BIST 9.916
DOLAR 35,04
EURO 36,39
ALTIN 2.940,09
HABER /  DÜNYA

Bakan Yıldız’dan Mısır tepkisi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Mısır’daki gelişmelerin üzüntü verici olduğunu vurgulayarak, “Bu dünyanın problemi. İnsanlık ...

Abone ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Mısır’daki gelişmelerin üzüntü verici olduğunu vurgulayarak, “Bu dünyanın problemi. İnsanlık buna sessiz kalırsa, bizim Mısır’ı da insanlığı da tabuta koyup gömmemiz lazım” dedi.
Bir televizyon kanalında gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Yıldız, Mısır’daki gelişmeler üzüntü verici olduğunu kaydederek, “Bu dünyanın problemi. İnsanlık buna sessiz kalırsa bizim Mısır’ı da insanlığı da tabuta koyup gömmemiz lazım. İnsanlık Mısır’da sınav veriyor. Askeri darbe yalnızca ülkenin iç meselesi değil. 2 ay önce beraber markete giden insanlar şimdi ayrı meydanlarda birbirine düşman olmuş vaziyette. Türkiye her zamanki gibi doğru duruşunu ortaya koydu. Buna sessiz kalınmayacağını uluslar arası platformda ortaya koydu. Eğer şimdiye kadar ağır tahriklere kapılmış olsa iç savaş çıkardı. Tek taraflı ve yanlı olarak ordu Adeviye meydanında Müslümanlara saldırıyor. Mısırın derin bir medeniyet tarihi, kültür birikimi var. Balinalar için yunuslar için 1,5 milyar insanın izleyebildiği iletişim ortamını mutlaka Mısır için de harekete geçirmek lazım” diye konuştu.

MISIR’DAKİ OLAYLARIN ENERJİ FİYATLARINA ETKİSİ
Bakan Yıldız, Petrol ve doğalgaz gibi kaynakların en hızlı etkilendiği konunun siyasi istikrarsız olduğuna dikkat çekerek şöyle dedi:
“Petrol üretimi açısından değil ama petrol iletimi açısından siyasi istikrarsızlığın sonucunu görürüz. Libya olaylarında, oradaki 1 milyon varil petrol üretimi azaldığında, dünyadaki petrol fiyatlarının yüzde 10 etkilendiğini gördük. Bu bölgede oluşan siyasi istikrarsızlık, Türkiye olarak bizdeki akaryakıt fiyatlarını olumsuz yönde etkiliyor.”

ELEKTRİKTE KAÇAK KULLANIM
21 elektrik dağıtım şirketinin, önümüzdeki günlerde yapılacak devirlerle birlikte toplam 13 milyar dolarlık bir bedelle özel sektöre devredilmiş olacağını ifade eden Yıldız, “Özel sektörün dağıtım hizmetlerini devralmasının bu konuya olumlu tesiri olacak. Dicle ve Van bölgesini hariç tuttuğumuzda Türkiye’nin AB ortalamasından daha düşük bir kayıp kaçak oranı var. 2015’in sonuna kadar ümit ediyorum ki, bu iki bölgede de ciddi performans sağlarız. Özel sektöre devredilen Dicle Elektrik Dağıtım Şirketi, vatandaşa elektrik borcunuzun faizlerini almayacağım diyerek 650 milyon liradan vazgeçti. Dicle Elektrik Dağıtım Şirketi’nin tarımsal sulama abonelerine indirim girişimini destekliyoruz, bu çağrıya vatandaşlarımız kulak vermeli” ifadesini kullandı.

İSRAİL’LE ENERJİ İŞBİRLİĞİ OLUR MU?
“İsrail ile Enerji işbirliği olabilir mi?” şeklindeki soruya Bakan Yıldız şöyle cevap verdi:
“Bu projelerde siyasi fizibilite oluştuktan sonra, ekonomik fizibilite oluşur. Mavi Marmara olayından sonra İsrail’in ne yapacağını gözlemliyoruz. Siyasi şartlar yerine gelirse, bu tür projelere açığız. Yalnızca özel sektörün özel sektörle anlaşıyor olması yetmez. Bu işin özel sektör marifetiyle yapılıyor olması doğru, ancak bir kaynak ülkede bir avantaj sağlanabilecekse bundan vatandaşımızın kazançlı çıkması lazım. Hükümetler arasında resmi bir temas yok, ama özel sektörün temasta olduğunu ben de gözlemliyorum.”

TANAP’TA ÖN YETERLİLİK İHALESİ AÇILMASI VE BUNDAN SONRAKİ SÜREÇ
TANAP’ta ön yeterlilik için başvuran 9 yerli firmanın nakliye, üretim gibi avantajları olduğunu söyleyen Bakan Yıldız, şunları dedi:
“ Bunun çok iyi değerlendirileceği kanaatindeyiz. 1800 km uzunluğunda ve 2 milyon tonluk boru hattı Türk firmaları tarafından yapılırsa, ekonomi ve istihdam açısından yararlı olur. Biz boru üretip, yurt dışına bunun ihracatını yapıyoruz, bunu firmalarımız gerçekleştiriyor şuanda. İstihdam ve üretim açısından baktığımızda biz bu boruları üretebiliyorsak eğer, kendi topraklarımızdan geçecek boruları ithal etmemiz hiç yakışık almaz. Yerli boru üreticileriyle toplantı yaptık. Güzergah seçimi, 19 ilden geçişi ve kamulaştırmalar, ardından boru temini ve müteahhitlik hizmetlerinin ihalesi gibi süreçler önümüzdeki aylarda tamamlanır. 19 ilde bakkaldan alışveriş merkezine kadar bir hareketlilik olacak. 5-6 bin kişilik istihdamdan bahsediyoruz. 2018’e kadar bütün başlıkların tamamlanması lazım. TANAP’ı inşallah zamanında bitireceğiz.”
(İHA)