BIST 9.741
DOLAR 35,22
EURO 36,77
ALTIN 2.980,18
HABER /  DÜNYA

Bakan Yıldız’dan kaya gazı açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Uluslararası Enerji Ajansı tarafından yayınlanan analizde Türkiye’de kaya gazının piyasaya so...

Abone ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Uluslararası Enerji Ajansı tarafından yayınlanan analizde Türkiye’de kaya gazının piyasaya sokulmasının 2020’den önce mümkün olamayacağı yönündeki tespitine ilişkin açıklama yaptı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Derneği (GAZBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Arslan ve üyelerini kabul etti. Yıldız, kabul sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "Uluslararası Enerji Ajansı (EIA) tarafından yayınlanan bir analizde Türkiye’de kaya gazının piyasaya sokulmasının 2020’den önce mümkün olmadığı yönünde bir tespit var, neler söyleyeceksiniz" sorusuna Yıldız, "Ben bu analizi gerçekçi buluyorum. Uluslararası Enerji Ajansı’nın analizlerine dayalı ve BBC’nin aktardığı bir haberdir bu. Enerji sektöründe yapılan yatırımlar aldığınız kararın faz farkıyla 3-15 yıl sonrasında uygulanabildiği ve ciddi uluslararası yatırımcılarla beraber yapılabilen büyük yatırımlar. Bunun tabii teknolojisinin ilerletilmesi, teknolojinin geliştirilmesiyle alakalı aslında dünya çok bakir. ABD’de üretilen kaya gazının ve diğer teknolojik ürünlerin aslında o ülkenin haricinde yine Uluslararası Enerji Ajansı’nın verilerinde bu tarihten daha önce üretemeyeceklerine dair rapor var" cevabını verdi.
Bu raporun sadece Türkiye için hazırlanmadığına dikkati çeken Yıldız, "Sismik ve sondajlarla, özel ve kamu sektör yatırımcılarıyla beraber bir araştırma ve geliştirme bölümünün olduğu bir tarihteyiz. 650-680 milyar metreküp civarında bir doğalgaz rezervinden bahsediyor o araştırma ama biz bunu ancak sondaj ve rezerv çalışmalarımız tamamlandıktan sonra söyleyebiliriz. Uluslararası Enerji Ajansı’nın BBC’de yayınladığı rapora göre Türkiye’nin 15 yıllık ihtiyacını karşılayacak bir doğalgaz rezervinden bahsediliyor. Bu konularda son derece ihtiyatlı bir tutum sergiliyoruz. Bulduğumuz ve tespit ettiğimiz değerleri açıklıyoruz. Gerçekçi olmaya gayret ediyoruz" dedi.
Bu araştırmalarda kullanılacak teknolojinin çevreye rağmen değil yine çevre koşullarında gelişmesini sağlamak için bir inceleme heyeti oluşturulduğuna işaret eden Yıldız, "Bunun takibi için bir inceleme heyeti gönderiyoruz. Hem Kanada’da hem de ABD’de Temmuz ayı içerisinde bizzat bunun nasıl çıkartıldığına dair, teknolojik gelişmelere dair ve çevre koşullarına uygun nasıl yapılabildiğine dair bir çalışma yapacak bu arkadaşlarımız. Ondan sonra raporlarını bizle paylaşacaklar. İleriye dönük, Türkiye’nin doğalgaz kaynaklarına dair önemli bir çalışma olacak" diye konuştu.

TÜRKİYE’NİN İTHAL ETTİĞİ DOĞALGAZ
Bakan Yıldız, ’Türkiye’nin doğalgaz ithalatına’ ilişkin olarak, "Hedeflerimiz arasında, bütün ithal kaynaklarımızı en aza indirebilmek ve yerli kaynaklarımızla bunu yapabilmek var. Kaya gazı çalışmaları da bu kapsamda. Önümüzdeki süreçte verdiğimiz tarihlere kadar yapacağımız çalışmaların şimdiden protestolarının başlamamasını temenni ederim. Muhtemel protestolar açık bir şekilde bir doğalgaz ithalat lobisiyle alakalı çalışmalar olarak piyasaya tercüme edilecektir. Bizim ithalatımızı azaltmayla alakalı açık bir hedefimiz varken ve doğalgazın konutlarda, sanayide hava kirliğini önleyen projelerde yer almasını isterken böyle bir protesto olursa bunun doğalgaz ithalat lobisiyle alakalı olduğuna hükmedeceğim" ifadelerini kullandı.
Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü’nün Türkiye’nin maden potansiyeline ilişkin yayınlandığı rapora ilişkin bir soru üzerine Yıldız, "Şu anda Yozgat’ta uranyumun çıkartılmasıyla alakalı özel sektörün yaptığı somut bir çalışma var. Bazı madenlerin çıkartılması serbesttir ama yurtdışına çıkartılması bizim iznimize tabidir. Uranyum da bunların arasında. Özel sektörün uranyumu çıkartmasına her türlü lojistik desteği vereceğimizi beyan ettik" dedi.
(İHA)