BIST 9.891
DOLAR 35,35
EURO 36,55
ALTIN 3.026,99
HABER /  GÜNCEL

Bakan Yıldırım'dan demiryolu açıklaması

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım demiryollarının özel şirketlerin kullanımına da açılacağını söyledi

Abone ol

Bakan Binali Yıldırım, Devlet Demiryolları'nın artık özel şirketlerin de kullanımına açılacağını belirterek, ''Devlet Demiryolları'nın yanı sıra belirli güzergahlarda yük ve yolcu taşımacılığı yapmak isteyenler de bakanlığımız Demiryolu Düzenleme Genel Müdürlüğü'nün vereceği izinler çerçevesinde işletmecilik yapabilecek'' dedi.

Bakan Yıldırım, İstanbul Fuar Merkezi'nde, ''Eurasia Rail-3. Demiryolu Hafif Raylı Sistemler Altyapı ve Lojistik Fuarı''nın açılış töreninin ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Yıldırım, demiryolu taşımacılığının özel sektöre de açılmasıyla ilgili soru üzerine, ''Devlet Demir Yolları artık özel şirketlerin de kullanımına açılıyor. Şuana kadar demiryolları sadece Devlet Demiryolları tarafından yolcu ve yük taşımacılığı için kullanıyordu. Aynen havaalanlarında ve karayollarında olduğu gibi artık alt yapıyı herkes kullanabilecek. Demiryolları işletmeye devam edecek'' diye konuştu.

Devlet Demiryolları'nın yanı sıra belirli güzergahlarda yük ve yolcu taşımacılığı yapmak isteyenlerin de Demiryolu Düzenleme Genel Müdürlüğü'nün vereceği izinler çerçevesinde işletmecilik yapabileceğini belirten Yıldırım, ''Örneğin, Kayseri'den Samsun'a taşımacılık yapacak, Sivas'tan Samsun'a maden veya bir başka ürün taşıyacak, bu taşımayı şu anda Devlet Demiryolları yapabiliyor. Başkası yapamıyor. Kara yollarında nasıl? Yolu biz yapıyoruz, herkes taşımacılık yapıyor. Bunda da aynı olacak. Gerekli ücreti vermek suretiyle trenini, vagonunu, lokomotifini temin edecek ve taşımacılığını gerçekleştirecekler. Havayolunda da aynı. Havaalanını biz yapıyoruz, ama herkes belirli bir düzen içerisinde kullanabiliyor. Bunun adı serbestleşmedir'' bilgisini verdi.

BAKIM, SİNYALİZASYON VE ELEKTRİFİKASYON DEVLETTE KALACAK

Yıldırım, konuyla ilgili talep olduğunu ama bu konuda yasal imkan olmadığı için bugüne kadar taleplere karşılık verilemediğini söyleyerek, ''Demiryolları iki bölüme ayrılıyor. Bir tanesi bildiğimiz Devlet Demiryolu olarak aynen kalıyor, alt yapı işletmecisi olarak. Diğeri de normal üst yapı işletmecisi. Yani yolcu ve yük taşımacılığı yapacak şirket haline dönüşüyor. Önemli husus şu; demiryollarının bakımı, sinyalizasyonu ve elektrifikasyonu demiryollarında devletin elinde kalmaya devam edecek'' şeklinde konuştu.

Yıldırım, havayollarında ne olduysa aynı şeyin demiryollarında da olacağını belirterek, ''Havacılık 2003'te neydi Türkiye'de? 8,5 milyon taşıma vardı. 300 bin ton kargo vardı. Bugün 2,5 milyon ton kargoya çıktık. Yurt içinde 65 milyon kişiyle 50 havaalanına uçak seferi yapılabilir hale geldi. Dünyada havacılık yerinde sayarken, hatta gerilerken Türkiye aldı başını gitti. Devlet Demiryolları'nın hem fiyatları makul hale gelecek hem de demiryolları daha etkin kullanılacak'' değerlendirmesini yaptı.

''Türk firmalar yabancı ortak edinebilecek mi?'' sorusuna ise Yıldırım, ''Herkes yerli firma olmak zorunda, yani Türkiye'de taşımacılık yapabilmesi için Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre kurulmuş Türk firması olmak zorundadır. Yurt dışından gelmesi hiç önemli değil, ortak olabilir ama şirket Türk olmak zorundadır. Transit geçişlerde ayrıdır. Ülkemize giren, geçen taşımacılığın ayrı bir usulü vardır'' cevabını verdi.

AFAKİ KONUŞMALARLA BÜYÜK PROJELERDE SORU İŞARETİ OLUŞTURMAYALIM

''Boğaziçi köprüsünde tadilat ne zaman başlayacak'' sorusuna karşılık da Yıldırım, ''Bu konuyla ilgili çalışmalarımızı bitirmek üzereyiz. Kapsamlı bir şekilde kamuoyuna takvimi ve nasıl yapılacağını önceden bildireceğiz'' dedi.

Yıldırım, 3. köprü yapımı sırasında bir takım ağaçların kesildiği iddialarına karşılık ise, ''Afaki konuşmalarla büyük projelerde soru işareti oluşturmayalım. 3. köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu, Türkiye ve İstanbul için hayati öneme sahiptir. Projede çevrenin korunması için her türlü tedbir alınmıştır ve uygulamada buna azami dikkat gösterilmiştir. 'Ormana yol yapılmaz' diye bir şey yok. Ormanı kurtarmak için belirlili bir sayıda ağacı kesmek en mantıklı yol. Kaldı ki kesilecek ağaçların kat ve kat fazlası dikilecektir. Bu konuda endişeye mahal yoktur, her türlü tedbir alınacaktır'' şeklinde konuştu.