Sigara ortalama insan ömrünü 2.3 yıl, yoksulluk 700 gün, alkol 130 gün, kalp 2100 gün öne çekiyor. Uçak kazaları ise ABD'de ortalama insan ömrünü bir gün öne çekiyor. Nükleer santrallerin ortalama ömür kaybı ise sadece 0.03 gün olarak tespit edilmiş" dedi.
Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sayın Kılıçdaroğlu'na teşekkür etmeliyim. CHP ve MHP seçim beyannamesinde, nükleer güç santrallerinde beraber olacaklarını söylediler. Nükleer konusunda detaylı bilgi almak isteyen siyasi parti başkanları ziyaret edebilirim.
Biz Rusya'ya yüzde 70 bağımlı değiliz. Rusya'yla tüm enerji alanlarında bağımlılığımız yüzde 27'lerde. İki nükleer santrali kurmuş olmakla Rusya'dan 6 milyar dolarlık ithalatı keseceğiz. Bağımlılık azalacak.Nükleer güç santrali konusunda Rus firmaya, 'Yapacaksınız, işleteceksiniz ve devam edeceksiniz' dedik. Hisseler ileride değişebilir. Sorumluluğun Rusya'da kalması çok önemlidir. Sorumluluk ve risklerde tamamen sorumluluk şirketindir. Hisse değişimleriyle alakalı belki Türk ortaklık olacak. Türkiye'nin ortaklığı yüzde 49'lara kadar olacak. Santral projesi 9 şiddetinde depreme dayanacak şekilde revize ediliyor.
Türkiye'deki santrali tamamıyla Rusya'daki firma yapmayacak. Beş altı kuruluş bir araya gelecek. Yüzde 20 kârda hissedarız. Türkiye'de deprem riskinin en az olduğu 5'inci bölgede kuruyoruz. Sinop ve Mersin'le ilgili çalışmalar tamam, 2'sinin çalışmaları sürüyor. Sıfır risk, sıfır hareket yani hiçbir şey yapmamak lazım."
ATIKLARIN BERTARAFI ŞİRKETİN SORUMLULUĞUNDA
CNN Türk'e konuşan Yıldız, atıkların bertaraf edilmesinin de projeyi yapan şirketin sorumluluğunda olacağının altını çizerek, "Türkiye'deki bütün deprem analizleri güncellenip, incelenecek. Atıkların bertaraf edilmesi de proje şirketinin sorumluluğundadır. Ülkesine de götürülecektir. Hiçbir atığı kendimiz alma yükümlülüğünde değiliz" dedi.
Eski santrallerin kapatılması gerektiğini belirten Yıldız, "Ermenistan'daki santralin de kapatılması lazım" dedi.
Paris'in etrafında 9 nükleer santralin olduğunu belirten Yıldız, "Dünyanın en fazla turist alan şehri Paris'tir, 55 milyon turist çeker. Bu oran Türkiye'nin iki katı. Paris'in etrafında 9 tane nükleer santral var. Paris'in turisti kıymetli de bizimki tersi mi? Turizme, yeşile, tarımımıza hiçbir şey olmaz. Nükleer santral turiste bir sıkıntı verecek olsa Paris'in ayağa kalkması lazımdı. Türkiye yenilenebilir kaynaklarını bir kenara bırakmadan enerji çeşitlenmesi yapacaktır" diye konuştu.